Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
7 Ιαν 2020

Πώς θα «χτίσετε» το αφορολόγητο

αποδειξεις_ΥΠΟΙΚ Οικονομία

Εάν δεν αλλάξει κάτι, τα δύσκολα, για πολλούς φορολογουμένους, ξεκινούν το 2020, με το… σαφάρι των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Αυτό, γιατί, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, πλέον οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 30%των εισοδημάτων τους με συναλλαγές διαδικτυακές ή με κάρτες.

Ποιες είναι όμως οι ηλεκτρονικές πληρωμές που μετράνε στο «χτίσιμο» του 30%;

·         Ιατρικές δαπάνες.

·         Διατροφή, π.χ. αγορές στο σουπερμάρκετ.

·         Αλκοολούχα ποτά και καπνός.

·         Ένδυση και υπόδηση.

·         Στέγαση. Για παράδειγμα, τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας σας, έξοδα επισκευής και συντήρησης σπιτιού, η αγορά πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, οι αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. Προσοχή! Εξαιρούνται τα ενοίκια.

·         Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι αγορές σας σε ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.

·         Μεταφορές. Για παράδειγμα, τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια, η βενζίνη ή το πετρέλαιο κίνησης για το αυτοκίνητό σας κ.λπ. Προσοχή! Εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).

·         Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τυχόν ταχυδρομικά έξοδα).

·         Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο, τα έξοδα οργανωμένων διακοπών μέσω πρακτορείου κ.λπ.).

·         Εκπαίδευση.

·         Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

·         Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (η αμοιβή για υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λπ.).

Οι διορθώσεις

Από το αρχικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου στη Βουλή, έγιναν κάποιες διορθώσεις- βελτιώσεις, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολο το «χτίσιμο», το οποίο είναι οριζόντιο και όχι κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχρέωση των e-πληρωμών βαραίνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσον αφορά τις προσωπικές τους και όχι τις επαγγελματικές τους δαπάνες, που δηλώνουν στο Ε3.

Συγκεκριμένα:

·         Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

·         Στον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί το όριο δαπανών περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

·         Σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%.

Να σημειώσουμε ότι τηνίδια ώρα που ξεκινά στην πατρίδα μας το κυνήγι του 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων,ήδη υπάρχουν οι μεγάλες αντιδράσεις των Γερμανών για την έκδοση αποδείξεων.

Το επιχείρημα όλων είναι βέβαια ο περιορισμός της φοροδιαφυγής κυρίως στον ΦΠΑ, όπου στην Ελλάδα υπολογίζονται ότι χάνονται κάθε χρόνο γύρω στα 6 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει ότι μόνο το 2020 η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα φανερώσει τζίρο περί τα 2 δισ. ευρώ και θα φέρει στα κρατικά ταμεία ΦΠΑ τουλάχιστον 570 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι εξαιρούνται από τη συγκέντρωση αποδείξεων

Το πόσοι δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν την «καμπάνα» του φόρου 22% στη διαφορά των ηλεκτρονικών πληρωμών που πρέπει να πραγματοποιήσουν εντός του 2020 θα φανεί στην εκκαθάριση του 2021, με το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει ότι, βάσει στατιστικών των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο του 30%.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται από κάθε υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων οι εξής κατηγορίες:

·         Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.

·         Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

·         Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

·         Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

·         Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

·         Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

·         Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

·         Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

·         Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

·         Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).

·         Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την πρόταση του ΙΟΒΕ για διπλασιασμό ή τριπλασιασμό της αξίας των ηλεκτρονικών αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Η λογική αυτής της πρότασης, που την αποδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, είναι ότι δεν μπορεί να «μετράει» το ίδιο ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ ή ένας λογαριασμός σούπερ μάρκετ με μια απόδειξη π.χ. από κάποιον τεχνίτη, γιατρό ή από κάποιο συνεργείο αυτοκινήτων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict