Navigation
8
Απρ
location
Αθήνα
12oC
Αρκετά σύννεφα
23 Μαρ 2016

Σταθάκης: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του ’16

Σταθάκης Νέα

Στο ετήσιο forum “Active Greece Awards 2016 – Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας” που διοργανώνει ο εκδοτικός οργανισμός Active Business Publishing, μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ανέφερε πως η θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επιστρέψει μέσα στο 2016.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί στην αγορά και η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016. “Σταδιακά, επίσης, και με πολύ γρήγορους ρυθμούς αίρονται τα capital controls”, συμπλήρωσε ο ίδιος και συνέχισε ότι “παρ’ όλα τα θετικά αυτά μηνύματα βρισκόμαστε πάντοτε σε επαγρύπνηση και δουλεύουμε μεθοδικά για τη σταθεροποίηση της οικονομίας έχοντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη από την υπογραφή της συμφωνίας του καλοκαιριού”.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα τέσσερα βασικά σημεία για την οικοδόμηση μίας νέας σχέσης του εξαγωγικού κλάδου με το καινούργιο αναπτυξιακό υπόδειγμα. Όπως είπε αυτά είναι τα εξής:

1) Ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί στη συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής για την προώθηση της εξωστρέφειας, η οποία έχει σαφείς στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται:

– Η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας με βάση το Enterprise Greece με αντικείμενα την πλήρη και αναλυτική καταγραφή του παραγωγικού εξαγωγικού και εν δυνάμει εξαγωγικού δυναμικού της χώρας και την ολοκληρωμένη παρουσίαση των υφιστάμενων εργαλείων της πολιτείας για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας όπως η αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης agora του ΥΠΕΞ η ενδυνάμωση των δομών της οικονομικής διπλωματίας και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη διεκπεραίωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

2) Αναπτυξιακός νόμος.

Ο υπουργός έκανε μία γρήγορη αναφορά σε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία 18 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε γύρω στα 12 δισ. σε επιχορηγήσεις των αναπτυξιακών νόμων “με πελατειακή διοχέτευση επιχορηγήσεων και διανομή σε ημετέρους”. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρεί η υψηλή συγκέντρωση του ποσοστού των επιχορηγήσεων.

Όπως εξήγησε: Στον Νόμο του 2004 το 4% των επενδυτικών σχεδίων έλαβε το 44% των επιχορηγήσεων. Στον νόμο του 2011 το 5% των επενδυτικών σχεδίων έλαβε το 42% των επιχορηγήσεων και από αυτά το 95% των επενδυτικών σχεδίων ήταν χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, δυο μόνο κλάδοι, η ενέργεια και ο τουρισμός, αμφότεροι με διασφαλισμένη αγορά, συγκέντρωσαν το 72 % των επενδυτικών σχεδίων.

“Το αποτέλεσμα λοιπόν των προηγούμενων αναπτυξιακών, ήταν απλά και μόνο η αναπαραγωγή ενός στρεβλού παραγωγικού μοντέλου” είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.

3)Αναπτυξιακό Ταμείο.

Το 2014 το 39,7% των αιτήσεων για δανεισμό που υπέβαλλαν οι ΜΜΕ απορρίφθηκε τη στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται μόλις στο 16%. “Το Αναπτυξιακό Ταμείο ως βασικό στόχο θα έχει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διαχείριση των χρηματοδοτικών δράσεων για τις ΜΜΕ. Η συμβολή του στη συνδρομή και τη χάραξη της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής θα είναι πρωταρχικής σημασίας. Για να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτόν τον ρόλο θα αναπτύξει θεσμούς διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και επιπρόσθετα, θα πραγματοποιεί μελέτες με στόχο την ανάδειξη ενδεχόμενων αστοχιών και αποτυχιών της αγοράς και θα εισηγείται προτάσεις αντιμετώπισης αυτών” όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

4) ΕΣΠΑ

Δίνεται προτεραιότητα σε τομείς που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία με ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού. Ήδη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε καταλήξει σε 8 κλάδους προτεραιότητας, είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι πρόκειται για τους τομείς: αγροδιατροφή, βιοεπιστήμες – υγεία – φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον – βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές, υλικά – κατασκευές και τουρισμός – πολιτισμός – δημιουργικές βιομηχανίες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress