Το 60% του κόσμου καταναλώνει πετρέλαιο – Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μια ρεαλιστική προσέγγιση

Θα απαιτηθούν έξι με δώδεκα μήνες για τη λήψη της απόφασης σχετικά με το ενδεχόμενο ερευνητικών γεωτρήσεων στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας, είχε δηλώσει, τον Οκτώβριο του 2023 στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ, ο CEO της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης.

Στις 27 Ιουνίου 2024, για το ίδιο θέμα (έρευνες υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη στο Ιόνιο και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης), ο CEO της HELLENiQ ENERGY, μιλώντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, είπε: Έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες σε όλες τις περιοχές (όπου ο Όμιλος συμμετέχει σε 5 blocks) και είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από αυτές, η οποία χρειάζεται 6-12 μήνες ακόμη. Θα δούμε τα τεχνικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά θέματα και εντός 12-18 μηνών θα πάρουμε την απόφαση, αν θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε ερευνητική γεώτρηση. Αν είμαστε τυχεροί, τόνισε, το 2027 θα έχουμε μια διαφορετική συνέλευση μετόχων.

Προτεραιότητα για τη HELLENiQ ENERGY (νέος πρόεδρος της οποίας είναι ο Σπήλιος Λιβανός στη θέση του Γιάννη Παπαθανασίου, του οποίου έληξε η θητεία) εξακολουθεί να είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας διύλισης και εμπορίας και η ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε νέες αγορές, βλέποντας Αφρική και Άπω Ανατολή με επέκταση στα Βαλκάνια. Με το φυσικό αέριο πάντα «στο κάδρο».

Παράλληλα, στο πλαίσιο του «Vision 2025», η HELLENiQ ENERGY στρέφεται σε πράσινα προϊόντα (βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα – SAF), ανανεώσιμο diesel – HVO, πράσινο υδρογόνο –  green hydrogen, συνθετικά καύσιμα e-jet και e-ammonia, συμπεριλαμβάνοντας στις δραστηριότητές της την ηλεκτροκίνηση. Αν και, όπως διευκρίνισε ο κ. Σιάμισιης, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της ζήτησης.

Στόχος Ομίλου

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, «μετά από 64 χρόνια επιτυχημένης πορείας με ισχυρή ανάπτυξη και ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών ΑΕ υιοθέτησε τη νέα της εταιρική ταυτότητα. Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού της, άλλαξε το λογότυπό της καθώς και την επωνυμία της σε HELLENiQ ENERGY Συμμετοχών ΑΕ».

Ο στόχος πλέον του Ομίλου είναι να γίνει «ο κορυφαίος πάροχος ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με ορίζοντα την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ανδρέας Σιάμισιης στην Τακτική Γενική Συνέλευση, τα υγρά καύσιμα θα εξακολουθήσουν για πολλά χρόνια ακόμα να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής ζήτησης – ήδη καλύπτουν περισσότερο από το 47% της ακαθάριστης εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης.

H στρατηγική του Ομίλου συνίσταται στη μετεξέλιξή του «από μια εταιρεία υγρών καυσίμων σε έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται σε όλο το ενεργειακό φάσμα – με υιοθέτηση κριτηρίων ESG στην επιχειρηματική στρατηγική και την κατανομή κεφαλαίων, με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε όλες τις δραστηριότητες και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας».

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση ενέργειας, εντός του 2023 «οι θυγατρικές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ΕΚΟ ΑΒΕΕ και ΚΑΛΥΨΩ ΚΕΑ ΑΕ και τα διυλιστήρια του Ομίλου επαναπιστοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001:2018 με επιτυχία, στοχεύοντας στη διαρκή πρόοδο και την επίτευξη ακόμα υψηλότερων επιδόσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αποδοτικότητας».

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια ESG δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, όπως έχει εξηγήσει ο CEO της HELLENiQ ENERGY, ότι «το εάν ένα βαρέλι πετρελαίου παράγεται στην αραβική χερσόνησο, στη Ρωσία ή την Ευρώπη δεν έχει διαφορά ως προς τις επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν γνωρίζουν σύνορα. Και από μια άποψη είναι προτιμότερη η παραγωγή υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό έδαφος, λόγω των υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων».

«Άνω τελεία»

Με «αφορμή την επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση, ο Όμιλος υλοποιεί ένα ολιστικό πρόγραμμα μετασχηματισμού, με την ονομασία Vision 2025».

Αναφερόμενος στον ρυθμό ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στις επιταγές της πράσινης μετάβασης, ο CEO της HELLENiQ ENERGY έβαλε μια «άνω τελεία», θέλοντας να δείξει τους κινδύνους που συνεπάγονται από τα βιαστικά βήματα: Η ΕΕ είπε θέλει πράσινο υδρογόνο, αλλά η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνει χωρίς ταυτόχρονα την ανάπτυξη των δικτύων, ζήτημα για το οποίο δεν γίνεται συγκεκριμένη κουβέντα παρά μόνο κάποιες γενικές τοποθετήσεις, που όμως δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη στερείται μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που να αποτυπώνει βήμα-βήμα πώς θα φτάσουμε στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων.

Χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Η HELLENiQ ENERGY, μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ RENEWABLES, «διαθέτει έργα συνολικής ισχύος που ξεπερνούν τα 4,2 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, τα οποία αφορούν κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, καθώς και σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της HELLENiQ RENEWABLES ανέρχεται σε σχεδόν 356 MW έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 241 MW αφορούν Φ/Β πάρκα και τα 99 MW αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, ενώ τα 15 MW αφορούν Φ/Β πάρκα στην Κύπρο. Ένα από τα κυριότερα Φ/Β έργα σε λειτουργία στην Ελλάδα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022 – υπολογίζεται ότι παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος, σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω των 90.000 τόνων. Στον τομέα των αιολικών πάρκων, τα κυριότερα έργα της βρίσκονται στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας ισχύος 37 MW και στην περιοχή της Μάνης ισχύος 55 MW. Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο έργων Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) της HELLENiQ RENEWABLES αυτήν τη στιγμή απαριθμεί 25 έργα συνολικής ισχύος 1.093 MW. Από τα εν λόγω έργα, 18 αφορούν μεμονωμένους (stand alone) ΣΑΗΕ, ενώ 7 σε σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση κατάντη του μετρητή (behind the meter). Οι ΣΑΗΕ του εν λόγω χαρτοφυλακίου βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η HELLENiQ RENEWABLES έχει υποβάλει αίτηση για αντλησιοταμιευτικό έργο ισχύος 500 MW στα Γρεβενά.

Λάθος οδηγία

Ενδιαφέρον σημείο στην ομιλία-ποταμό του κ. Σιάμισιη ήταν και η αναφορά του στην έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων (από την κυβέρνηση), λέγοντας «δεν σχολιάζω κυβερνητικές αποφάσεις». «Δεν υπάρχουν υπερκέρδη», είπε, «δεν μπορείς να συγκρίνεις κέρδη με βάση χρονιές Covid, που ήταν μηδενικά. Η συγκεκριμένη φορολόγηση είναι χτισμένη πάνω σε μια ευρωπαϊκή οδηγία που είναι λάθος. Το 50% των κερδών προέρχεται από εξαγωγές των διυλιστηρίων», προσθέτοντας με έμφαση: Μιλάμε συνεχώς για ενεργειακό κόμβο και εννοούμε ηλεκτρικά καλώδια που θα γίνουν, όμως το 60% του κόσμου καταναλώνει πετρέλαιο και εμείς λειτουργούμε εδώ και χρόνια ως κόμβος ενέργειας. Μαζί με τη Motor Oil προσθέτουμε αξία στην ελληνική οικονομία, κέρδη, φόρους, θέσεις εργασίας και επιρροή στην περιοχή. Ο χρονισμός δεν είναι ο καλύτερος, είναι λίγο αιφνιδιαστικό αλλά θα το αντιμετωπίσουμε, ως θεσμικό μαγαζί. Τα διυλιστήρια θα είναι απαραίτητα τις επόμενες δεκαετίες, πρέπει να τα προσέξουμε γιατί θα το βρούμε μπροστά μας (σ.σ.: κάποιος πρέπει να προσέξει και τους καταναλωτές).

Ένα ακόμα θέμα που έθιξε ήταν και ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την οποία ο CEO της HELLENiQ ENERGY ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει ή να την αξιοποιήσουμε ως κερδοφόρα δραστηριότητα ή να αποεπενδύσουμε. Η πιο ρεαλιστική έκβαση είναι να αποχωρήσουμε». HELLENiQ και η Edison συμμετέχουν με 50% η καθεμία.

Κλοπή στην αντλία

Ανδρέας Σιάμισιης: Ανταγωνιζόμαστε πρατήρια που πουλάνε χαμηλότερα από ό,τι αγοράζουν από τα διυλιστήρια, και αυτό λειτουργεί εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας. Με μετρήσεις τρίτων είναι διψήφιο το ποσοστό των πρατηρίων που κλέβουν στην αντλία. Από τα περίπου 2 ευρώ, που είναι η τιμή στην αντλία, το 1,2 ευρώ είναι φόροι και από τα υπόλοιπα 80 λεπτά, τα 60-65 είναι το κόστος του αργού. Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, αλλά το θέμα είναι σοβαρό επηρεάζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα που δεν κλέβει τους πελάτες, αποδίδοντας τους φόρους στο Δημόσιο.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο