Navigation
18
Σεπ
location
Αθήνα
25oC
Καταιγίδες
11 Ιαν 2016

3+1 μειώσεις στις συντάξεις

Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Τρεις μειώσεις κύριας σύνταξης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και μία… μεταχρονολογημένη για τους ήδη
συνταξιούχους προαναγγέλλει ή φωτογραφίζει –κατά περίπτωση– η κυβερνητική πρόταση των 170 σελίδων και των 64 άρθρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των εκπροσώπων των δανειστών μας και αποτελεί τη βάση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.
Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως το σχέδιο δεν προβλέπει νέες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε περικοπή, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση και έμπειρα στελέχη ασφαλιστικών ταμείων έχουν εντοπίσει τις «σκοτεινές γωνίες» της επερχόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για περικοπές συντάξεων, ορισμένες εκ των οποίων με… χρονοκαθυστέρηση, που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά και ήδη συνταξιούχους.

Αναλυτικότερα:
1. Ορατός είναι ο κίνδυνος μείωσης των κύριων συντάξεων έως και 15% με 20% για τους μελλοντικούς δικαιούχους, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού και τα ποσοστά αναπλήρωσης της σύνταξης. Για 40 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης προσεγγίζει το 60% του συντάξιμου μισθού, όταν με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 75%.Το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύπτει από το άθροισμα της εθνικής (384 ευρώ) και της κύριας σύνταξης.
Η κύρια σύνταξη θα εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι στην καλύτερη μισθολογική περίοδο, όπως ισχύει, από τα χρόνια εργασίας και το κλιμακούμενο ποσοστό αναπλήρωσης.
Παράλληλα, από τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών εξαιρούνται τα δώρα εορτών και τα επιδόματα αδείας που έλαβε ο δικαιούχος, καθώς επίσης και το έτος ή το τμήμα του έτους κατά το οποίο υπέβαλε την αίτηση συνταξιοδότησης, παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλει εισφορές.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές κατηγορίες και μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς και το εισόδημα το οποίο υπόκειται σε εισφορές.
2. Προβλέπεται «πέναλτι» ακόμη και για αυτό το ελάχιστο ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, η οποία μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας. Η μείωση της εθνικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Δηλαδή, σε ηλικία 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης ή σε ηλικία 67 ετών με 15 χρόνια ασφάλισης.
3. Έμμεση μείωση συντάξεων (η τρίτη για τους μελλοντικούς συνταξιούχους), με την ευκαιρία της καθιέρωσης . Επί αιτήσεων που θα κατατεθούν φέτος, σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδομένης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν με το προηγούμενο καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2017, συνεχίζει να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά το 1/3 της διαφοράς, και επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2018, το 1/4 της διαφοράς.
4. Για τους ήδη συνταξιούχους διατηρείται η λεγόμενη προσωπική διαφορά. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (7/2018), εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού, η προσωπική διαφορά θα μειώνεται έως την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος
του νέου νόμου.
Και «ψαλίδι» στα εισοδήματα Ωστόσο, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα υποστούν εισοδηματικό σοκ προτού καλά καλά συνταξιοδοτηθούν, καθώς αυξάνονται οι
ασφαλιστικές εισφορές:


Για την επικουρική ασφάλιση προβλέπεται αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εργοδότες και κατά μισή
μονάδα για εργαζομένους. Η αύξηση αφορά την επόμενη τριετία, δηλαδή το χρονικό διάστημα από το 2016 έως το
2018.
 Στους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλεται εισφορά επί του ετήσιου εισοδήματός τους, από το 2017 και μετά, η οποία θα ανέρχεται στο 20% για την κύρια ασφάλιση και στο 7,5% για την επικουρική. Ουσιαστικά, έτσι, καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν έως τώρα και το ύψος της εισφοράς που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, αλλά και του ΕΤΑΑ (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί), θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το εισόδημα, που οι ίδιοι θα δηλώνουν.
 Για τους αγρότες προβλέπεται σταδιακή, όσο και δραματική, αύξηση των εισφορών, από το 7% που είναι σήμερα, στο 20% έως το 2019. Η πρώτη αύξηση (3%) θα επέλθει από τις εισφορές του β΄ τριμήνου 2015 και θα ισχύσει έως και το τέλος του 2016, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις, από 3% για τα έτη 2017 και το ίδιο το 2018, για να έρθει η τέταρτη αύξηση της τάξης του 4% το 2019.
του Δημήτρη Κωστάκου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ