Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
19 Μαΐ 2015

2-3 δισ. ευρώ το χρόνο “ρέουν” από Γαλλία προς Ελλάδα

lefta Οικονομία

Την επενδυτική δραστηριότητα της Γαλλίας στην ελληνική αγορά καταγράφει έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο την περίοδο 2008 – 2013 σημειώνεται μία μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη βαθιά ύφεση, αλλά και στον επιχειρηματικό κίνδυνο ωστόσο αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς.

Οι συνολικές ετήσιες κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται μεταξύ 2 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ, κατά την τελευταία δεκαετία και όπως εκτιμά η πρεσβεία, οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), ενώ η δραστηριοποίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως ο κλάδος τροφίμων και ποτών και ο τομέας παροχής υπηρεσιών (ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικές επιχειρήσεις).

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις 31.000 υπαλλήλων.

Οι γαλλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.

Στο έγγραφο της πρεσβείας μας σημειώνεται ότι οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αλλά και με επίσημες δηλώσεις εξεχόντων Γάλλων πολιτικών, αφορούν την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα -αυτοκινητόδρομοι, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας-ύδρευση -ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ+2,49% όπου η Suez GDF κατέχει μερίδιο 4,7%), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.

Οι σημαντικότεροι κλάδοι και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς είναι:

  • Βιομηχανία (Lafarge – τσιμέντο, Michelin – ελαστικά, Nexans -καλώδια, Rhodia -πλαστικές ίνες για βιομηχανική χρήση, Safran και Thales – αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, Schneider – ηλεκτρολογικό υλικό , Veritas – πιστοποίηση ποιότητας)
  • Οχήματα ( PSA Peugeot Citroën και Renault)
  • Eνέργεια (EDF, Alstom, Total, Cofely GDF Suez – μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, Tenesol, DCNS και Veolia)
  • Υποδομές και μεταφορές (Vinci, CMA-CGM -θαλάσσιες μεταφορές, Geodis, Systra).
  • Kαταναλωτικά προϊόντα (Baccarat, L’Oréal , Hermès, Seb, Dior)
  • Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi, Aventis, Pierre Fabre, Biomerieux)
  • Δίκτυα διανομής (Leroy Merlin)
  • Τρόφιμα (Pernod Ricard -αλκοολούχα ποτά, Danone)
  • Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP)
  • Τουρισμός ( Accor, Club Med).

Σύμφωνα με το έγγραφο, στον τραπεζικό τομέα, εμφανίστηκε έντονη μείωση των γαλλικών επενδύσεων το 2012, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της πώλησης μεριδίου που διέθετε η Société Générale στη Γενική Τράπεζα (50,1%) στον Όμιλο Πειραιώς, καθώς και τη μεταβίβαση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής που διατηρούσε η Credit Agricole στην Alpha Bank.

Η εν λόγω μείωση ακολούθησε ως αποτέλεσμα συνεχόμενων παρουσιαζόμενων ζημιών στα αποτελέσματα των ανωτέρω γαλλικών τραπεζών, σε σημείο που η διατήρηση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα να κρίνεται ασύμφορη.

Επιπλέον, ως παράδειγμα γαλλικών αποεπένδυσεων στη χώρα μας αναφέρεται η συρρίκνωση κατά το εν πέμπτο της γαλλικής αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων «5 à Sec», που το 2009 διέθετε πάνω από 100 καταστήματα, εκ των οποίων διατηρεί σήμερα μόνον τα 20.

Τη μείωση των προερχόμενων από τη Γαλλία επενδύσεων ισοσκέλισε εν μέρει η αύξηση αυτών κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καταλήγει το σχετικό έγγραφο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ