Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
44oC
Αίθριος - καθαρός
11 Φεβ 2016

Έρχονται εξελίξεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Φάρμακα Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας το 2016 αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με την αγορά να αναμένεται ακόμα πιο συρρικνωμένη και σημειώνεται πως θα υπάρξουν τουλάχιστον 3 νέες εξαγορές ενώ η εξωστρέφεια ενώ η εξωστρέφεια του κλάδου θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, προκειμένου οι εταιρείες να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Κατά την διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΦ ο πρόεδρος Θεόδωρος Τρύφων, επέκρινε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για την παντελή απουσία σχεδιασμού και πλάνου για την πολιτική του φαρμάκου κατά τα επόμενα χρόνια, την έλλειψη επενδυτικών κινήτρων, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και κυρίως τις συνεχείς μειώσεις των τιμών στα φάρμακα και ειδικά στα φάρμακα με χαμηλές τιμές. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «παρά τις δύσκολες συγκυρίες, οι βιομηχανίες έχουν διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού. Για να πάνε όμως τα πράγματα μπροστά και να σταματήσει η φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό χρειάζεται να έχουμε ένα βιώσιμο μοντέλο για την εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κ. Γιαννουλάτος, ανέφερε ότι στα μέσα Μαρτίου το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο – μελέτη σχετικά με πρωτοβουλίες για την πολιτική φαρμάκου που θα αφορά τόσο το μέρος της κατανάλωσης όσο και την παραγωγή. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε όποια αγορά έχει μπει διατηρεί υψηλό επίπεδο ποιότητας και είναι ανταγωνιστική», ανέφερε.

Τι κρύβει το μέλλον για τις επιχειρήσεις

Κεντρικό θέμα συζήτησης τόσο στις ομιλίες όσο και αναμεταξύ των στελεχών είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ελληνικών μονάδων που δείχνει να επιτυγχάνεται μέσω των επιχειρηματικών εξελίξεων. Οπως επεσήμαναν εκπρόσωποι του χώρου, κάποιες παραγωγικές μονάδες, ειδικά μικρής δυναμικότητας, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τις νέες τιμές για τα γενόσημα, οι οποίες θα προκύψουν από τα επόμενα δελτία τιμών του 2016-2017.

Μάλιστα, ήδη έχει προχωρήσει η εξαγορά ενός εργοστασίου από μία επιχείρηση η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο ολοκλήρωσε επίσης μια σημαντική επένδυση στο χώρο, ενώ εκπρόσωπος από τον τομέα του χονδρεμπορίου ανέφερε πως έχει γίνει δέκτης προτάσεων εξαγοράς δύο παραγωγικών μονάδων.

Η Φαμάρ καθορίζει τις εξελίξεις

Την ίδια στιγμή, η αγορά φαρμάκου αναμένει τις εξελίξεις στον όμιλο της Φαμάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της διοίκησης, αναζητά στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω. Για συγκεκριμένους Ελληνες «παίκτες» της αγοράς φαρμάκου, οι ελληνικές εγκαταστάσεις της Φαμάρ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καθώς η εταιρεία διαθέτει εξελιγμένες υπηρεσίες logistics.

Από την άλλη μεριά, για εταιρείες που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό, τα εργοστάσια της Φαμάρ σε Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευκαιρία. Πάντως και αυτό το deal του ομίλου αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Εξελίξεις αναμένονται και από την Pharmathen, η οποία πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα ανακοινώσει μια σημαντική κίνηση στο εξωτερικό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ