Πάρτι στην Ελλάδα ετοιμάζονται να στήσουν αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι και funds, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «Π», κάνει λόγο για μια «ιστορική περίοδο απογείωσης των επενδύσεων», που θα οδηγήσει σε ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε στο «Π» ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα λαμπροί για την ελληνική οικονομία», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη φετινή τουριστική κίνηση, αλλά και για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», κυοφορούνται διεργασίες σε ανώτατο επίπεδο για τη διοχέτευση πακτωλού ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Η αρχή έγινε με την εξαγορά της Chipita από τον αμερικανικό κολοσσό της Mondelez International, η οποία «ξύπνησε» τον κλάδο των τροφίμων, ενώ, από την άλλη, το τίμημα αντιστοιχεί στο 1% του φετινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας (1,67 δισ. ευρώ). Η προτίμηση του αμερικανικού κολοσσού σ’ ένα ισχυρό ελληνικό asset εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει μεγάλες επενδυτικές δυνάμεις και έτσι, το προσεχές διάστημα, τα στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν να διαφανεί ότι όσα θα συμβούν «θα μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας».
Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης-Επενδύσεων, Ενέργειας-Περιβάλλοντος και Τουρισμού έχουν γίνει αποδέκτες ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, με έμφαση στην Ενέργεια και κυρίως στην ανάπτυξη των πρότζεκτ στις ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο και το υδρογόνο. Ταυτόχρονα, κυρίως, αμερικανικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για την εξαγορά δεκάδων ξενοδοχείων στους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενώ υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της υπερ-υψηλής τεχνολογίας, στα ακίνητα αλλά και στα logistics.
Επτά ισχυρά σήματα
Οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η εισροή κοινοτικών πόρων και η έναρξη εμβληματικών έργων όπως το Ελληνικό, σε συνδυασμό με τις θετικές τοποθετήσεις ξένων αξιωματούχων, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του προ ημερών έκανε λόγο για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ πρόβλεψε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, μετάφερε την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της Ελλάδας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
2. Στο Φόρουμ των Δελφών, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της Eurobank Πρεμ Γουάτσα, απευθυνόμενος προς την ελληνική κοινή γνώμη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη», επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές και τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται στην οικονομία.
3. Το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων αθροίζουν μια δύναμη… πυρός άνω των 70 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία, δίνοντας τεράστια ώθηση στις επενδύσεις και στους αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, οι διθύραμβοι των Βρυξελλών για τον συνεκτικό σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος δίνουν το σήμα στις αγορές για επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη, Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 12% την επόμενη εξαετία μόνο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η Standard & Poor’s τα… σπάει, ανεβάζοντας τον πήχη στο 18%!
4. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα και στον νέο κύκλο επαναγορών έως το τέλος του έτους, διαθέτοντας 15-22 δισ. ευρώ. Έτσι, οι συνολικές αγορές από την αρχή του προγράμματος επαναγοράς θα κυμανθούν μεταξύ 33 και 40 δισ. ευρώ, δίνοντας ισχυρό σήμα μείωσης των επιτοκίων και σήμα για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.
5. Οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s έχουν προϊδεάσει για αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις μέσα στο επόμενο 18μηνο, έχοντας τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα προωθηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, η ψηφιοποίηση του κράτους, το νέο εργασιακό πλαίσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διαφάνεια στην αγορά ακινήτων με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και στο Κτηματολόγιο με το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την αμετάκλητη οριοθέτηση των ιδιωτικών και δημόσιων εκτάσεων.
6. Η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ανοίγοντας τον δρόμο και στις ελληνικές εισηγμένες και κυρίως στις τράπεζες. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει καλύψει πλήρως την καμπύλη των επιτοκίων με όλες τις εκδόσεις κρατικών τίτλων, ενώ τα μεγάλα εγχειρήματα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και των ομολογιακών εκδόσεων συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ισχυρότερων «παικτών» του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Η ισχυρή παρουσία ως αναδόχων αλλά και επενδυτών των αμερικανικών Citigroup, JP Morgan και Morgan Stanley, της βρετανικής HSBC, της γερμανικής Deutsche Bank και των γαλλικών ΒΝΡ Paribas και Societe Generale στέλνει το μήνυμα προς τις αγορές ότι όλα τα εγχειρήματα για την άντληση κεφαλαίων είναι… καταδικασμένα σε επιτυχία!
7. Η έναρξη της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη επένδυση Real Estate σε ολόκληρη την Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Ειδικά, η αντιμετώπιση των χρόνιων εμποδίων αυτής της επένδυσης στέλνει το μήνυμα προς τις αγορές, ότι η κυβέρνηση έχει την ισχυρή βούληση να κάνει ολόκληρο τον κόσμο να… μιλάει για την Ελλάδα!
του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο