Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
27 Ιαν 2020

Τα 8 «κλειδιά» για μικρότερο πλεόνασμα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Οικονομία

Οκτώ «κλειδιά» στην οικονομία αναμένεται να ανοίξουν τις… πόρτες των συζητήσεων για την οριστικοποίηση της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% ή και 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από το 2021.

Στο τελευταίο συμβούλιο του Eurogroup, η Ελλάδα πήρε τα συγχαρητήρια για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, που αποδεικνύονται από τα χαμηλά επιτόκια των κρατικών τίτλων, το υψηλό 12ετίας για τον δείκτη οικονομικού κλίματος και τη μείωση του δημόσιου χρέους ακόμη και σε απόλυτα νούμερα, όπως συνέβη το γ’ τρίμηνο του 2019. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έγινε αποδέκτης της ικανοποίησης των συναδέλφων του σχετικά με την πορεία των δημόσιων οικονομικών και διαβεβαίωσε ότι εντός των προσεχών μηνών θα ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες του μεταμνημονιακού προγράμματος.

Τα κεφάλαια -κλειδιά που θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για τη μείωση του πλεονάσματος το 2021 είναι τα εξής:

1. Φορολογία – έσοδα. Οι δανειστές και το Eurogroup έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την εφαρμογή μιας διαδικασίας win-win στη μείωση των φόρων, χωρίς… ακρότητες. Ο Μάιος θα είναι ο κρίσιμος μήνας που θα καθορίσει την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και το πιθανό ύψος του υπερ-πλεονάσματος της φετινής χρονιάς.

2. Ρύθμιση δόσεων. Οι υπουργοί του Eurogroup και οι δανειστές έχουν διατυπώσει αρκετές αντιρρήσεις σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών, κάτι που καθυστερεί και την προώθηση της βελτιωμένης ρύθμισης των 24 και 48 δόσεων από την κυβέρνηση.

3. Πλειστηριασμοί. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι υπάρχουν συνεχείς καθυστερήσεις, αν και εσχάτως διατυπώνεται η άποψη ότι το Σχέδιο «Ηρακλής» θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και θα βελτιώσει τους ισολογισμούς. Η λήξη του καθεστώτος προστασίας και η επιτάχυνση των πλειστηριασμών από τον Μάιο θεωρούνται από τους δανειστές ως ζητήματα… SOS.

4. Αντικειμενικές αξίες. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι τον Μάιο θα έχουν καθοριστεί οι νέες τιμές ζώνης και επιπλέον η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, με επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό μεταξύ €400 και €500 εκατ.

5. Ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει φέτος κρίσιμα εγχειρήματα, όπως η έναρξη των έργων στο Ελληνικό, η πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», της ΔΕΠΑ και του ποσοστού του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. Επιπλέον, πρέπει να «τρέξουν» οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας και για τα χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου, ενώ μεγάλο στοίχημα αποτελεί η εξυγίανση της ΔΕΗ και η επιστροφή της στην κερδοφορία από το 2021.

6. Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, καθώς ακόμη υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων λόγω αστοχιών της προηγούμενης κυβέρνησης.

7. Κτηματολόγιο. Εντός του έτους πρέπει να ολοκληρωθεί η προανάρτηση σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας, έτσι ώστε το σύστημα να είναι λειτουργικό μέσα στο 2021 μαζί με τα υποθηκοφυλακεία που θα απορροφηθούν από τα γραφεία κτηματογράφησης.

8. Ηλεκτρονικοποίηση-ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχουν λόγοι μη απόδοσης των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα, ενώ η συγκυρία κρίνεται ως ιδιαιτέρως θετική για την άντληση κεφαλαίων μέσω δημοπρασιών κρατικών τίτλων. Μάλιστα, σχεδιάζεται η έκδοση 30ετούς ομολόγου και θα ακολουθήσουν 7ετή και 10ετή παράλληλα με τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία διατίθενται με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ