Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
9 Μαρ 2020

Οι… νέες ασύμμετρες απειλές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Οικονομία

Ακραία σενάρια επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον φετινό Προϋπολογισμό και για τα μακροοικονομικά μεγέθη, ενώ στον «αέρα» μπορεί να βρεθούν σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις στη φορολογική πολιτική, λόγω της διπλής ασύμμετρης απειλής του κορονοϊού αλλά και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε νέα έξοδο στις αγορές εντός του Μαρτίου, με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση είναι παρακινδυνευμένο, καθώς θα αλλοιώσει το momentum που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα. Οι τραγικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, με τους δεκάδες θανάτους από τον κορονοϊό, συνιστούν απειλή για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και ειδικότερα για τις ελληνικές εξαγωγές. Επιπλέον, τα ιταλικά ομόλογα, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, αποτελούν την πυξίδα για τη διαμόρφωση της στάσης των επενδυτών έναντι και των ελληνικών τίτλων, οι οποίοι πιέζονται. Από την άλλη πλευρά, προς ανατολάς, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της θεαματικής υποχώρησης των εξαγωγών προς την Τουρκία, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών παρενεργειών σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η Ιταλία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με συναλλαγές ύψους €7 δισ. το 2019, και η Τουρκία τέταρτη, με €4 δισ. κατά το ίδιο έτος.

Σύμφωνα με κύκλους της Τραπέζης Ελλάδος που μίλησαν στο «Π», το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι επιπτώσεις λόγω κυρίως του κορονοϊού και δευτερευόντως της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα είναι σχετικά περιορισμένες και θα κινηθούν σωρευτικά γύρω στο 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ωστόσο, μια πανδημία στη γειτονική Ιταλία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις και θα επηρεάσει κατ’ αρχάς το διμερές εμπόριο αλλά και την πορεία των κρατήσεων για τη φετινή τουριστική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, η εμπορική ναυτιλία δέχεται σοβαρό πλήγμα λόγω του περιορισμού των κινεζικών εξαγωγών, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κορονοϊού στη χώρα όπου πρωτοπαρουσιάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δώσει εντολή στον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ώστε να προχωρήσει σε έκτακτες περικοπές δαπανών. Την ίδια στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία πλάνο για τη στήριξη των επιχειρήσεων με φορολογικού τύπου παρεμβάσεις, εφόσον οι επιπτώσεις των ασύμμετρων απειλών της συγκυρίας γίνουν πιο αισθητές. Αν το πράγμα… «ξεφύγει» λόγω του κορονοϊού και ταυτόχρονα σοβεί η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τότε η φετινή αύξηση του ΑΕΠ θα είναι εξαιρετικά ασθενική. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι αερομεταφορές, η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ κάμψη θα παρουσιάσει η αγορά ακινήτων.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict