Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
10 Φεβ 2020

Πώς διαμορφώνονται εισφορές και συντάξεις! Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα!

Συντάξεις ταμείο Ασφαλιστικό Νέα

Συντάξεις… επιδοματικού χαρακτήρα αλλά και συντάξεις των παλιών «ρετιρέ» φέρνει το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί έως το τέλος του μηνός και καθιστά ως απόλυτο ρυθμιστή τον ίδιο τον ασφαλισμένο.

Η καινοτομία του νέου Ασφαλιστικού είναι η δημιουργία του ατομικού λογαριασμού κάθε ασφαλισμένου, ο οποίος, ανάλογα με τις επιλογές… ζωής, θα λάβει στα γεράματά του είτε ένα καλό… επίδομα είτε μια εξαιρετικά καλή σύνταξη. Το «κλειδί» για τους μισθωτούς και μη μισθωτούς είναι τα έτη ασφάλισης, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με το ποσοστό αναπλήρωσης. Όσοι δουλέψουν κυρίως από 30 έτη και πάνω θα έχουν σημαντικά υψηλές συντάξεις, καθώς αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης. Σημειωτέον ότι με το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο διατηρούνται τα ίδια ποσοστά με τον νόμο Κατρούγκαλου για τους ασφαλισμένους με εργασία κάτω των 30 ετών και αλλάζουν για όσους έχουν περισσότερα. Έτσι, για τους ασφαλισμένους με 30 έτη και μία μέρα και έως τα 33 έτη, το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται από 1,42% σε 1,98%, για τα 33 και μία μέρα έως 36 έτη από το 1,59% αυξάνεται στο 2,50%, από τα 36 έτη και μία μέρα έως τα 40 αυξάνεται στο 2,55% από 1,80%, ενώ για κάθε επιπλέον έτος πέραν των 40 προστίθεται επιπλέον 0,50% (σχετικός πίνακας).

Ως αποτέλεσμα αυτής της μεταβολής, θα αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από την 01/10/2019 οι κύριες συντάξεις σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, και από αυτήν την ημερομηνία θα καταβληθούν οι τυχόν προκύπτουσες αυξήσεις, ενώ οι επικουρικές συντάξεις επανέρχονται στο επίπεδο του 2016. Τα σχετικά αναδρομικά αναμένεται να δοθούν τον Ιούνιο, αφού προηγηθεί ο επανυπολογισμός, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η δεύτερη παράμετρος που καθορίζει το ύψος των συντάξεων είναι ο συντάξιμος μισθός, που προκύπτει από τον μέσο όρο του εργάσιμου βίου. Εξυπακούεται ότι είναι εντελώς διαφορετική η σύνταξη για κάποιον με μέσο συντάξιμο μισθό €1.000 και 40 έτη εργασίας σε σχέση με κάποιον άλλον που εργάστηκε το ίδιο χρονικό διάστημα και είχε μέσο μισθό €2.000. Όσο μεγαλύτερος είναι ο μέσος μισθός κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου και όσο περισσότερο εργαστεί κάποιος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «μπόνους» που θα λάβει. Εξυπακούεται ότι τα λίγα έτη ασφάλισης και οι χαμηλές αποδοχές οδηγούν μαθηματικά σε χαμηλές συντάξεις.

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι για τους εργαζομένους με μπλοκάκια καταργείται πλήρως η διπλή εισφορά των μισθωτών, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επαρκούν οι κρατήσεις των €252 μηνιαίως που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό. Το σημαντικότερο είναι ότι μισθωτοί και μη μισθωτοί γνωρίζουν για τις εισφορές που πληρώνουν τι σύνταξη θα λάβουν (κύρια και επικουρική) καθώς και το σχετικό εφάπαξ. Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ με δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία ή αγρότη, θα καταβάλουν για κάθε ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Για τις περιπτώσεις με περισσότερα του ενός μισθολόγια, καταβάλλονται ξεχωριστές εισφορές για κάθε μισθωτή απασχόληση έως το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών. Εννοείται ότι ως προς την εργοδοτική εισφορά το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών εφαρμόζεται χωριστά για κάθε εργοδότη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι (προ του 1992), μετά την ισχύ του νέου νόμου, θα εξακολουθούν να έχουν προαιρετικά το δικαίωμα καταβολής δεύτερης εισφοράς στον ΕΦΚΑ, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης.

Εκτός των παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί ότι από την 01/06/2020 προβλέπεται μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90% για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση. Η μείωση θα γίνει κατά 0,75% υπέρ του κλάδου ανεργίας και θα επιμεριστεί κατά 0,48% στον εργοδότη και 0,27% στον εργαζόμενο. Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας θα διαμορφωθεί σε 4,25%, από το οποίο 2,69% αντιστοιχεί στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο. Το υπόλοιπο 0,15% από τη μείωση της εισφοράς κατά 0,90% θα αφορά στο ασφάλιστρο υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπεται ετήσιο ποσό από τον Προϋπολογισμό, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 0,5% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (€971 εκατ. φέτος) και θα κατευθύνεται σε διάφορες παραμέτρους του συστήματος, όπως βοηθήματα σε χαμηλοσυνταξιούχους και καταβολή διαφορών και αναδρομικών.

Επικουρική

Η καινοτομία του νέου Ασφαλιστικού είναι ότι γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του ΕΦΚΑ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ και Παροχών.

Στο ΕΤΕΑΕΠ θα μπορούν να πληρώνουν εισφορές επικούρησης όλοι οι μισθωτοί και προαιρετικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το ποσό της εισφοράς για επικούρηση θα παραμείνει σταθερό στα €42 έως τις 31 Μαΐου 2022 και στη συνέχεια, από την 1η Ιουνίου 2022, θα μειωθεί στα €39 για την α’ κατηγορία, ενώ στην ανώτατη τα σχετικά ποσά είναι €61 και 56€ (σχετικός πίνακας). Σημειώνεται ότι στην επικουρική ασφάλιση μπορούν να υπαχθούν προαιρετικά οι αγρότες αλλά και άλλοι κλάδοι που δεν είχαν έως σήμερα επικούρηση. Το ίδιο ισχύει και για τις εισφορές του εφάπαξ, οι οποίες κάθε μήνα ανάλογα με την κατηγορία θα διαμορφώνονται στα €26, €31 και €37 ευρώ (σχετικός πίνακας).

Αυτοαπασχολούμενοι και  ελεύθεροι επαγγελματίες

Ξεκάθαρο καθεστώς εισφορών και συντάξεων διακρίνει το Ασφαλιστικό των μη μισθωτών, δηλαδή αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το σημείο-κλειδί είναι η επιλογή της κατηγορίας ασφάλισης, ενώ για πρώτη φορά οι περίπου 1.500.000 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά επιτηδευματίες θα επιλέγουν ελεύθερα την κατηγορία ασφάλισης που επιθυμούν. Μάλιστα, για τις ίδιες παροχές και υπηρεσίες υγείας θα καταβάλλουν τις ίδιες εισφορές. Επιπλέον, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν έως δύο μεγαλύτερες ή αντίστοιχα έως δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η δυνατότητα αυτή θα δίνεται στο τέλος εκάστου έτους και θα ισχύει για το αμέσως επόμενο.

Ενδεικτικά, για την ειδική κατηγορία, δηλαδή όσους κάνουν έναρξη δραστηριότητας και για χρονικό διάστημα 5 ετών, οι μηνιαίες εισφορές διαμορφώνονται στα €93, ενώ η εισφορά σε χρήμα για την υγεία θα είναι €3 και για τις παροχές υγείας σε είδος στα €30. Συνολικά, οι νέοι ασφαλισμένοι θα ξεκινήσουν για την πρώτη πενταετία με ελάχιστο ύψος μηνιαίων εισφορών €126, ενώ στη συνέχεια θα μετατάσσονται υποχρεωτικά στην 1η κατηγορία, εκτός αν επιλέξουν κάποια άλλη με δική τους αίτηση.

Κάποιος που θα επιλέξει την πρώτη κλίμακα εισφορών, δηλαδή τη μηνιαία καταβολή των €155 για κύρια σύνταξη, τα €42 για επικουρική και τα €55 για υγεία (σύνολο €252), θα λάβει σύνταξη €775 με βάση τα σημερινά δεδομένα και όσα αναφέρονται στην αναλογιστική μελέτη. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα καταβάλλουν επίσης μηνιαίες κρατήσεις €5 για παροχές υγείας σε χρήμα και €50 για παροχές σε είδος, ενώ από τη 2η έως την 6η κατηγορία τα αντίστοιχα ποσά είναι €6 και €60 αντιστοίχως (σχετικοί πίνακες). Στην 6η κατηγορία για μηνιαίες εισφορές €500, αντιστοιχούν εισφορές υγείας σε χρήμα €6 και παροχές σε είδος €60, ενώ η τελική σύνταξη διαμορφώνεται στα €2.501 (σχετικός πίνακας).

Τι προβλέπεται για τους αγρότες

Νέα πραγματικότητα, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 01/01/2020, θα ισχύσει για τους αγρότες και όσους απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει διαφορετικό σύστημα εισφορών σε σχέση με τους υπόλοιπους μη μισθωτούς, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν την κατηγορία που επιθυμούν. Το νέο σύστημα κινείται σε εντελώς διαφορετική ρότα σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς οι εισφορές αποσυνδέονται πλήρως από το εισόδημα, τον κατώτατο μισθό και τα χρόνια του ενδιαφερομένου.

Στον σχετικό πίνακα αναφέρεται το ύψος της βασικής εισφοράς για τον κλάδο σύνταξης των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα. Έτσι, για την πρώτη κατηγορία διαμορφώνεται στα €87 φέτος και αυξάνεται κατά €2 για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια. Αντιστοίχως, για την 6η κατηγορία, φέτος η εισφορά καθορίζεται στα €280 και αυξάνεται κατά €8 το 2021 και κατά €7 το 2022. Συνολικά, για σύνταξη και υγεία, ένας ασφαλισμένος της πρώτης κατηγορίας θα καταβάλλει φέτος μηνιαία ασφάλιστρα ύψους €119, τα οποία αυξάνονται στα €121 το 2021 και στα €124 το 2022. Στην 6η κατηγορία, το αντίστοιχο μηνιαίο ασφάλιστρο διαμορφώνεται φέτος στα €319 και αυξάνεται στα €326 το 2021 και στα €334 το 2022. Επιπλέον, υπάρχουν και οι εισφορές υπέρ της Αγροτικής Εστίας, οι οποίες ανάλογα με την κατηγορία κυμαίνονται από €2-€6 μηνιαίως, όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict