Μοναδική ευκαιρία να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια εξαγωγική ενεργειακά χώρα.

Είναι μία μοναδική ευκαιρία, το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια εξαγωγική, ενεργειακά χώρα. Να δώσει επενδύσεις με πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία, η οποία θα ξεπερνά το 50% των επενδύσεων, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής: «Ένα φωτοβολταϊκό στη Γερμανία δουλεύει 800 ώρες τον χρόνο. Ένα φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα δουλεύει 1.500. Capacityfactor (συντελεστής χωρητικότητας) πάνω από 50% σημαίνει ότι δουλεύεις με πάνω από 4.000 ώρες τον χρόνο, δηλαδή τρεις φορές περίπου τον χρόνο, που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό!».

Οικονομίες κλίμακος

Ο κ.Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι«τα δικά μας αιολικά είναι κατά κύριο λόγο floating, δηλαδή δεν είναι επιπυθμένια, είναι αγκυροβολημένα σε ένα μέσο βάθος. Αυτά που σχεδιάζουμε, που είναι περίπου στα 350 μέτρα. Σε αυτά τα πλωτά, οι τεχνολογίες περιμένουμε ότι θα ρίξουν τις τιμές περίπου κατά 50% μέσα στην επόμενη πενταετία με δεκαετία, σε συνδυασμό με τις οικονομίες κλίμακος που θα δημιουργηθούν.Στην Ελλάδα –κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο– έχουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό, αιολικό δυναμικό, το καλύτερο που υπάρχει σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα –με μία μικρή εξαίρεση κάποιων περιοχών έξω από τη Γασκώνη (νοτιοδυτική Γαλλία)– το καλύτερο σε όλη τη Μεσόγειο.Είναι πολύ μεγάλης σημασίας, αυτό το δυναμικό να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε τη σωστή στιγμή, κατά την οποία θα υπάρχει τιμή τέτοια, καθώς θα βελτιώνεται η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα υπεράκτια αιολικά.Η χώρα μπορεί να προσμένει τη δημιουργία μίας αλυσίδας αξίας, επειδή είναι πολύ μεγάλες οι επενδύσεις, της τάξεως των 12GW, που θα γίνουν στην επόμενη 20ετία, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή: να φτιάχνουμε αυτά τα πλωτά στα ναυπηγεία μας, να φτιάχνουμε –που ήδη φτιάχνουμε– τα καλώδια που θα τα ενώνουν στα εργοστάσια καλωδίων μας. Να υποστηρίζουμε, –που ήδη υποστηρίζουμε και έχουμε εξαιρετικές εταιρείες γι’ αυτό– την υποβρύχια συντήρηση με δικούς μας ανθρώπους, προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες και σε μία ολόκληρη ευρύτερη περιοχή».

Σχέδιο νόμου

Στο «πλαίσιο του σχεδίου νόμου, μέχρι την έκδοση απόφασης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), επιταχύνεται η ανάπτυξη έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων(ΥΑΠ), με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ορίζει: Ποια είναι η εγκατεστημένη ισχύς των έργων για να δεσμευτεί ηλεκτρικός χώρος και πώς επιμερίζεται ο χώρος αυτός ανά περιοχή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), αφού ληφθούν υπόψη οι λειτουργικοί περιορισμοί που υπάρχουν, με στόχο να συνδεθούν έργα ΥΑΠ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον ίσης με 2000 MW, σε θαλάσσιες περιοχές που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ».

Ο υπουργός,αναλύοντας το σχέδιο νόμου με τίτλο «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις», αναφέρθηκε στις διατάξεις του,αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε:

Πρόσθετες πρόνοιες

Υπουργός ΠΕΝ: Μία διάταξη μας επιβάλλει στις ανεμογεννήτριες να έχουν πρόσθετες πρόνοιες για τη δασοπυρόσβεση. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι ότι οι ανεμογεννήτριες, με τους δρόμους που δημιουργούνται, μας διευκολύνουν στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης, διότι κάνουν στην ουσία –με ιδιωτικό τρόπο– κάτι που εμείς θα θέλαμε, να έχουμε περισσότερους δασικούς δρόμους. Η άμυνα των δασών μας από τις πυρκαγιές απαιτεί πολύ περισσότερους δασικούς δρόμους και πολύ καλύτερη πρόσβαση στα δάση.Και στο πλαίσιο αυτών των δασικών, των νέων δρόμων που δημιουργούνται λόγω των ανεμογεννητριών, είναι σημαντικό και χρήσιμο να υπάρχουν και άλλες πυροσβεστικές δυνατότητες με την ευκαιρία των νέων δρόμων που δημιουργούνται με τη μορφή κρουνών ή δεξαμενών.

Άρση ρύθμισης

Υπουργός ΠΕΝ: H άρση ρύθμισης, για υποχρεωτικό τρόπο εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κάθε νέα οικοδομή, γίνεται διότι δεν είναι πια ρεαλιστική, με βάση την πράσινη μετάβαση, καθώς μία οικοδομή από τη φύση της πρόκειται να υπηρετήσει τους ενοίκους της για 50, 60, 80 χρόνια. Η πράσινη μετάβαση θέλει το φυσικό αέριο καθαρά μεταβατικό και δεν θα μείνει με τίποτε στη διάρκεια της ζωής αυτών των νέων οικοδομών. Και πλέον, αυτό είναι το πιο σημαντικό, με τον συνδυασμό καλής κάλυψης της ενεργειακής αποδοτικότητας, δηλαδή καλής μόνωσης, με τη δυνατότητα να έχεις τεχνολογίες είτε γεωθερμίας είτε ηλιακών θερμικών και με την αντλία θερμότητας υπάρχουν εναλλακτικές τεχνολογίες θέρμανσης.Δίνω ιδιαίτερη σημασία και στη γεωθερμία, που υπάρχουν τεχνικές που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες, τις γνώρισα τώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου μπορείς να χρησιμοποιείς τη γη ως χώρο αποθήκευσης θερμότητας το καλοκαίρι και να παίρνεις τη θερμότητα αυτή πίσω τον χειμώνα και το αντίστροφο.

Όχληση φωτοβολταϊκών

Υπουργός ΠΕΝ: Παρέμβαση με περιβαλλοντική πτυχή που αφορά στα φωτοβολταϊκά –είναι από μία πρωτοβουλία που ήταν καθαρά δική μου και αφορά στα Φ/Β που έχουν αρχίσει και εγκαθίστανται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό και έχουμε μία ατελείωτη ουρά, η οποία έπεται. Η εγκατάστασή τους έχει και χαρακτήρα οπτικής όχλησης (αφορά και τις ανεμογεννήτριες). Η ρύθμιση μας επιτρέπει με φυτοφράχτες και δενδροστοιχίες να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών και από πλευράς οπτικής όχλησης, αλλά και από πλευράς αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) – οι φυτοφράκτες και οι δενδροστοιχίες είναι αποθήκευση πρόσθετου CO2 στον κορμό των δέντρων κατά κύριο λόγο.

Διάταξη λατομείων

Υπουργός ΠΕΝ: Ταυτόχρονα, φέρνουμε μία διάταξη (για φωτοβολταϊκά) και για τα λατομεία. Μειώνουμε, δηλαδή, την απόσταση στα 100 μέτρα. Αυτό είναι τελείως λογικό. Τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν θέματα ασφαλείας, διότι κατά βάση υπάρχουν εκεί χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρουσία. Τα 100 μέτρα από ένα λατομείο είναι επαρκής απόσταση. Και σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να σταματούμε μία επένδυση – έχει οικονομικό κόστος αν σταματάς κάθε μία επένδυση με έναν κανόνα, που δεν έχει λογική.

ΔΕΔΔΗΕ-κλαδέματα

Υπουργός ΠΕΝ: Είναι μία μικρή λεπτομέρεια στο νομοσχέδιο (αλλά σημαντική).Επιτρέπουμε στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να παρεμβαίνει και στους κοινόχρηστους χώρους, για να κάνει κλαδέματα. Είναι ένα πολύ πρακτικό θέμα, το οποίο μπορεί να το βρούμε μπροστά μας, ελπίζω όχι, και αυτόν τον χειμώνα και μπορεί να το βρούμε μπροστά μας σίγουρα και τα καλοκαίρια. Έχουμε πολλές περιπτώσεις,όπως δέντρα–όχι του δήμου αλλά– ιδιοκτητών που φεύγουν από τη γραμμή, τη νοητή γραμμή του οικοπέδου και περνούν στον κοινόχρηστο χώρο του πεζοδρομίου, όπου, δεδομένου ότι έχουμε δίκτυο σε κολόνες και όχι υπόγειο, στο συντριπτικό κομμάτι της χώρας συναντούν τις κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ και τα ρευματοφόρα σύρματα του ΔΕΔΔΗΕ. Και αυτό το δέντρο, είτε στα χιόνια μπορεί να σπάσει και να δημιουργήσει το πρόβλημα είτε να πέσει στα σύρματα και, πάλι ενδεχομένως λόγω κάποιου σφάλματος, να δημιουργηθεί πρόβλημα πυρκαγιάς. Εδώ, λοιπόν, δίνουμε τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να κάνει κλάδεμα στους κοινόχρηστους χώρους. Σημειώστε ότι είχε αυτήν τη δυνατότητα στις πλατείες. Και από παράλειψη του νομοθέτη, δεν είχε στους κοινόχρηστους χώρους.

Πράσινο Ταμείο

Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης: Το Πράσινο Ταμείο θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Έως τώρα, κυρίως, είχαμε πόρους που πήγαιναν με προσκλήσεις προς περιφέρειες και δήμους. Αυτό θα συνεχισθεί, αλλά θα χρειαστούμε και κεντρικά έργα και στη δασική πολιτική και αλλού. Στο Πράσινο Ταμείο, δίνουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται προγραμματικές συμβάσεις με φορείς του δημόσιου τομέα, της γενικής κυβέρνησης, για παράδειγμα το ΤΑΙΠΕΔ, τα πανεπιστήμια κ.ά.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο