Navigation
31
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
28 Μαρ 2016

7,5 δισ. «βόμβα» στα Ταμεία!

tameia Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Τα ελλείμματα προβληματίζουν τους «θεσμούς», που προτάσσουν την απεμπλοκή του κρατικού κορβανά από τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Κρυφή «μαύρη τρύπα» περίπου 7,5 δισ. ευρώ, που δημιουργεί την ανάγκη άμεσων, δραστικών μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και μελλοντικών περικοπών, λειτούργησε ως ανάχωμα στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Τα συσσωρευμένα ελλείμματα, τα οποία επιβαρύνουν υπέρμετρα τα δημόσια οικονομικά, προβληματίζουν τους «θεσμούς», που προτάσσουν τη μερική απεμπλοκή του κρατικού κορβανά από τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.Εξάλλου, στόχος τής υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης είναι η, σε πρώτη φάση, περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ για φέτος.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας φέρονται να συμφώνησαν στην προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά νέα «αρχιτεκτονική» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με Ενιαίο Φορέα Απονομής Συντάξεων, δεν παρέβλεψαν τους κινδύνους που συνεπάγεται η δημιουργία ενός γιγάντιου ταμείου με…πήλινα πόδια.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι ο νέος Ενιαίος Φορέας θα είναι εν τη γενέσει του ελλειμματικός και κάνουν λόγο για «ένα βαρέλι, έναν κουβά, όπου η κυβέρνηση θα ρίξει προβληματικά και υγιή Ταμεία. Επιλογή η οποία θα οδηγήσει σε νέες, οριζόντιες περικοπές συντάξεων»…

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Η «γλώσσα των αριθμών» είναι ψυχρή όσο και ενδεικτική:

  • Για το ΙΚΑ –τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας και κορμό του νέου, ενιαίου Ταμείου– το 2015 έκλεισε με έλλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ενώ δανείστηκε 210 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις.

Το έλλειμμα για το 2016 προβλέπεται αυξημένο κατά 217% σε σχέση με το 2015 (2,1 δισ. ευρώ έναντι 682 εκατομμυρίων).

Τα συνολικά έσοδα του κλάδου σύνταξης δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 10,1 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα θα είναι 12,2 δισ.,αφήνοντας « μαύρη τρύπα» 2,1 δισ. ευρώ.

Όσο, δηλαδή, είναι η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου!

Το ίδιο έλλειμμα προκύπτει και στον ενοποιημένο προϋπολογισμό (όλων των κλάδων και συγχωνευμένων στο ΙΚΑ Ταμείων), με έσοδα 19,2 δισ. και έξοδα 21,3 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση εσόδων προκαλείται από την περιορισμένη κρατική επιχορήγηση, που θα είναι 2,7 δισ. ευρώ για τις συντάξεις και 430 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή του ΕΚΑΣ. Δηλαδή, συνολικά 3,1 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ., εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι σχετικές υποχρεώσεις.

Η δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων στους 1.198.500 συνταξιούχους θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ, από 11,7 δισ. φέτος (αύξηση λόγω της ικανοποίησης μέρους των εκκρεμών αιτήσεων).

Παράλληλα, οι εισπράξεις του ΙΚΑ από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης κατά 5 δισ. ευρώ (-34,34%). Δηλαδή, στα 9,4 δισ. ευρώ, από 14,4 δισ. και σωρευτικά κατά 13 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν οι κατ’ έτος μειώσεις.

Η κατάσταση αυτή, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (677.521) και «εκ περιτροπής» εργασίας (326.967).

Η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ δεν ξεπερνά το 44%.

Συντάξεις… βαθιάς κατάψυξης

Επιπλέον, εκκρεμούν περίπου 80.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης, ενώ έχουν «παγώσει» 130.000 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης, εκ των οποίων 126.000 στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑ (επικουρικό) και 5.000 αιτήσεις στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία, με συνολικό κόστος τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η δαπάνη για αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί ακόμη και πριν από 3-4 χρόνια, και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Στα παραπάνω, προστίθεται η μείωση κατά 28% της κρατικής επιχορήγησης.

  • Ο ΟΑΕΕ, το δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, έκλεισε το 2015 με έλλειμμα 419 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται έλλειμμα άνω των800 εκατομμυρίων για φέτος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων θα είναι αρνητικό, καθώς τα έσοδα δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4,1 δισ. ευρώ (έναντι 4,3 δισ. το 2015), ενώ τα έξοδα υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ (έναντι 4,8 δισ. πέρυσι). Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζεται ότι θα είναι 1,2 δισ. ευρώ.

Η κρατική επιχορήγηση θα είναι μειωμένη (μαζί με το ΕΚΑΣ στα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. φέτος (προσωρινός απολογισμός), ενώ ο Οργανισμός δεν προβλέπεται να λάβει, παρά το έλλειμμα, επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.

Επιπλέον, οι οφειλές εισφορών στον ΟΑΕΕ έχουν φτάσει τα 11 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, 8,3 δισ. ευρώ προέρχονται από «ενεργούς» ελεύθερους επαγγελματίες και άλλα 3 δισ. ευρώ από επαγγελματίες, οι οποίοι διέκοψαν την ασφάλισή τους.Εξάλλου, εκκρεμούν περίπου 33.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη.

Tο παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 25/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict