Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
27 Ιούν 2020

2+1 εργαλεία για να βρείτε φθηνό ρεύμα και να μην παρασυρθείτε από δελεαστικές τηλεφωνικές προτάσεις των εταιριών

δεη λογαριασμοί τιμολόγια Χρήμα & Πολίτης

Δύο αξιόπιστα εργαλεία έχουν αυτή τη στιγμή οι καταναλωτές για να εντοπίσουν με ασφάλεια τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζουν στο ενεργειακό τους προφίλ.

Πρόκειται για διαδικτυακές εφαρμογές που δίνουν πρόσβαση σε όλους, δωρεάν. Εισάγοντας μέσω διαδικτύου τα ενεργειακά δεδομένα (ύψος κατανάλωσης, σημερινός πάροχος, χρήση νυχτερινού τιμολογίου κ.α.) ο καταναλωτής μπορεί να βρει ποια από τις εταιρίες ταιριάζει σε αυτό που χρειάζεται.

Έρχεται όμως σύντομα κι ένα ακόμη εργαλείο που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν φθηνό ρεύμα. Κι αυτό θα έχει τη «σφραγίδα» τόσο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δηλαδή της αρμόδιας αρχής που εποπτεύει τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και των καταναλωτικών οργανώσεων που αυτή την περίοδο, επεξεργάζονται τις προτάσεις τους.

Το «Χρήμα» επικοινώνησε με εκπροσώπους της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ και πληροφορήθηκε ότι είναι θέμα ημερών πριν καταλήξει η συζήτηση που γίνεται ώστε να δημιουργηθεί ένας ακόμη διαδικτυακός τόπος εξεύρεσης φθηνής ενέργειας.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) στα πλαίσια της πιλοτικής διάθεσης του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών και συγκεκριμένα της Διαδικτυακής Εφαρμογής ειδικού σκοπού, υπό την αιγίδα της, απέστειλε επιστολή στην ΕΚΠΟΙΖΩ, με σκοπό τις προτάσεις/παρεμβάσεις των κοινωνικών εταίρων, ως προς την 1η έκδοση του Εργαλείου.

Πεδίο εφαρμογής του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών είναι τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας (οι Οικιακοί πελάτες, καθώς και οι Επαγγελματικοί πελάτες με παροχές που δεν ξεπερνούν τα 25 kVA σε εγκατεστημένη ισχύ) και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου. Σκοπός του εν λόγω Εργαλείου είναι η διασφάλιση των κανόνων διαφάνειας, η ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η καλύτερη προσέγγιση των πραγματικών αναγκών τους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν, κατόπιν καταγγελιών που έχει δεχθεί από καταναλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται σχετικά με την παρουσίαση των τιμολογίων προμήθειας, την αδυναμία κατανόησης της σχετικής μεθοδολογίας, την παραπλάνησή τους ως προς το πραγματικό κόστος που συνεπάγεται η από μέρους τους κατανάλωση ενέργειας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν της σύγκρισης των προσφορών των προμηθευτών, θεωρεί ότι, η λειτουργία ενός εργαλείου σύγκρισης τιμών υπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ΡΑΕ θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η προστασία τους από αθέμιτες πρακτικές.

Οι ενεργειακές υπηρεσίες έχουν θεμελιώδη σημασία για τη διαφύλαξη της ευημερίας των καταναλωτών συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων, καθ’ότι επιτρέπει στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη, αλλά και στην ευημερία της Κοινωνίας εν γένει.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι Έλληνες καταναλωτές να απολαύουν τα ίδια οφέλη των διαδικτυακών Εργαλείων Σύγκρισης Τιμών, όπως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων καταναλωτών ήδη κάνει χρήση, μέσω των δικών τους Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, οι οποίες έχουν αναπτύξει τα δικά τους Εργαλεία Σύγκρισης Τιμών.

Τα εν λόγω Εργαλεία, υπό την εποπτεία και την αιγίδα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, διευκολύνουν την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές και συμβάλουν στην ανεξάρτητη εκτίμηση του κόστους της παροχής υπηρεσίας ως προς την επιλογή προμηθευτή. Επίσης, συντείνουν στην επίτευξη της διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά και της υιοθέτησης ελκυστικών προϊόντων από τους προμηθευτές στα πλαίσια της διαφάνειας, προσβασιμότητας, πληρότητας των πληροφοριών, όπως, επίσης, της απλότητας και σαφήνειας των χρεώσεων και προσφορών, ώστε οι καταναλωτές να επιλέγουν τα καλύτερα πακέτα της αγοράς που ταιριάζουν στο προφίλ τους και να επωφελούνται στο έπακρο στις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ειδικότερα ο καταναλωτής μέσω του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ θα μπορεί:

  1. Να αναζητήσει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα και να ενημερωθεί για τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.
  2. Να ενημερωθεί για τις εταιρείες και τις προσφορές τους.
  3. Να επιλέξει ευκολότερα τα ενεργειακά προϊόντα που αρμόζουν στις δικές του ανάγκες.
  4. Να συγκρίνει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα ως προς τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους.
  5. Να εξοικονομήσει χρόνο αναζήτησης της πληροφορίας και σύγκρισης προσφορών.
  6. Να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημοσιευμένα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ενέργειας.
  7. Να ενημερωθεί για γενικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με προσφορές και πρόσθετες παροχές, που εμπίπτουν στο σκοπό του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών.
  8. Να πληροφορηθεί για τις εκπτώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών.
  9. Να υπολογίσει το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.

Όμως προς την κατεύθυνση της αναζήτησης φθηνής ενέργειας, λειτουργούν ήδη δύο εφαρμογές, ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Πρόκειται για τις ακόλουθες:

Energy-market:

Allazorevma:

 

Εάν έχετε πρόβλημα ή παράπονο με μια εταιρεία ενέργειας είναι σκόπιμο να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία που περιγράφει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας:

Απευθυνθείτε πρώτα στον πάροχο και μετά στη ΡΑΕ

Το “Χρήμα” θα επανέλθει για την ενημέρωσή σας, μέσα από την ιστοσελίδα μας και τη σελίδα μας στο FB, αμέσως μόλις δημιουργηθεί η νέα πλατφόρμα ΡΑΕ-καταναλωτικών οργανώσεων.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ