Με ομοβροντία ανακοινώσεων για νέα έργα αλλά και σχέδια λόγω της ανάγκης για απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αντιδρούν οι εγχώριες εταιρείες ενέργειας. Τα σχέδια για την ολοκλήρωση ή για τη δρομολόγηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς η ρωσική εισβολή επιταχύνει τους ούτως ή άλλως προϋπάρχοντες σχεδιασμούς των εταιρειών.

Για παράδειγμα, η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων θα επιταχύνει με ασύλληπτους ρυθμούς το πρόγραμμα επέκτασης στην “πράσινη” ενέργεια, μετά το γιγαντιαίο ενεργειακό project με το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το οποίο εγκαινιάστηκε στην Κοζάνη, ενώ βρίσκονται στα σκαριά άλλα 8 επενδυτικά σχέδια στα φωτοβολταϊκά. Τα ΕΛΠΕ μέσα στο προσεχές διάστημα θα “τρέξουν” σημαντικά αιολικά projects με ισχύ 186 MW, συμπαραγωγή ηλεκτρικής θερμότητας υψηλής απόδοσης, ενώ τους τελευταίους 5 μήνες έχουν εξασφαλίσει βεβαιώσεις παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, συνολικής ισχύος 704,8 MW, ενώ με τα επιπλέον 204 MW από το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου, ανέρχεται σε 908,8 MW. Τα ΕΛΠΕ προχωρούν στην αποθήκευση “πράσινης” ενέργειας, με ισχύ 175 MW εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Ελευσίνα.

Στον χορό μπαίνει και η Elpedison με την κατασκευή νέας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, με ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κυβικών μέτρων. Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ το σημείο θα αποτελέσει αφετηρία εφοδιασμού πλοίων με καύσιμο LNG

Η ΔΕΗ προχωρά στον στρατηγικό της σχεδιασμό, με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατ΄ αρχάς, τις προηγούμενες μέρες, η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα αξιοποιήσει από κοινού με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ γεωθερμικά πεδία σε Μήλο, Νίσυρο, Μέθανα και Λέσβο, ενώ ετοιμάζεται για έρευνες σε αρκετές ακόμη περιοχές. Ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς αντλιών θερμότητας με 500 ευρώ, στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων θέρμανσης με μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Σε θέση… μάχης βρίσκεται όμως και ο Mytilineos, ο οποίος σχεδιάζει νέα αιολικά πάρκα, ενώ ταυτόχρονα, “φουλάρει” τις μηχανές για τη δημιουργία των “έξυπνων πόλεων”. Στόχος είναι να δημιουργήσει τις πλέον σύγχρονες ενεργειακά πόλεις, κοινότητες και οικισμούς, αλλάζοντας το τοπίο σε ολόκληρη τη χώρα. Η εταιρεία θα κάνει την αρχή λειτουργίας της “έξυπνης πόλης” από τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, όπου βρίσκεται το ιστορικό εργοστάσιο της Αλουμίνιον Ελλάδος. Θα παρέχει ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας, έξυπνη διαχείριση υδάτων, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο με σημεία φόρτισης συσκευών και πρόσβαση στο Internet μέσω 5G και wifi, απευθείας επικοινωνία του πολίτη με το Δημόσιο, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού, διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών και αξιοποίηση δυνατοτήτων για τεχνολογία 5G.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά ένα… λιθαράκι, μπροστά σε αυτό που ξεδιπλωθεί προσεχώς, με βάση την εθνική στρατηγική για απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές και τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.