Άνοδο 1,4% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο εφέτος σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, από άνοδο 1% τον Ιούνιο εφέτος και έναντι μείωσης 1,8% τον Ιούλιο πέρυσι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ωστόσο, μεταξύ Ιουλίου και Ιουνίου εφέτος υπήρξε μείωση 1,4%, η οποία προήλθε από τα εξής:

*Από τις ανατιμήσεις σε: Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (7,8%), Φυσικό αέριο (7%), Καύσιμα και λιπαντικά (3,1%), Ψάρια νωπά (2,3%), Τυριά (1,9%), Ψωμί και δημητριακά (0,7%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (0,7%) και Αυτοκίνητα καινούργια (0,5%).

*Από τις μειώσεις τιμών σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (11,8%), Φρούτα νωπά (9%), Πατάτες (7,1%), ‘Αλλα προσωπικά είδη (2,7%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (0,9%) και Κρέατα γενικά (0,4%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,4% τον Ιούλιο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*1,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι.

*4,2% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

*5,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

*1,4% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*0,7% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.

*0,8% στην ομάδα «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

*2,7% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

*0,8% στην ομάδα «Αναψυχή- πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.

*0,3% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία.

*1,2% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Σε μηνιαία σύγκριση, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,4% τον Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2021, έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 0,7% τον Ιούλιο εφέτος, από αύξηση 0,6% τον προηγούμενο μήνα και έναντι μείωσης 2,1% τον Ιούλιο 2020. Σε μηνιαία σύγκριση, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 1,3% τον Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2021, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ