Navigation
10
Απρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
8 Αυγ 2016

30 στο εδώλιο για τις… ορθοπεδικές μίζες

Υγεία Μίζα  Γιατροί Οικονομία

Ζημιά πάνω από 11,5 εκατ. ευρώ σε δημόσια νοσοκομεία – Ανάμεσά τους 4 μεγαλογιατροί – Τον Οκτώβριο πιθανόν η δίκη, αν γίνει η… μετάφραση

του Παναγιώτη Στάθη

Ζημία άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ την εξαετία 2000-2006, με υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών ειδών που έφταναν ακόμα και το 35% επί της πραγματικής αξίας,φέρονται να προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, τέσσερις μεγαλογιατροί δημόσιων νοσοκομείων, συμμετέχοντας στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της βρετανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών και νοσοκομειακού υλικού «DePuy», θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού «Johnson&Johnson». Σύμφωνα με το βούλευμα που υιοθετεί την εισαγγελική πρόταση, οι συνολικά 30 κατηγορούμενοι –μεταξύ των οποίων εννέα στελέχη της βρετανικής εταιρείας και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα, τέσσερις γιατροί-στελέχη σε δημόσια νοσοκομεία και δέκα ακόμη άτομα, επιχειρηματίες και συνεργάτες τους– «μίζαραν» 114 νοσοκομεία της Αθήνας, προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο. Οι κατηγορούμενοι ζητείται να δικαστούν κατά περίπτωση για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,ενώ παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

 

Τον Οκτώβρη

Η δίκη-μαμούθ έχει προσδιοριστεί να γίνει τον Οκτώβριο, αλλά ήδη τα πράγματα είναι δύσκολα χρονικά ,καθώς, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Siemens, παραμένει άγνωστο αν θα προλάβουν οι Αρχές να μεταφράσουν και να επιδώσουν νομίμως το παραπεμπτικό βούλευμα, για να μην προκληθεί ακυρότητα της διαδικασίας. Το κόλπο, σύμφωνα με την εισαγγελέα, αφορά γιατρούς που φέρονται να δωροδοκήθηκαν με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν στις χειρουργικές επεμβάσεις ορθοπεδικά είδη (ειδικά επιθέματα και εμφυτεύματα γονάτων, ισχίων, τραύματος και σπονδυλικής στήλης) της βρετανικής εταιρείας, τα οποία πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%! Το μερίδιο των γιατρών, σύμφωνα με την εισαγγελέα,ήταν στο 20%και η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των υλικών, που χρεώνονταν υπερκοστολογημένα, και στην πραγματική εμπορική τους αξία ήταν 11.593.452,80 ευρώ, όσο ακριβώς εκτιμάται η ζημία του Δημοσίου.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση γιατρού, που, πέραν των αμοιβών (π.χ.,το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ), πήρε και παροχές σε… είδος, όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κ.λπ. Επίσης, από την ανάκριση αλιεύθηκε email στις13/11/2000ενός κατηγορουμένου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει«όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονταικαθαρά στους αποδέκτες…», ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων έως το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει.Χαρακτηριστικό,επίσης, είναι το ότι στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου», με διαφορά υπερκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην 6ετία.

 

Περιπτώσεις

Πάντως, μόνο ένας γιατρός στο «Αγία Όλγα» και στο ΚΑΤ υπολογίζεται ότι τοποθέτησε υλικά της «DePuy» το 2000, αξίας ύψους 1.297.000 δραχμών. Με βάση το ποσοστό 20%, ο συγκεκριμένος υπολογίζεται να έχει πάρει τη συγκεκριμένη χρονιά 518.800 δραχμές (για δύο χειρουργεία). Με τον ίδιο τρόπο (20% επί της τιμής του προϊόντος) υπολογίζονται και τα παράνομα έσοδά του από τα χειρουργεία μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, με τη μόνη διαφορά ότι το ποσό υπολογίζεται πλέον στο νέο νόμισμα. Το 2004 έκανε 125 χειρουργεία, εισπράττοντας 68.000 ευρώ, και τον επόμενο χρόνο 81 χειρουργεία, έναντι 42.634 ευρώ.Πλάι στα χρηματικά ωφελήματα, στο βούλευμα αναφέρονται ωφελήματα σε είδος, όπως η συμμετοχή σε ιατρικά – ορθοπεδικά συνέδρια. Έτσι, συνολικά, η εταιρεία του αντιπροσώπου χρηματοδοτεί τα έξοδα συμμετοχής του σε δέκα ορθοπεδικά συνέδρια (συνήθως αεροπορικά εισιτήρια, έξοδα συμμετοχής σε συνέδρια της αμερικανικής ορθοπεδικής εταιρείας ή και έξοδα διαμονής), που στο διάστημα αυτό προσέγγισαν τις 190.000 ευρώ.Οι καλύτεροι επιστημονικά και πιο προβεβλημένοι γιατροί έκαναν πολύ περισσότερες επεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, ορθοπεδικός από νοσοκομείο της Λάρισας που το 2002 φέρεται να έχει κάνει 187 επεμβάσεις με υλικά της εταιρείας, για να του υποσχεθούν και τελικά να εισπράξει 22.792 ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict