Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
9 Μαρ 2020

Στόχος της LPC να εξάγει σε πάνω από 60 χώρες

MOTOR OIL Νέα

Η ζωή συνεχίζεται, παρά τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, που έφερε η επιδημία του κορονοϊού, που απειλεί με ματαίωση την προγραμματισμένη για τον προσεχή Απρίλιο ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και με αναβολή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις εμπορικές δραστηριότητες παγκοσμίως. Τα αρνητικά αποτελέσματα από την επιθετική εξάπλωση του COVID-19 αγγίζουν σχεδόν όλους τους επιχειρηματικούς-βιομηχανικούς κλάδους, όπως αυτούς των τροφίμων, του τουρισμού, των επίγειων μεταφορών και των αερομεταφορών, της ναυτιλίας, των αυτοκινήτων, τομείς που πρέπει επίσης να προσαρμοστούν και με τις απαιτήσεις που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Στρατηγικές κινήσεις

Η ζωή όμως συνεχίζεται. Κάποιες εταιρείες σχεδιάζουν και ανασυντάσσονται με κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως αυτή της LPC ΑΕ (Lubricants & Petroleum Corporation), μέλους του ενεργειακού ομίλου Motor Oil, που «είδε» προοπτική σε έναν τομέα που έχει μέλλον, παρά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης: Η εταιρεία (ιδρύθηκε το 1981) προχώρησε σε μια επενδυτική συμφωνία ύψους 30 εκατ. ευρώ με τη Naftal, θυγατρική της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Αλγερίας Sonatrach (θα έχει το 51% της νέας μονάδας και η LPC το 49%), που αφορά την κατασκευή ενός blending plant με δυναμικότητα παραγωγής 55.000 μετρικών τόνων λιπαντικών και 5.000 μετρικών τόνων γράσων. Η εκτίμησή της LPC είναι ότι η ηλεκτροκίνηση θα αργήσει να έρθει στην Αφρική (δεν θα δέχεται πιέσεις όπως συμβαίνει στις ώριμες δυτικές αγορές) και ότι η λειτουργία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη και γενικότερα στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, αν και δεν απαιτεί συμβατικά λιπαντικά, χρειάζεται πιο σύνθετα. Η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης θα οδηγήσει τον κλάδο των λιπαντικών σε μετασχηματισμό, όχι όμως απαραίτητα σε οικονομική συρρίκνωση, όπως τονίζει ο Δημήτρης Κονταξής, διευθύνων σύμβουλος της LPC: Είναι δηλαδή πιθανόν ότι η αγορά θα μειώσει τους όγκους της, όχι απαραίτητα και την αξία των πωλήσεών της.

Η εταιρεία, που παράγει και εμπορεύεται σημαντικά brands λιπαντικών (Cyclon, Valvoline, λιπαντικά ναυτιλίας – ELF Total, AVIN και Nipco Lubricants), έχει στο ενεργητικό της μια ακόμα πρόσφατη επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ (την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις της LPC ξεπέρασαν τα 17 εκατ. ευρώ): Πρόκειται για τη νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής γράσου 3.000 μετρητικών τόνων ετησίως, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του διυλιστηρίου της LPC AE και απέχει περίπου 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, στον Ασπρόπυργο Αττικής. Καταλαμβάνει επιφάνεια 550 τ.μ. και χωροθετήθηκε δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα ανάμειξης και συσκευασίας λιπαντικών – εφαρμόζει τις πλέον διαθέσιμες τεχνολογίες και παράγει μία πλήρη σειρά γράσων λιθίου, ασβεστίου και συνθετικών γράσων.

Δυναμική πορεία

Για το προφίλ της Lubricants & Petroleum Corporation ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Κονταξής υπογραμμίζει: «Η LPC από την ίδρυσή της επενδύει στην τεχνολογική καινοτομία και την έρευνα, έχοντας ως σκοπό την ανάπτυξη προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εταιρεία χαράσσει μια διαρκώς ανοδική και δυναμική πορεία στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, είναι ο Νο 1 εξαγωγέας συσκευασμένων λιπαντικών στην Ελλάδα (πραγματοποιεί το 98% των συνολικών εξαγωγών λιπαντικών σε συσκευασία της Ελλάδας), με εξαγωγές σε περισσότερες από 55 χώρες και διατηρεί θυγατρικές στη Βουλγαρία (8% M.S.), στη Ρουμανία (4% M.S.) και στη Σερβία (3% M.S.). Η LPC, συστηματικά από την ίδρυσή της, επένδυσε στην εξωστρέφεια και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελούμε έναν σημαντικό διεθνή παίκτη στην αγορά λιπαντικών και στόχος μας είναι σύντομα να εξαγάγουμε τα προϊόντα μας σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, επενδύουμε σε στρατηγικές συνεργασίες και νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην ποιότητα και στην ασφάλεια και, πάντοτε, με επίκεντρο τον πελάτη».

Εγχώρια αγορά

Κατά την LPC, που επικαλείται και στοιχεία μετρήσεων, «η αγορά των λιπαντικών αυτοκινήτου αλλά και βιομηχανίας κατά την τελευταία οκταετία συρρικνώνεται. Την ίδια πορεία ακολουθεί και η αγορά λιπαντικών ναυτιλίας. Η συνολική εγχώρια αγορά λιπαντικών οχημάτων έχει μια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, η δε κατανάλωση εκτιμάται σε 33,6-34 εκατ. λίτρα το 2018, ενώ για το 2020-2023 υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση με ετήσιο ρυθμό 1,5%. Η διαχρονική συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης λιπαντικών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι κινητήρες νέας τεχνολογίας δεν απαιτούν συχνές αλλαγές λιπαντικών σε σχέση με αυτούς παλαιότερης τεχνολογίας. Επίσης, λόγω της εξέλιξης της σύνθεσης, τα λιπαντικά πλέον είναι υψηλότερης απόδοσης, με αποτέλεσμα και τα παλαιότερης τεχνολογίας τροχοφόρα οχήματα να πραγματοποιούν αλλαγές σε αραιότερα χρονικά διαστήματα (περισσότερα χιλιόμετρα) σε σχέση με το παρελθόν. Σήμερα, η κατανάλωση συνθετικών λιπαντικών καλύπτει πλέον του 35% της συνολικής ποσότητας των λιπαντικών κινητήρων, με συνεχή ανοδική τάση. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής ύφεσης της χώρας, τα τελευταία έτη έχει περιορισθεί και η χρήση των οχημάτων ενώ παράλληλα παρατηρείται «επιμήκυνση» στα διαστήματα αλλαγής λιπαντικών. Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥ, στο τέλος του 2017 κυκλοφορούσαν 8.262.896 οχήματα: επιβατικά 5.235.928, φορτηγά 1.343.830, λεωφορεία 26.481 και μοτοσικλέτες 1.656.657.

Σύμφωνα με «αξιόπιστες εκτιμήσεις της αγοράς, την τελευταία διετία (2018-2019) περίπου το 45% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης λιπαντικών ήταν από προϊόντα που προορίζονται για επιβατικά αυτοκίνητα. Οι μοτοσικλέτες εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό της τάξης του 6%. Τα λοιπά οχήματα –φορτηγά, λεωφορεία, γεωργικά οχήματα, αγροτικά κ.ά.– εκτιμάται ότι απορρόφησαν περίπου το υπόλοιπο 49% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης λιπαντικών».

Κυκλική οικονομία

Η LPC «έχει αναπτύξει και διαθέτει στην αγορά πάνω από 200 τύπους διαφορετικών λιπαντικών για τη ναυτιλία, την αυτοκίνηση, την αεροπλοΐα και για κάθε είδους βιομηχανική χρήση». Κατά δήλωση των υπευθύνων της εταιρείας, η LPC «πρωτοπορεί στηρίζοντας έμπρακτα την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας προϊόντα με υψηλό δείκτη κυκλικότητας και εφαρμόζοντας αυστηρές διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων».

Στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο Αττικής, λειτουργούν τρία διακριτά εργοστάσια: Το διυλιστήριο της LPC, στον Ασπρόπυργο Αττικής, με σημερινή δυναμικότητα επεξεργασίας 43.000 τόνων/έτος αποβλήτων λιπαντικών ελαίων. Μονάδα Ανάμειξης και Συσκευασίας λιπαντικών προϊόντων, ετήσιας δυναμικότητας 65.000 τόνων. Στις πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές συσκευασίας παράγεται όλο το εύρος λιπαντικών. Και η νέα μονάδα παραγωγής γράσων, ετήσιας δυναμικότητας 3.000 τόνων.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ