Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
23 Δεκ 2019

Παύση λιγνίτη με ορίζοντα μία δεκαετία

ΔΕΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Νέα

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Maria Sassoli, σχολιάζοντας τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ για τη χρονική περίοδο 2019-2024, που περιλαμβάνουν: μείωση του αποτυπώματος άνθρακα τουλάχιστον κατά 40% σε σύγκριση με το 2006, μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές κατά 30% σε σύγκριση με το 2006, μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με το 2012 κ.λπ. και αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ.

«Μια συνεκτική και συνεπής βιομηχανική πολιτική και μια φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Αν άλλες χώρες εκτός της ΕΕ δεν θέλουν να “παίξουν” με τους ίδιους όρους, τότε η ΕΕ θα πρέπει να ξανασκεφτεί την πρόσβασή τους στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Ολλανδίας, Esther de Lange.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, πάντως, είναι η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα, σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ μονάδων άνθρακα 46 GW το 2017 – που αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής. Το 2018, το Βερολίνο προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων μείωσης των εκπομπών ρύπων, από 40% το 2020, σε 55% μέχρι το 2030.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζήτησαν να δεσμευτεί η ΕΕ για τη μείωσή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% μέχρι το 2030, να ενισχύσει τη βιώσιμη χρήση φυσικών πόρων και να πρωτοστατήσει στη μάχη κατά της ρύπανσης.

Πράσινες επενδύσεις

Για την Ελλάδα, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ με παράλληλη απολιγνιτοποίηση- απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. To 2020 αποσύρονται οι μονάδες: Αμύνταιο 1-2, το 2021: Καρδιά 3-4, το 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4, το 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5. Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα (V) 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου, ίσως φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, «η απολιγνιτοποίηση θα γίνει φυσικά με ένα παράλληλο σχέδιο δίκαιης μετάβασης για τους εργαζομένους και τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας».

Τις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες και τις οικονομικές προοπτικές της ΔΕΗ ΑΕ για το 2020 παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων: «Το ποσοστό παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη θα πέσει, από το 37% σήμερα, στο 8% το 2024. Και αντιστοίχως οι εκπομπές CO2 από 20 εκατ. τόνοι που είναι σήμερα σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024, με εγγύηση της ενεργειακής σταθερότητας της χώρας – σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ώστε να μην κινδυνεύσει το σύστημα της χώρας. Παράλληλα απαιτούνται μεγάλες ταχύτητες, ώστε η δημόσια εταιρεία να κατασκευάσει και να λειτουργήσει έργα ΑΠΕ, τα οποία θα ανεβάσουν το μερίδιό της στην αγορά, από 2,5% που είναι σήμερα, σε 10 -20% το 2024».

Χωρίς πρόγραμμα

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Μπίτζας επισημαίνει: «Ενώ Η Γερμανία προγραμματίζει την απολιγνιτοποίηση το 2038 και κάποιες άλλες χώρες το 2050, εμείς, ως πρόθυμοι και καλά παιδιά, “τρέχουμε” την έξοδο των λιγνιτικών μονάδων το 2023 και μέχρι το 2028 θα μείνει στην παραγωγή μόνο η Πτολεμαΐδα 5». Αναρωτιέται, «ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο για τη δήθεν καθαρή ενέργεια; Ποιοι είναι αυτοί που εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης θα κάνουν μία γερή μπάζα; Μήπως είναι όλοι αυτοί που εμπλέκονται με το φυσικό αέριο και οι υπόλοιποι που δραστηριοποιούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Οι εξαγγελίες αυτές δυστυχώς δεν συνοδεύονται με αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να δώσουν λύση στις πληττόμενες περιοχές, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αποκατάσταση των εδαφών καθώς και για την αποσυναρμολόγηση των μονάδων. Άραγε θα μείνουν έτσι τα εδάφη και οι μονάδες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντολογικό χάος; Γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία από τη ΔΕΗ μίας τουλάχιστον μονάδας με καύσιμο φυσικού αερίου; Ποιος ο κίνδυνος για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας εξαιτίας της εξάρτησης από ένα εισαγόμενο καύσιμο όπως είναι το φυσικό αέριο; Ποιος θα είναι πλέον ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική “για ρεύμα φθηνό” στους καταναλωτές, αφού η ΔΕΗ παύει πλέον να είναι ένας μεγάλος ενεργειακός παίκτης και άρα άλλοι θα διαμορφώνουν τις τιμές, δηλαδή η αγορά. Πλήρης απογοήτευση έχει καταλάβει τους εργαζομένους στη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες των Νομών Αρκαδίας και Κοζάνης, εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης».

Εναλλακτικές λύσεις

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ διαβεβαίωσε: Το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔΕΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση και θα υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη – οι λιγνιτικές μονάδες “έβαζαν μέσα” την εταιρία 200 με 300 εκατ. ευρώ».

Λειτουργική κερδοφορία

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ ανέρχονται στα 2,6 δισ. εκατ., εκ των οποίων ένα τμήμα δεν είναι πια διεκδικήσιμο λόγω του ότι οφείλονται από επιχειρήσεις που έκλεισαν.

Ο πρόεδρος και σύμβουλος της ΔΕΗ έδειξε αισιόδοξος, καθώς οι ενέργειες των τελευταίων τεσσάρων μηνών για τη διάσωση της επιχείρησης έφεραν αποτέλεσμα: «Την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της εταιρείας και την επαναφορά των ταμειακών ροών. Την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 420-470 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2018. Υπολογίζεται πως η επίπτωση των μέτρων του Σεπτεμβρίου θα βελτιώσει κατά €100 εκατ. τη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του έτους».

Όσο για τα νοικοκυριά, αυτά επιβαρύνονται (μόνο) με 2,5 ευρώ τον μήνα, το κόστος δηλαδή του καταναλωτή για τη διάσωση της ΔΕΗ ΑΕ, όπως έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Δίκαιη λύση για τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ»

Αναφερόμενος στο 5ετές business plan της ΔΕΗ, ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε τρία βασικά σημεία: Τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα (άνοιγμα της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας με στόχο την προσέλκυση όχι μόνο θεσμικών αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτών, και τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΗ  (μείωση του προσωπικού και του κόστους μέσω αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων). Και το άνοιγμα στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην ηλεκτροκίνηση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Στάσσης, ανακοίνωσε, επίσης, «την είσοδο της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων».

Για τον ΑΔΜΗΕ, Ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι «τον ιδιωτικοποιούμε περαιτέρω μέσα στο 2020», υπενθυμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τον ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49% – όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%! ». Για τη ΔΕΠΑ επανέλαβε: «Προωθούμε επίσης τον μετασχηματισμό της μέσω της ιδιωτικοποίησής του 100% σε δύο ξεχωριστά πακέτα: ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις εξήγησε ότι «απλοποιούνται και με νομοσχέδιό στις αρχές του έτους ενεργοποιείται ο θεσμός των πιστοποιημένων αξιολογητών και αξιοποιείται το ηλεκτρονικό  Περιβαλλοντικό  Μητρώο».

Για τη ΛΑΡΚΟ σημείωσε ότι «προωθείται μία λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014. Λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ