Navigation
18
Οκτ
location
Αθήνα
27oC
Λίγα σύννεφα
27 Ιούν 2016

1 χρόνος capital controls: Τι άλλαξε στη ζωή μας

έλεγχος κεφαλαίων capital controls Χρήμα & Πολίτης

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την στιγμή που η ελληνική οικονομία μπήκε σε νέα μαύρη εποχή κατά την διάρκεια της 6ετους κρίσης, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls. Οι απώλειες στην ελληνική οικονομία τεράστιες, όπως και τα κοινωνικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα, καθώς οι τηλεοπτικοί δέκτες έδειχναν καθημερινά πολίτες να σπεύδουν να “αδειάσουν” τους λογαριασμούς τους.

Χιλιάδες λουκέτα ήρθαν, ανταγωνιστικότητα έπεσε στα “Τάρταρα” οι εξαγωγές μειώθηκαν σε απελπιστικό βαθμό, ενώ “πέταξαν” 121,5 δισ. ευρώ καταθέσεων από τις τράπεζες.

Μπορεί οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές να έχουν χαλαρώσει αρκετά από την εφαρμογή τους ωστόσο αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας ενώ φρενάρουν την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει τη «μαύρη επέτειο» από την επιβολή των «capital controls» στην ελληνική αγορά» και καταγράφει τις επιπτώσεις:

Λουκέτα

Τα λουκέτα σε αυτό το διάστημα είναι τα γνωστά 15.409 από την αρχή του 2016 και συνολικά 25.990 μέχρι σήμερα, από την επιβολή των capital controls. Το ανησυχητικό δεν είναι, όμως, μόνο τα λουκέτα, αλλά και η μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες  επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.

Εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα

Η πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, η ύφεση στο -1,3%, η αποεπένδυση -2,7%, η χρηματοδότηση -1,9%, η κατανάλωση -4,3% και η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 89,7 είναι τα αποτελέσματα των capital controls. Η απώλεια έξι θέσεων στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών, είναι επίσης αποτέλεσμα των capital controls.

Καταθέσεις

Ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε βεβαίως και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 121,5 δις ευρώ. Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά.

Τα capital controls ήρθαν πέρυσι στις 28 Ιουνίου δυστυχώς για να μείνουν, άγνωστο πόσο. Ένα χρόνο μετά, άπαντες οφείλουν να αναγνωρίσουν την ψυχραιμία και την ευελιξία που έδειξαν οι μικρομεσαίοι της αγοράς στην αντιμετώπιση του αρχικού σοκ, αλλά και στη μετέπειτα διαχείρισή τους, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν.

Η θετική όψη

Το μόνο ίσως «θετικό» που μπορεί κανείς να πει ότι επέβαλαν τα capital controls είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών, επιβεβαιώνοντας πόσο γρήγορα οι Έλληνες μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε. Φυσικά τα capital controls, όπως επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία έτσι δημιουργούν προβλήματα στις εισαγωγές και γενικότερα στις πληρωμές του ηλεκτρονικού εμπορίου για αγορές προϊόντων από το εξωτερικό.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που επαναφέρει το waiver για την πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων είναι μια θετική ένδειξη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, ώστε να συμμετάσχει η χώρα μας τους επόμενους μήνες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ε.Κ.Τ. για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Κορκίδης: Η επιβολή των capital controls είναι ενοχλητική για την επιχειρηματικότητα

«…Η επιβολή των capital controls είναι ενοχλητική για την επιχειρηματικότητα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και συμπληρώνει: «Ας ελπίσουμε, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα συνεχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν και μέχρι το τέλος του 2016 η παρουσία τους θα είναι διακριτική, μέχρι βεβαίως να αρθούν οριστικά. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν το 2017, δεύτερα γενέθλια για τα «άδικα» και αντιαναπτυξιακά «capital controls»…»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress