Ταχύτερη ανάπτυξη με ρυθμό 6% προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch Ratings, ανοίγοντας “παράθυρο” για αναβάθμιση του αξιόχρεου τον προσεχή Ιανουάριο.

Σε σχετική -εκτός προγράμματος- έκθεση, ο αμερικανικός οίκος, ανεβάζει τον πήχυ για τη φετινή ανάπτυξη στο 6% από 4,3% αρχικά, ενώ τον… χαμηλώνει για το 2022, αναμένοντας άνοδο του ΑΕΠ κατά 4%, αντί 5,3%. Η Fitch Ratings σημειώνει στην έκθεση ότι είναι πολύ πιθανό η ελληνική οικονομία να σημειώσει ακόμη καλύτερες επιδόσεις φέτος. Παρά την αλλαγή της πρόβλεψης για την πορεία του ΑΕΠ, ο αμερικανικός οίκος δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις για την πορεία του φετινού δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο μάλιστα αναμένεται να κλείσει στο 10% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενη πρόβλεψης 9,5%. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αυτό οφείλεται στις υψηλότερες εκτιμήσεις για το κόστος της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία, η οποία θα υπερτερεί των θετικών επιπτώσεων των εσόδων από την ισχυρή ανάπτυξη. Εκτιμά δε ότι το 2023, το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3,3%, καθώς θα έχουν αποσυρθεί τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Αναφορικά με την πορεία του δημοσίου χρέους, εκτιμά ότι το 2020 έπιασε “ταβάνι” στο 205,6% του ΑΕΠ, αντί αρχικής πρόβλεψης για 207%, ενώ φέτος θα μειωθεί και το 2023, θα διαμορφωθεί στο 196,2%. Ωστόσο, επισημαίνει και μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, διευκρινίζοντας ότι οι 18 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους, αντιστοιχούν στα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί στην… μπάντα το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η οικονομική ανθεκτικότητα κατά το α΄ εξάμηνο, συνοδεύτηκε από απότομη πτώση τόσο του συνολικού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα (στα 29,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου από 47,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020) όσο και του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (στο 20,3% από 30,1%). Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του Σχεδίου “Ηρακλής”, μέσω του οποίου, το τραπεζικό σύστημα έχει περιορίσει δραστικά τα βάρη των “κόκκινων” δανείων.

Η Fitch υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά με άξονα τους πόρους τους Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προβλέπει ότι το 2023, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Με βάση και τα προαναφερόμενα, ο αμερικανικός οίκος, αναμένει μια σωρευτική ανάπτυξη 13,5 εκατοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του 2023, το ΑΕΠ της χώρας θα είναι υψηλότερα κατά 14,5% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο οίκος, με βάση την τελευταία αξιολόγηση, κατατάσσει την Ελλάδα στη βαθμίδα “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές. Το σημείο κλειδί στην έκθεση σχετίζεται με την αναφορά του οίκου στη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος της χώρας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα επιστρέψει σε σταθερή καθοδική πορεία, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώνεται η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. Ο συνδυασμός αυτός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, είτε ως προς βαθμίδα, είτε ως προς τις προοπτικές.