Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
35oC
Αίθριος - καθαρός
13 Ιαν 2020

Τριπλό «μπλόκο» σε 1.000.000 ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων

Ακίνητα Νέα

Τριπλή μέγγενη σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, και μάλιστα με πολλές παγίδες, στήνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αναγκαστούν να δηλώσουν τα ακίνητα που αποκρύπτουν από την Εφορία, την Πολεοδομία και τον Δήμο.

Μέσα στο 2020, υπολογίζεται ότι περί το 1.000.000 ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει τετραγωνικά μέτρα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντεπεξέλθουν σε πρόσθετους φόρους, πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις. Κατ’ αρχάς όσοι δεν δηλώσουν τα… κρυμμένα τετραγωνικά δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους (πώληση, κληρονομιά, γονική παροχή, δωρεά), καθώς κανένας μηχανικός δεν πρόκειται να εκδώσει ψευδές πιστοποιητικό. Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων κτισμάτων. Μάλιστα, αν δεν το πράξουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα υψηλότερα πρόστιμα, καθώς πλέον δεν ισχύουν οι εκπτώσεις του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα, όλοι όσοι έχουν αυθαίρετα μπορούν να τα τακτοποιήσουν, με την ισχύουσα νομοθεσία, έως τις 30 Ιουνίου 2020. Από εκεί και πέρα διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (εκτός από τις σοβαρές αυθαιρεσίες της κατηγορίας 5 που δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2020) με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά κατασκευές ή αλλαγές χρήσης που έγιναν μετά τις 28 Ιουλίου 2011. Ως πολύ σοβαρή αυθαιρεσία θεωρείται η υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση και πάνω από 20% στο ύψος.

Ηλεκτρονική παγίδα

Προϋπόθεση για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών σε κτίρια μετά τις 30 Ιουνίου είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Όσοι έχουν αυθαίρετα της κατηγορίας 1 έως 4 θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένο ποσό τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε ετήσια καθυστέρηση. Αν δεν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το ακίνητο εξακολουθεί να θεωρείται αυθαίρετο και δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί, αφού δεν θα είναι τακτοποιημένο. Σημειώνεται ότι, με την τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προβλέπεται η διευκόλυνση στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες καθώς και για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Αντικειμενική… απόχη

Η καθυστέρηση στην τακτοποίηση αυθαιρέτου μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική αύξηση των επιβαρύνσεων, από τη στιγμή που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες τιμές ζώνης από την 1/7/2020.

Ειδικά σε περιοχές με πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες, η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου μπορεί να στοιχίσει ακόμη και… μισή γκαρσονιέρα, καθώς τα πρόστιμα νομιμοποίησης εξαρτώνται από τις τιμές ζώνης. Έτσι, εκτιμάται ότι στις «φτωχές» και λαϊκές περιοχές η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου κτίσματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα τα οποία μπορεί να είναι από 50% έως 100% σε σχέση με σήμερα. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης ενός αυθαιρέτου που θα το τακτοποιήσει θα πληρώσει 50%-100% υψηλότερα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους καθώς και αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, η καθυστέρηση τακτοποίησης θα έχει διπλό κόστος. Στην περίπτωση μεταβίβασης ενός τακτοποιημένου ακινήτου, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα υψηλότερα έξοδα για συμβόλαια καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις.

Πρόσθετο χαράτσι για τους δήμους

O κίνδυνος πληρωμής αναδρομικού «χαρατσιού» για τα δημοτικά τέλη και τον ΤΑΠ για την προηγούμενη πενταετία αποτελεί πρόσθετη απειλή για όσους δεν τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους, αλλά και για όσους έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά στην Εφορία και στον οικείο Δήμο έως τις 31 Μαρτίου.

Με πρόσφατη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν χωρίς αναδρομικές συνέπειες την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους. Σύμφωνα με την πρόσφατη ψηφισθείσα ρύθμιση, όσοι υποβάλλουν τη σχετική δήλωση πραγματικής επιφάνειας έως το τέλος Μαρτίου δεν θα καταβάλουν αναδρομικά ούτε ευρώ και θα πληρώσουν απλά τα τέλη που αντιστοιχούν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Εφόσον η δήλωση υποβληθεί αργότερα και δεν έχει δοθεί παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών, τότε ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με αναδρομικά τέλη και προσαυξήσεις για την τελευταία 5ετία!

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής της επιφάνειας προϋποθέτει την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος τηρεί το αρχείο επιφάνειας των κτισμάτων και με βάση αυτό βεβαιώνονται τα τέλη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Θεωρητικά, η ενημέρωση του αρχείου γίνεται από τον ίδιο τον δήμο αλλά είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη να μεταβεί σε υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να κάνει τη διόρθωση της επιφάνειας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα διόρθωσης της επιφάνειας διευκολύνει και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς απαιτείται βεβαίωση από τον δήμο για τη μη οφειλή ΤΑΠ με βάση όμως την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση του μηχανικού. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει τακτοποίηση του αυθαιρέτου και γενικά των «κρυμμένων» τετραγωνικών, τότε το κόστος θα ανέβει κατακόρυφα λόγω των αυστηρότερων προστίμων και με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ οι δήμοι θα στείλουν ειδοποιητήρια για να εισπράξουν αναδρομικά τα τέλη και τις επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στους τακτοποιημένους χώρους.

Ημερομηνίες-κλειδιά για τις αδήλωτες ιδιοκτησίες

  • Έως 30 Ιουνίου για ρύθμιση αυθαιρέτων με τον υπάρχοντα ευνοϊκό νόμο.
  • Από 1/7/2020 η τακτοποίηση αυθαιρέτων θα επιβαρύνεται με 20% συν 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης.
  • Από 1/7/2020 τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες.
  • Έως 31 Μαρτίου η δήλωση πραγματικών τετραγωνικών, για να μη ζητηθούν τα αναδρομικά 5ετίας.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ