Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
1 Δεκ 2014

Ταφόπλακα στον τουρισμό πιθανή αύξηση του ΦΠΑ

Τουρισμός Οικονομία

Την αντίθεσή του με το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε: «Τη στιγμή που απογειώνεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση προτείνει στην τρόικα τον διπλασιασμό του ΦΠΑ». Συμπλήρωσε, δε, πως τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα έχει αυτοκτονικές και καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα, επικρίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει τον συντελεστή του φόρου, από το 6,5% στο 13%, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε πως ο ΣΕΤΕ διαφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προσφεύγει σε οικονομικά μέτρα καθότι δεν μπορεί να προβεί σε άλλες κινήσεις που θα ήταν επώδυνες πολιτικά. «Τη στιγμή που απογειώνεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση προτείνει στην τρόικα τον διπλασιασμό του ΦΠΑ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας πως αν λειτούργησε ένας κλάδος στη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια, αυτός ήταν ο τουρισμός. Συμπλήρωσε πως χάρη στον τουρισμό επετεύχθη άνοδος στο ΑΕΠ κατά μια μονάδα.

Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι η τρόικα από το 2010 θέτει θέμα να μην υπάρχουν εκπτώσεις στα νησιά, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως τα νησιά στις άγονες γραμμές και τα Δωδεκάνησα, που ειναι δίπλα η Τουρκία και υπάρχει ανταγωνισμός. Να σημειωθεί πως το μεσημέρι της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου των ξενοδόχων, για να τοποθετηθούν δημοσίως στο θέμα που προέκυψε με την αύξηση του ΦΠΑ.

Καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου θα αποτελέσει η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες. H εκτίμηση ανήκει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος το οποίο αποφάσισε να αποστείλει άμεσα στον Πρωθυπουργό την παρακάτω επιστολή και συγχρόνως να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014.

«Προς: Τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

Αξιότιμο Κύριο Αντώνη Σαμαρά

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Πληροφορούμενοι τα κυοφορούμενα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στις παρεχόμενες τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, ευρισκόμεθα στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας εκφράσουμε την κάθετή αντίθεσή μας σε μια τέτοια καταστρεπτική για τον τουρισμό προοπτική.

Με την ιδιότητα μας, ως του θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, οφείλουμε να επισημάνουμε και σε εσάς προσωπικά, όπως έχουμε ήδη κάνει στα αρμόδια μέλη της Κυβερνήσεώς σας, τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια αύξηση, όχι μόνο στην επόμενη τουριστική χρονιά, αλλά και στην εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισης του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες.

Μαζί του όμως καταδικάζουν και την ελληνική οικονομία και κοινωνία στην επιστροφή στην ύφεση, καθώς αναγνωρίζεται ευρέως ότι η δυναμική του τουρισμού ήταν αυτή που επέτυχε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη κατά το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντί να κινηθούμε στη κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες, μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη πρωτοβουλία σας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επενδύοντας στον τουρισμό για να «εισπράξουμε» την άμβλυνση της ανεργίας και την ενίσχυση του περιφερειακού εισοδήματος της χώρας, γινόμαστε κοινωνοί της είδησης για την υιοθέτηση μέτρων που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν πίσω στα πέτρινα χρόνια του πρόσφατου παρελθόντος.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Αλεξ. Τσακίρης
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict