Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
35oC
Αίθριος - καθαρός
13 Ιαν 2020

Σκάει… βόμβα! Η απόφαση του ΣτΕ, τα αναδρομικά, τα δώρα και το νέο Ασφαλιστικό

ΣτΕ Νέα

Δημοσιονομική «βόμβα» τουλάχιστον €4 δισ. για τον Προϋπολογισμό σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή των αναδρομικών σε 1.400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν απανωτές περικοπές λόγω των μνημονίων. Το ΣτΕ αναμενόταν να εξετάσει και το θέμα που αφορά την κατάργηση (από 1/1/2013) του 13ου και του 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα θερινής αδείας), μια και έχουν γίνει και για αυτό μια σειρά από προσφυγές.

Η οριστικοποίηση της απόφασης, μετά την πρώτη πιλοτική δίκη, αναμένεται τον Ιούνιο και στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν το… κουμάντο τους σχετικά με την κάλυψη των αξιώσεων. Η απόφαση του ΣτΕ δεν θα αφήνει περιθώρια περαιτέρω διεκδικήσεων και θα αποτελεί μπούσουλα για την έκδοση αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία της χώρας σε πάνω από 6.000 υποθέσεις. Με την απόφαση του Συμβουλίου θα μπει τέλος στις αντιφατικές αποφάσεις για το κρίσιμο θέμα των αναδρομικών. Πάντως, γνώστες των θεμάτων που προκύπτουν για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών και με δεδομένες τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις σημαντικές, του 2015 επί προεδρίας Σωτήρη Ρίζου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για μετά το 2012, αλλά και την απόφαση με πρόεδρο την Ειρήνη Σαρπ για τον νόμο Κατρούγκαλου, εκτιμούν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις αυτές ήδη έχει κλείσει σημαντικά τη στρόφιγγα των αναδρομικών.

Έτσι, εκτιμάται ότι και η επικείμενη απόφαση θα κινηθεί περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, αναγνωρίζοντας κάποιες διεκδικήσεις, αλλά οι τεράστιες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί βρίσκονται μάλλον εκτός αντοχής της ελληνικής οικονομίας και δύσκολα το ΣτΕ θα ανατρέψει τη δημοσιονομική πολιτική βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες.

Μια τέτοια απόφαση πάντως θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους συνταξιούχους σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που σε συνδυασμό με το… τέλος της 13ης «σύνταξης» στο νέο Ασφαλιστικό θα προκαλέσει πολιτικούς πονοκεφάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το νέο Ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και βάσει της αναλογιστικής μελέτης που έχει στα χέρια του ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, θα δίνει τη δυνατότητα για αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις και θα επιβεβαιώνει ότι μέχρι το 2070 το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο. Παράλληλα αυξήσεις θα υπάρχουν και στις επικουρικές.

Η πιλοτική δίκη του ΣτΕ, που ξεκίνησε παρουσία εκατοντάδων συγκεντρωμένων συνταξιούχων, έγινε μετά από προσφυγή που κατέθεσε ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το χρονικό διάστημα που αφορά τις επιστροφές των αναδρομικών. Κι αυτό έγινε για τον απλούστατο λόγο ότι, με βάση τις αγωγές που είχαν κατατεθεί, το συνολικό ποσό που ζητούσαν οι συνταξιούχοι, ανερχόταν σε €26 δισ.! Δηλαδή, όσο είναι το σύνολο του ποσού των κύριων και επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν τα 2.500.000 δικαιούχοι σε μια χρονιά! Ως αιτία της προσφυγής αναφερόταν η εκκρεμούσα δίκη, στο Πρωτοδικείο, 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ που στρέφονταν δικαστικά διεκδικώντας αναδρομικά με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου το 2015, ενώ εκκρεμούν στα δικαστήρια περίπου 6.000 αγωγές. Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι του Οργανισμού ζητούσαν επιστροφή ποσών από €5.600 έως €62.394, ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Τι εξέτασε το Συμβούλιο

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έλαβε την απόφαση εξετάζοντας τα δεδομένα σε δύο περιόδους:

Α. Από 12/06/2016 έως 31/12/2018, δηλαδή από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου έως τον νέο επανυπολογισμό των συντάξεων.

Β. Από 01/01/2013 έως 11/05/2016, δηλαδή πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, στην οποία περιλαμβάνεται και το επίμαχο δεκάμηνο των βασικών διεκδικήσεων.

Τα αναδρομικά που κρίθηκαν στην απόφαση του ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 και πιο συγκεκριμένα:

1. Τη μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα €1.300.

2. Τη μείωση 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα €1.000.

3. Τη μείωση των επικουρικών από το πρώτο ευρώ σε ποσοστό 10%-20%.

4. Την πλήρη περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.

Ως γνωστόν, οι μνημονιακές περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος αδείας, είχαν κριθεί αντισυνταγματικές, με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015), με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθμ. 1-4/2018) και με τις υπ’ αριθμ. 127/2016 και 1227/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα τελευταία 3 χρόνια με δικαστικές αποφάσεις είχαν δικαιωθεί αρκετοί συνταξιούχοι και το δικαστήριο διέτασσε τον ασφαλιστικό τους φορέα για την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος έντοκη καταβολή τους. Ο ΕΦΚΑ ζητούσε από το Δικαστήριο να κρίνει, αν οι ρήτρες του νόμου Κατρούγκαλου καταλαμβάνουν και την περίοδο από 1/1/2013 έως 11/5/2016, δηλαδή πριν από την ψήφισή του, και εάν αυτή η αναδρομικότητα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Με βάση το σενάριο για το δεκάμηνο που μεσολάβησε έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το ποσό που θα επιστραφεί άπαξ στους συνταξιούχους ανέρχεται σε €4 δισ.

Εξάλλου, στον φετινό Προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους €971 εκατ. (καθαρά ποσό €826 εκατ.), το οποίο παραπέμπει σε σχεδιασμό για την επιστροφή εντός πενταετίας των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο δεκάμηνο πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται ο νέος ασφαλιστικός νόμος προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι περιπτώσεις όπου υφίσταται η «προσωπική διαφορά». Αν αυτή παραμείνει και ο συνταξιούχος έχει λαμβάνειν, τότε δεν θα λάβει αναδρομικά, αλλά θα μειωθεί το σχετικό ποσό της διαφοράς. Για όσους υπάρχει «προσωπική διαφορά» και μετά τον επανυπολογισμό δικαιούνται υψηλότερη σύνταξη, τότε αυτοί θα λάβουν κανονικά τα ποσά που δικαιούνται.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict