Navigation
1
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
8 Απρ 2019

4+4 παρεμβάσεις για διάσωση της οικονομίας

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Οικονομία

Η χαμηλή ανάπτυξη, η ανεπάρκεια μεταρρυθμίσεων και το εκρηκτικό πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα δημιουργούν εφιάλτες για το μέλλον της οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές θα κληθεί να διαχειριστεί ένα… ναρκοπέδιο.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομική και νομισματική πολιτική καταρρίπτει το success story της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα δείχνει τον δρόμο στον επόμενο πρωθυπουργό ώστε να προχωρήσει στη λύση επώδυνων αποφάσεων, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι ρυθμισμένο έως το 2031.

Το συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις, ωστόσο, η… αποκρυπτογράφηση των βασικών επισημάνσεων για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον δείχνει μια συγκεκαλυμμένη αγωνία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και του ασφαλιστικού, αλλά και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη. Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει τόσο το 2019 όσο και το 2020 χαμηλή ανάπτυξη, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά σε όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη. Πιο συγκεκριμένα, «ψαλιδίζει» τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,9% για φέτος αντί για 2,5% που έχει περιληφθεί στον Προϋπολογισμό. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι, λόγω της αναποτελεσματικότητας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να συνεχιστούν για αρκετά ακόμη χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα βρίσκεται σε φάση στασιμοχρεοκοπίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, όπως, για παράδειγμα, οι Citigroup, Barclays και Bank of America-Merrill Lynch.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι η οικονομία δεν βρίσκεται σε κάποια αξιόλογη επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει. Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος και επί της ουσίας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση μέσα από τέσσερις συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022 πρέπει να μειωθεί στο 2%, καθώς με τους ισχύοντες στόχους διαμορφώνονται συνθήκες ασφυξίας για την οικονομία.

2. Αν δεν διευθετηθεί το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες κεφαλαιακές ανάγκες, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

3. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών κρίνεται ως επιβεβλημένη, προκειμένου να διαμορφωθεί ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.

4. Οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν ώστε να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά θετικά για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σημειώνεται ότι τη διετία 2017-2018 περικόπηκαν 2 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το «πάγωμά» τους για τη διετία 2019-2020.

Η «βόμβα» του Ασφαλιστικού

Η στασιμοχρεοκοπία στην οποία βρίσκεται η οικονομία, λόγω της τεράστιας ζημίας του 2015, προκαλεί ντόμινο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, για το οποίο είναι απαραίτητες επώδυνες παρεμβάσεις στο μέλλον.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει 4 παράγοντες που κρίνονται ως υψίστης σημασίας για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Ειδικότερα:

1. Η ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές συντάξεων και δώρων για τους συνταξιούχους θα αποτελέσει δημοσιονομική «βόμβα». Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η πρόσθετη δαπάνη δρα επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, οδηγώντας σε ανοδική αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Εμμέσως, η Τράπεζα της Ελλάδος στέλνει το μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση ότι η στασιμοχρεοκοπία της οικονομίας και ο νόμος Κατρούγκαλου φέρνουν πιο κοντά νέο κύκλο σαρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

2. Η ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης, θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς το κρατικό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του. Επιπλέον, η ανεπάρκεια στις μεταρρυθμίσεις δεν φέρνει επενδύσεις και ως εκ τούτου δεν δημιουργούνται νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ώστε να χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στο μέλλον εξαρτάται και από την ενσωμάτωση των μεταναστών στην οικονομική δραστηριότητα, η οποία πρέπει να είναι ταχεία.

4. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις οικογένειες ώστε να βελτιωθεί ο δείκτης γεννήσεων, καθώς οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις απειλούν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ