Navigation
22
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
7 Οκτ 2019

16 «δώρα» για όλους! Τι φέρνει ο προϋπολογισμός του 2020!

προϋπολογιμός Νέα

Αυξήσεις μηνιαίων αποδοχών για τη συντριπτική πλειονότητα ων μισθωτών αλλά και για τους μισούς συνταξιούχους, μείωση φόρων για όλους αλλά και φανερές ή «κρυφές» επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η επόμενη χρονιά.

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020, ο οποίος σε γενικές γραμμές θα αφήσει θετικό αποτύπωμα, αν και υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι σε θέματα όπως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα αυξηθούν στο πλαίσιο και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Τα μέτρα και οι κινήσεις της κυβέρνησης βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δανειστών, οι οποίοι βλέπουν κάποιες «γκρίζες ζώνες» στο σκέλος των εσόδων λόγω της μείωσης των φόρων, ενώ καταλυτικό στοιχείο θα αποτελέσει το εύρος των περικοπών στις δαπάνες, οι οποίες επί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν υπερδιογκωθεί.

Σημαντικά ωφελημένοι τη νέα χρονιά θα είναι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ καλύτερες μέρες θα έρθουν και για όσους έχουν μελλοντικές οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της αύξησης του αριθμού των δόσεων.

Ποιοι κερδίζουν

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αναμένεται να ωφεληθεί από τις φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη φορολογία εισοδήματος.

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως €10.000 σημαίνει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από το αφορολόγητο όριο των €8.636 θα δουν όφελος έως και €30 μηνιαίως. Η αύξηση αυτή όμως αφορά όσους έχουν μηνιαία εισοδήματα άνω των €617 αν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και λαμβάνουν 14 μισθούς και άνω των €719 για όσους εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται την επόμενη χρονιά είναι η υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών στη φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο, καθώς μέχρι φέτος φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ και μάλιστα επιβαρύνονταν και με την προκαταβολή φόρου 100%. Υπολογίζεται ότι μόνο και μόνο από αυτήν την παρέμβαση, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα €10.000 θα έχει όφελος €1.300!

Εξαιρετικά σημαντική είναι η μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη από το 28% στο 24%, κάτι που θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς, ενώ και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, θα ωφελήσει τους μετόχους των εταιρειών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Tax Foundation, που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 30ή θέση στον δείκτη φορολογικής ανταγωνιστικότητας επί συνόλου 36 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Οι παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά τη θέση της χώρας το 2020, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση στους εταιρικούς φόρους, στη 18η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων και στην 26η στη φορολόγηση των κερδών από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα, εκτός από τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις (28% έναντι 23,6% του μέσου όρου στις χώρες του ΟΟΣΑ), παρουσιάζει και τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (24%), όπου υπάρχουν δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα μειωθεί στο 22% και από το 13% στο 11% έως το τέλος του 2022. Μεταξύ των θετικών μέτρων που δρομολογεί η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή στην εστίαση στο 13%, ώστε σταδιακά να φτάσει στο 11% έως το 2022. Βεβαίως, όλες αυτές οι μειώσεις κινούνται στη λογική της επίτευξης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020,

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και η αναθέρμανση της οικονομίας θα τονώσουν την εισπραξιμότητα των φόρων, έτσι ώστε να βελτιωθεί και η εικόνα των οφειλών παρελθόντων ετών. Έτσι, από το 2020 θα επεκταθεί η πάγια ρύθμιση σε 24 αντί για 12 δόσεις που είναι σήμερα, ενώ για τις έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις (π.χ. φόρος κληρονομιάς) θα αυξηθεί στις 48 δόσεις από 24. Εξάλλου, μεταξύ των ωφελημένων της επόμενης χρονιάς θα είναι οι κατασκευαστές, καθώς θα παγώσουν για μία τριετία ο ΦΠΑ στα νεόδμητα και ο φόρος υπεραξίας. Επιπλέον, σημαντικό κίνητρο για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κατοικιών θεωρείται η μείωση κατά 40% της επιβάρυνσης για όσους προχωρούν σε μια τέτοια ενέργεια.

Ποιοι χάνουν

Σημαντικές επιβαρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω νέων αντικειμενικών αξιών, περισσότερους πλειστηριασμούς αλλά και κρυφές φορολογικές επιβαρύνσεις, λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης του αφορολογήτου ορίου, φέρνει η επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα, θα προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν ακίνητα στις περιοχές με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης λόγω αύξησης στα επίπεδα του ελάχιστου κόστους οικοδομής (€1.000/τ.μ.), ενώ από την άλλη θα ωφεληθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες στις πολύ ακριβές περιοχές, οι οποίοι θα έχουν μικρότερες επιβαρύνσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις περιοχές με τιμή ζώνης από €500-€800 θα υπάρξουν μεγάλες έως πολύ μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις, οι οποίες θα συμπαρασύρουν τις 20 και πλέον φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αν εφαρμοστούν οι νέες αυξημένες τιμές, χωρίς να γίνουν άλλες παρεμβάσεις ανακούφισης, τότε η φετινή μείωση θα πάει στράφι και μάλιστα οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν θα κάνουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να… τρίβουν τα μάτια τους. Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εντός των προσεχών εβδομάδων με την κατάθεση του σχετικού φορολογικού νομοσχεδίου.

Το 2020 θα είναι έτος πλειστηριασμών, καθώς έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ο στόχος για 100.000 ακίνητα που θα βγουν στο «σφυρί» ώστε να βελτιωθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί. Την επόμενη χρονιά πρέπει να διεξαχθούν πάνω από 40.000 γόνιμοι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες. Επίσης, σε έναν άλλον τομέα όπου μπορεί να προκύψουν επιβαρύνσεις είναι στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, καθώς θα χρειαστεί μεγαλύτερο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών με βάση το εισόδημα. Έτσι, αντί για 10% για τα εισοδήματα έως €10.000, το ποσό ηλεκτρονικών δαπανών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου πρέπει να αντιστοιχεί στο 15%, για ποσά από €10.000-€30.000 θα ανέλθει στο 20% από 15% που είναι σήμερα, και για άνω των €30.000 θα διαμορφωθεί στο 25%, με ανώτατο όριο συλλογής αποδείξεων μέσω καρτών τα €30.000.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict