Navigation
13
Ιούλ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
26 Νοέ 2017

40.000 ακίνητα «σώζουν» τις τράπεζες-«Βόμβα» 177 δισ. απειλεί με ανακεφαλαιοποίηση

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Τράπεζες

«Βόμβα» ύψους 177 δισ. ευρώ, λόγω «κόκκινων» δανείων και της… περήφανης διαπραγμάτευσης του 2015, απειλεί τις τράπεζες, οι οποίες προσβλέπουν σε ταχεία προώθηση των πλειστηριασμών από τις 29 Νοεμβρίου, προκειμένου να αποφύγουν νέα ανακεφαλαιοποίηση την άνοιξη!

Η ανησυχία που υπάρχει στους τραπεζικούς κύκλους αλλά και στους «θεσμούς» έχει να κάνει κυρίως με το ενδεχόμενο να μην κλείσει η γ΄ αξιολόγηση, ενώ προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε σε δραματικούς τόνους ότι, αν δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, τότε την άνοιξη υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστούν και νέα κεφάλαια για τις τράπεζες!

Η κυβέρνηση περιβάλλει με ιδεολογικό μανδύα τους πλειστηριασμούς, αναφέροντας ότι αυτοί θα αφορούν σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ και διαβεβαιώνοντας ότι όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη για την α΄ κατοικία δεν έχουν να φοβούνται…

Την ίδια στιγμή, πυρετός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών εν όψει των τεστ κοπώσεως που θα ολοκληρωθούν την άνοιξη. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη τα τεστ σε Εθνική και Alpha, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου 2018 έχουν προσδιοριστεί και τα αντίστοιχα για τις Πειραιώς και Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σήμερα το «Π», το τραπεζικό σύστημα καλείται να διαχειριστεί πλέον μια «βόμβα» ύψους 176,942 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της χώρας!

Όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα (1), το κόστος αυτό αφορά το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, τη φυγή των καταθέσεων από τα τέλη του 2014 αλλά και τον μηδενισμό της αξίας τους στο ΧΑ πριν ακριβώς από δύο χρόνια, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Τεράστιο το κόστος του 2015

Από το τέλος του 2014 έως και σήμερα, λόγω της «περήφανης διαπραγμάτευσης», δημιουργήθηκε επιπλέον «τρύπα» 100,74 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των «κόκκινων» δανείων κατά 26,7 δισ., της μείωσης των καταθέσεων κατά 37,6 και της απώλειας 36,4 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ΧΑ, όπως επιβεβαίωσε προ ημερών με έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι, το 2015, ξένες τράπεζες (κυρίως αμερικανικές), αλλά και funds, διέθεσαν περίπου 6 δισ. ευρώ αγοράζοντας σχεδόν το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με ενεργητικό κοντά στα 350 δισ. ευρώ!

Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, ο τραπεζικός δείκτης, από τις 19.236 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2014, σήμερα διαπραγματεύεται κοντά στις 800, παρουσιάζοντας απώλειες 95%! Προς το παρόν φαίνεται ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα κεφαλαίων, ωστόσο θεωρείται ζήτημα ζωής ή… θανάτου να προχωρήσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί για να βελτιωθούν οι ισολογισμοί, κάτι που τόνισε προ ημερών ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους».

Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν ήταν η προ ημερών παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank Νίκου Καραμούζη, ο οποίος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter έγραψε ότι «το 2009 έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί με μηδέν αντίδραση, ενώ το 2017 έγιναν 6.900, με πολλαπλάσια NPLs, και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις». Μάλιστα, θέλοντας να ενισχύσει την αφήγηση της κυβέρνησης για… ταξικούς κακοπληρωτές, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη», για να αναρωτηθεί «ποιος ωφελείται από την κατάσταση αυτή;».

Μαζικές πωλήσεις ακινήτων

Χιλιάδες ακίνητα με τιμές που ξεκινούν από τα 47.000 ευρώ έως και τα 35 εκατ. ευρώ αναμένεται να βγουν προς πώληση μέσα στο προσεχές διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή πολλά ξένα funds και εταιρείες διαγκωνίζονται για την απόκτηση άδειας σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τους στόχους που είχαν τεθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), οι τράπεζες θα έπρεπε να μειώσουν φέτος τα ανοίγματά τους κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ενώ για τη διετία 2018-2019 πρέπει να… βρουν περίπου 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα βγουν προς πώληση στην αγορά πάνω από 100.000 ακίνητα!

       Η Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη τη διάθεση μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών για 131 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα (61 διαμερίσματα, 37 κυρίως ημιτελή εξοχικά, 8 καταστήματα και γραφεία, 11 οικόπεδα, 10 αγροτεμάχια, 3 αποθήκες και μία βιοτεχνία), ενώ θα πουληθούν και 15 επαγγελματικά ακίνητα με στόχο την είσπραξη 23,7 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank έχει ανακοινώσει την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προς την Intrum Hellas.

Η Alpha Bank θα προχωρήσει με ισπανική εταιρεία σε πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Στις 13-14 Δεκεμβρίου η Πειραιώς προχωρά στη διάθεση 14 ακινήτων (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικά, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα) μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας στον διαδικτυακό ιστότοπο properties4sale.gr.

Πιθανές πρόσθετες ανάγκες 5-6 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Γεωργικόπουλο, χρηματοοικονομικό ερευνητή, πρώην στέλεχος του ΚΕΠΕ και επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Stern Business School του Λονδίνου, οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει μαζική πώληση μέρους των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Όπως δηλώνει στο «Π», για το συγκεκριμένο θέμα, «σε πολλές περιπτώσεις, η απόφαση καθυστερεί λόγω του γεγονότος ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο έχουν τιμολογηθεί από την αγορά σε μόλις 1%-2% της ονομαστικής τους αξίας. Οι τράπεζες που εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο μπορούν να μεταβιβάσουν αυτή την πρόταση πιο πειστικά στα διοικητικά τους συμβούλια, λόγω του γεγονότος ότι η πώληση στα χαρτοφυλάκια ακινήτων εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου το 20% της ονομαστικής τους αξίας».

Ο κ. Γεωργικόπουλος επισημαίνει ότι «είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε οι τράπεζες να πωλούν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πιο επιθετικά και να αναγνωρίζουν τις απώλειες, επειδή η αδράνεια θα τους κοστίσει ακριβά σε σχέση με τη μελλοντική τους δυνητική κερδοφορία». Προσθέτει δε ότι «παρά την επιτάχυνση της πώλησης “κόκκινων” δανείων είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπλέον 5-6 δισ. ευρώ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»! Ταυτόχρονα, οι τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προχωρώντας σε επιτάχυνση των πωλήσεων υποκαταστημάτων και θυγατρικών στο εξωτερικό, όπως και σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα (2), τα 4 στα 10 στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται, ενώ στα καταναλωτικά είναι πάνω από τα 5 στα 10. Επιπλέον, όπως φαίνεται στον πίνακα (3), η μικρότερη έκθεση των τραπεζών είναι στα δάνεια προς τις μεγάλες εταιρείες, όπου δεν εξυπηρετείται το 1 στα 4. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου έχουν «κοκκινίσει» 7 στα 10!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Τράπεζα της Ελλάδος τουλάχιστον 15 αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τσεχικής APS, που έχει προχωρήσει σε συμφωνία με μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία για τη σύσταση σχετικής εταιρείας. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται τουλάχιστον 500.000 δάνεια σε χώρες της Ευρώπης και έχει πελάτες τραπεζικούς κολοσσούς, όπως οι Merrill Lunch, Bank of America, Unicredit, Deutsche Bank Bank κ.ά., ενώ στον «χορό» έχουν μπει δύο ισπανικές, μία βρετανική και μία ιταλική εταιρεία, θυγατρικές εμπορικών τραπεζών, αλλά και εμμέσως ο κολοσσός της Pimco.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 25/11

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict