Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
23 Δεκ 2019

Τα «δώρα» του Προϋπολογισμού

προϋπολογιμός Νέα

Πολλαπλό όφελος για εκατομμύρια δικαιούχους αναμένεται να προκύψει από τα μέτρα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, με δύο εκπλήξεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για το 2020 μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μέσο όρο 8%, η οποία θα εφαρμοστεί όμως επί των νέων τιμών ζώνης που θα ανακοινωθούν τον Μάιο και θα είναι αυξημένες στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, ενώ θα ξεκινήσει και η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης που καταβάλλουν όσοι έχουν εισοδήματα άνω των €12.000. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται από την 1/1/2020, θα καλύψουν το σύνολο των φορολογουμένων, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το όφελος από τις μειώσεις των φόρων ίσως να αντισταθμιστεί πλήρως από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και την αποτυχία «χτισίματος» του αφορολόγητου ορίου. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα αφορούν περίπου το 60% των φορολογουμένων, διαμορφώνοντας μια ιδιότυπη κατηγοριοποίηση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.

Ο νέος Προϋπολογισμός κάνει πράξη την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από τη μείωση της παρακράτησης του φόρου, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής φορολογικού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως €10.000. Ουσιαστικοί ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από €10.000 και υπολογίζονται σε 1.100.000 συνταξιούχους, 2.000.000 μισθωτούς και 1.200.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Αυτοί οι 4.300.000 φορολογούμενοι θα ωφεληθούν άμεσα λόγω της νέας κλίμακας, ενώ για 1.300.000 συνταξιούχους και 800.000 μισθωτούς με εισόδημα έως €719 δεν προκύπτει κάποιο όφελος.

Στον Προϋπολογισμό του 2020 περιλαμβάνεται ποσό ύψους €971 εκατ. (καθαρό ποσό €826 εκατ. μετά την αφαίρεση κρατήσεων και φόρων), το οποίο θα διοχετευτεί στο τέλος του επόμενου έτους στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν κανένα όφελος από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%. Ίδια περίπτωση είναι και αυτή με τους ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν εντός των προσεχών ημερών το κοινωνικό μέρισμα των €700, αλλά μέσα στο 2020 δεν θα έχουν κάποιο όφελος από τη νέα φορολογική κλίμακα, ακόμη και αν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Το όφελος για τους φορολογουμένους εξαρτάται από τον αριθμό των τέκνων, που διαμορφώνει αναλόγως και το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Έτσι, ο άγαμος έχει αφορολόγητο όριο €8.636 και ο έγγαμος με ένα παιδί €9.000, ενώ το όριο αυτό αυξάνεται κατά €1.000 για κάθε επιπλέον τέκνο. Ωστόσο, ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση θα έχουν οι οικογένειες με 3 παιδιά και άνω, καθώς ανά €1.000 εισοδήματος πάνω από το αφορολόγητο των €11.000 υπάρχει έκπτωση φόρου κατά €220. Έτσι, ένας πολύτεκνος με 4 παιδιά έχει αφορολόγητο όριο €12.000 και έκπτωση φόρου €1.340. Στους ωφελημένους του Προϋπολογισμού περιλαμβάνονται βεβαίως και οι… αδικημένοι του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες και εντός του 2020 θα λάβουν σημαντικά ποσά λόγω επανυπολογισμού των συντάξεων (αναλυτικό θέμα στη διπλανή σελίδα).

Η… κρυφή τιμωρία και η μεγάλη παγίδα

Χιλιάδες φορολογούμενοι που θα δουν αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους κινδυνεύουν να δουν λιγότερο όφελος ή ακόμη και επιβαρύνσεις, λόγω της υποχρέωσης διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός τους.

Αυτοί που κινδυνεύουν να πληρώσουν «κρυφό χαράτσι» το 2021 είναι όλοι οι μισθωτοί αλλά και οι συνταξιούχοι κάτω των 70 ετών, εφόσον είναι κάτοικοι οικισμών άνω των 500 κατοίκων ή νησιών με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι μισθωτών που διαμένει στην Αθήνα, και ο καθένας έχει ετήσιες αποδοχές €11.000, πρέπει να δαπανήσει με ηλεκτρονικό τρόπο από €3.300. Δηλαδή, το ζευγάρι πρέπει να εμφανίσει συνολικά €6.600 από τα €22.000. Αν δεν τα εμφανίσει, τότε για κάθε ένα ευρώ πέραν της διαφοράς των πραγματικών με τις τεκμαρτές δαπάνες, θα επιβαρύνονται με φόρο που θα υπολογίζεται με συντελεστή 22%. Αν ληφθεί υπόψη ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν υποχρεώσεις από δάνεια ή φόρους που δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, τότε είναι σίγουρο ότι πάρα πολλοί θα… τρίβουν τα μάτια τους με τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν το 2021.

Από την άλλη πλευρά, μία από τις μεγαλύτερες παγίδες, που θα μπορούσε να ακυρώσει στην πράξη το οποιοδήποτε όφελος από τη μείωση του παρακρατούμενου φόρου και τις λοιπές ελαφρύνσεις, είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μέσα στο καλοκαίρι του 2020. Αν ληφθεί υπόψη ότι παραπάνω από 4.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν την τιμή ζώνης στις περιοχές τους να αυξάνεται σημαντικά, τότε το κόστος θα φανεί άμεσα στα δημοτικά τέλη, στους δημοτικούς φόρους και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η έκπληξη για τον ΕΝΦΙΑ, τα συμβόλαια για μεταβιβάσεις αλλά και τις λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε η εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ