Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αραιή συννεφιά
26 Σεπ 2016

47 εκατ.ευρώ και 19 εμβάσματα ύποπτα για πασίγνωστο επιχειρηματία

Φοροδιαφυγή-Παρασκήνιο Οικονομία

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Π» ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

του Παναγιώτη Στάθη

Σε πολυμέτωπο αγώνα κατά της φοροδιαφυγής έχουν επιδοθεί πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς οι οποίοι, έχοντας ως όπλο τις λίστες που έχουν καταρτίσει με τους μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού αλλά και τις εγχώριες λίστες, μπορούν πλέον να έχουν μια ακτινογραφία των Ελλήνων φορολογουμένων.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η έρευνα του «Π», πάνω από 1,2 εκατομμύριο ΑΦΜ έχουν τεθεί πλέον επί τάπητος. Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτουμε, πασίγνωστος Κύπριος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται μέσω 26 εταιρειών, κυρίως real estate στην Ελλάδα, έχει γίνει φύλλο και φτερό από τις ελεγκτικές Αρχές για εικαζόμενη φοροδιαφυγή 47 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ίδιο τραπέζι έχουν πέσει και πάνω από 100 «κόκκινα» επιχειρηματικά άνω των 30 εκατομμυρίων, για τα οποία ήδη ο εισαγγελέας Δραγάτσης έχει πλήρη εικόνα έπειτα από επιστολή-καταπέλτη που έστειλε στις τράπεζες. Η εκτίμηση είναι πως πολλά από αυτά τα χρήματα από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών στο εξωτερικό.

 

Ο Κύπριος μεγαλοεπιχειρηματίας

Ο Κύπριος επιχειρηματίας είναι ένα από τα γνωστότερα ονόματα στον χώρο των επιχειρήσεων, ο οποίος τέθηκε υπό έρευνα όταν εντοπίστηκαν από τις φορολογικές Αρχές συνολικά εμβάσματα περίπου 47 εκατομμυρίων σε τρία χρόνια από 19 διαφορετικές χώρες, τα οποία καλείται να δικαιολογήσει. Η έρευνα διενεργήθηκε αρχικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και στη συνέχεια από το ΣΔΟΕ αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,τα οικονομικά έτη 2007, 2008 και 2009 υπέβαλε δηλώσεις φόρου εισοδήματος με αυτά τα υπέρογκα ποσά.Οι φορολογικές Αρχές κρίνουν ότι τα χρήματα αυτά είναι υπέρογκα και πρέπει να δικαιολογηθούν από τις συνολικές δραστηριότητες, γι’ αυτό ο φάκελος που δημιουργήθηκε εκκρεμεί προς έλεγχο στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Τα εμβάσματα, τα οποία ελέγχονται, ανέρχονται στο ποσό περίπου των 47 εκατ. ευρώ και προέρχονται από 19 διαφορετικές χώρες.Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ να επεκταθεί και σε επόμενες οικονομικές χρήσεις.

 

Δεσμεύουν λογαριασμούς μεγαλοκαταθετών

Ήδη, πάντως,δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες από τους VIP ελεγχόμενους για φοροδιαφυγή έχουν δεσμεύσει οι οικονομικοί εισαγγελείς. Τουλάχιστον διακόσιες εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, για εικαζόμενη φοροδιαφυγή εντός δύο ετών, είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων που έχουν διατάξει οι οικονομικοί εισαγγελείς και διενεργεί το ΚΕΦΟΜΕΠ με βάση τις διασταυρώσεις από την περίφημη λίστα των 65 CD,τα οποία είχαν αποστείλει οι τράπεζες στις αρμόδιες Αρχές.Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη λίστα με τους VIPμεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εσωτερικού–επιχειρηματίες, γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κ.λπ.–για τους οποίους γίνονται διασταυρώσεις με βάση τις κινήσεις των λογαριασμών και τις φορολογικές δηλώσεις τους.

 

«Κόκκινα»δάνεια σε προσωπικούς λογαριασμούς

Μαχαίρι στα «κόκκινα» δάνεια που έκαναν φτερά στο εξωτερικό, σε προσωπικούς λογαριασμούς των μετόχων εταιρειών βάζει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης. Είναι σαφές ότι οι Αρχές θέλουν να ρίξουν φως στο φαινόμενο των «πτωχευμένων εταιρειών με πλούσιους ιδιοκτήτες». Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100 «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια διασταυρώνονται με τις κινήσεις λογαριασμών των υπόπτων φοροδιαφυγής, που έχουν παραδώσει οι τράπεζες στις ελεγκτικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν «θαλασσοδάνεια» που προορίζονταν για τις εταιρείες μετατράπηκαν σε προσωπικά. Έκαστο των δανείων που ελέγχονται ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό τα 3 δισ. ευρώ. Οι ελεγκτικές Αρχές θα συνδυάσουν τα στοιχεία αυτών των δανείων, με τις πληροφορίες από τα 65 CD, με όλες τις λίστες πιθανής φοροδιαφυγής την περίοδο 2000-2012. Στις λίστες περιλαμβάνονται γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κ.ά. Υπάρχουν στη χώρα μας «πτωχευμένες εταιρείες με πλούσιους ιδιοκτήτες», είναι η χαρακτηριστική φράση που ακούγεται τελευταία στους διαδρόμους της Εισαγγελίας, καθώς γεννώνται ερωτήματα για την πολυτελή ζωή που συνεχίζουν να κάνουν τύποις… χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες.

Η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία προς όλες τις τράπεζες να του χορηγήσουν αμέσως όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια άνω των 30 εκατομμυρίων που χορήγησαν στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης την οποία διενεργεί, την οποία έστειλε ο κ.Δραγάτσης. Η έρευνα βασίζεται στο πολύτιμο  υλικό που έχει συγκεντρωθεί από το «πάντρεμα» όλων των λιστών «φοροδιαφυγής».Ο εισαγγελικός λειτουργός διενεργεί έρευνα σε διπλή κατεύθυνση.

  • Για το αν τα ποσά αυτά δαπανήθηκαν για τους επιχειρηματικούς σκοπούς που συνήφθησαν τα δάνεια.
  • Για να εντοπίσει ποια από αυτά τα δάνεια κατέληξαν τελικά σε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών οι οποίοι, ενώ διαθέτουν τα χρήματα, δεν αποπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Αν,δηλαδή, ουσιαστικά υπεξαιρέθηκαν από τους επιχειρηματίες.

 

Η επιστολή Δραγάτση

Η επιστολή του εισαγγελέα κ. Δραγάτση αναφέρει επί λέξει:

«Καλείστε να επισυνάψετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών σας, φυσικών ή νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ.

Στο αρχείο να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες, καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους αν πρόκειται για εταιρείες κατά την περίοδο των πληρωμών αλλά και την τρέχουσα περίοδο. Οι τράπεζες καλείστε εντός 5 ημερών να παράσχετε όλα τα στοιχεία».

Ήδη, στα χέρια του εισαγγελέα Δραγάτση βρίσκεται ο κατάλογος με τις εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια (τα φυσικά πρόσωπα τα πήραν εκ μέρους εταιρειών), ο οποίος σε σύγκριση με την πρόσφατη μελέτη της McKinsey για το θέμα, τα CD των εμβασμάτων και τις λίστες εξωτερικού αποτελεί τον κορμό μιας γιγαντιαίας έρευνας, με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχουν υπεξαιρεθεί δάνεια και ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζών.Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μέρος των δανείων μεταφέρθηκε στο εξωτερικό.

Η έρευνα έχει θέσει στο στόχαστρο δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία και με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ.Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής.

 

1.207.047 ΑΦΜ στο στόχαστρο των Αρχών

Μία λίστα με 1.207.047 ονόματα φορολογουμένων, που περιλαμβάνονταν σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής, από τη λίστα Λαγκάρντ έως αυτή με τους διοικητές και τους υποδιοικητές του ΕΣΥ που ελέγχονται, έχει συντάξει η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ. Η λίστα αυτή αποτελεί πλέον τον οδηγό για τη διενέργεια των ελέγχων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης της του ΣΔΟΕ, επιταχύνθηκαν κατά το 2015 έως και σήμερα.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2012.
  • Τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο.
  • Τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη.
  • Τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο ΕΣΥ κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό δράσης του ΣΔΟΕ, το έτος 2013 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε τρία πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και σε ένα πρόσωπο συσχετιζόμενο, το 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 49 πρόσωπα της λίστας και σε τέσσερα συσχετιζόμενα και το 2015 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 116 πρόσωπα της λίστας και τρία πρόσωπα συσχετιζόμενα. Έτσι, κατά τα έτη 2014-2015, οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν ήταν δυόμισι φορές περισσότεροι συγκριτικά με το 2014. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών, το έτος 2014 βεβαιώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 26.620.923,80 ευρώ, ενώ το έτος 2015 178.313.978,08 ευρώ.

Συνολικά, το 2015 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 24.273 ελέγχους και εντόπισε 10.469 παραβάτες (ποσοστό παραβατικότητας 43%). Το ίδιο έτος άνοιξαν για έλεγχο 27.041 νέες υποθέσεις, οι οποίες προστέθηκαν στο σύνολο των 170.135 υποθέσεων που ερευνά η Υπηρεσία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλήθος των καταγγελιών που δέχθηκε το ΣΔΟΕ για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, υποβλήθηκαν 12.716 καταγγελίες, από τις οποίες οι 3.681 μέσω ταχυδρομείου, οι 2.827 μέσω e-mail, οι 5.810 τηλεφωνικά, ενώ 398 υποβλήθηκαν με φυσική παρουσία.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 24/06

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ