Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
15 Οκτ 2018

6 «μαχαιριές» οδηγούν σε… ξαφνικό θάνατο το μεταμνημονιακό αφήγημα

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Οικονομία

Το αυστηρό μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τήρηση των συμφωνηθέντων, η συνεχιζόμενη νευρικότητα λόγω Ιταλίας, ο κάλπικος Προϋπολογισμός του 2019, τα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, οι δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή σύνταξης σε θιγόμενο και η εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι πρώτη ως προς τις πιθανότητες αποχώρησης από την Ευρωζώνη βάζουν «ταφόπλακα» στο μεταμνημονιακό αφήγημα της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την… πόρτα που έφαγε σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δοκίμασε και άλλες «πικρές γεύσεις» από την Ασία, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα φοβάται τις εξελίξεις στην Ιταλία, τιμολογεί το «φρενάρισμα» των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και ανησυχεί για την πορεία του τραπεζικού συστήματος καθώς και για το… μετέωρο βήμα του επόμενου Προϋπολογισμού.

Η έκθεση του ΔΝΤ ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση-«βόμβα» του οίκου αξιολόγησης DBRS, ότι η χώρα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εξόδου από την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα! Μάλιστα, την εντάσσει ως μοναδική χώρα στη λίστα του «μεσαίου ρίσκου», ενώ όλες οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης συμπεριλαμβάνονται στην αντίστοιχη «χαμηλού ρίσκου». Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόφαση για τη δικαίωση συνταξιούχου στον οποίο επιστρέφονται ποσά από τη βασική και επικουρική σύνταξη, αλλά και τα δώρα, έχει οδηγήσει πλέον σε ξεκάθαρο «ξεχαρβάλωμα» το μεταμνημονιακό αφήγημα της κυβέρνησης.

Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επεφύλαξε πραγματικό… κάζο στην κυβέρνηση, αφού μπορεί να αναθεώρησε προς τα πάνω το ποσοστό αύξησης του φετινού ΑΕΠ, ωστόσο επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 188,1%, ενώ θα υποχωρήσει στο 176,9% το 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν οι συντάξεις! Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός θεωρεί δεδομένες τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020 και την ωρίμανση των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 151,3% του ΑΕΠ το 2023! Ταυτόχρονα, επεφύλαξε και άλλη μία «βόμβα» για την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει υπερ-πλεόνασμα προς διανομή!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να… πείσει τα στελέχη του ΔΝΤ και την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει λόγος για μείωση των συντάξεων, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει το 3,5%. Ωστόσο, όλα θα ξεκαθαρίσουν και με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά πολύ περισσότερο από τις αποφάσεις του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πλήρης απαξίωση στο ταμπλό, νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

Εικόνα πλήρους απαξίωσης παρουσιάζουν ο τραπεζικός κλάδος και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου τιμολογούνται οι διεθνείς εξελίξεις αλλά και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Η άνοδος του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου ακόμη και στο 4,65% καθώς και η πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 620 μονάδες ουσιαστικά δείχνουν ότι δεν υπάρχει αγορά και οι επενδυτές είναι απόντες, αφού δεν πιστεύουν στο κυβερνητικό αφήγημα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν χάσει τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 50%, ενώ κατά τα τελευταία τρία χρόνια οι απώλειες αγγίζουν το 99%!

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η συγκυρία είναι άκρως εχθρική για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση παρουσίασε έναν «κούφιο» Προϋπολογισμό και διατυμπανίζει ότι δεν θα εφαρμόσει συμφωνημένα μέτρα, ενώ το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ταλανίζει τις τράπεζες και καθιστά το σύστημα προβληματικό. Η δήλωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη Τετάρτη ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» είχε ως στόχο να καθησυχάσει τους αποταμιευτές και οδήγησε ενδοσυνεδριακά σε σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη, ο οποίος όμως στο τέλος έκλεισε με οριακές απώλειες! Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, κάθε ανοδική κίνηση στην αγορά εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για… απόδραση, καθώς οι επενδυτές έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με βάση τους σημερινούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Εκτός από τις άκρως αρνητικές εσωτερικές εξελίξεις, οι επενδυτές ανησυχούν και για την άνοδο των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων στις ΗΠΑ, κάτι που φάνηκε και κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης στη Wall Street, με τις απώλειες των 800 μονάδων για τον Dow Jones!

Η επικείμενη παύση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προαναγγελία ανόδου των επιτοκίων του ευρώ εντός του 2019, καθώς και οι τρεις νέες αυξήσεις στα αντίστοιχα της FED, ρίχνουν βαριά τη σκιά στους επενδυτές και στις αγορές. Ενδεικτική ήταν η εκτόξευση του δείκτη φόβου που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη στις ΗΠΑ και αποτυπώνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, η τιμή του πετρελαίου οδεύει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα δοκιμάσει τις αντοχές πολλών οικονομιών και θα καταστήσει πιο ευάλωτη την ελληνική οικονομία.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ