Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
25 Νοέ 2019

Κωστής Χατζηδάκης στο «Π»: Καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Νέα

Ένα πλαίσιο των πολιτικών επιλογών στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας θέτει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, εν μέσω επικρίσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα για το νομοσχέδιο «απελευθέρωση αγοράς ενέργειας εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

Οι επικριτές των ορυκτών καυσίμων, μεταξύ αυτών και εταιρείες ΑΠΕ, υποστηρίζουν ότι όταν θα αρχίσουν να είναι εκμεταλλεύσιμα και να αποδίδουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε δύο δεκαετίες, θα είναι παρωχημένα λόγω των διεθνών συμφωνιών (μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ως το 2050) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που έχει υπογράψει και η Ελλάδα. Πώς θα το διαχειριστούμε ως χώρα αυτό;

Η Ελλάδα έχει ήδη παραχωρήσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε ορισμένα οικόπεδα ήδη από το 2014, αλλά οι εξορύξεις δεν έχουν αρχίσει. Υπάρχουν ήδη διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, τις οποίες και τηρούμε.Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που δρομολογεί την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας –μέχρι το 2028– όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα αυξάνουμε τον στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, από 31% στο 35% το 2030. Το φυσικό αέριο –που είναι ένα καύσιμο φιλικότερο στο περιβάλλον από το πετρέλαιο– θα λειτουργήσει ως καύσιμο μετάβασης. Δεν απεμπολούμε λοιπόν το δικαίωμα της χώρας να χρησιμοποιήσει τέτοιες πηγές ενέργειας προς όφελος της εθνικής οικονομίας, με σεβασμό σε όλους τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους .

Πόσο συμφέρον είναι να δώσουμε το δικαίωμα έρευνας – εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που κατέχει ο όμιλος των ΕΛΠΕ, ένα «αβαντάζ», γεωπολιτικού χαρακτήρα;

Για τα ΕΛΠΕ παραλάβαμε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα με τους θεσμούς λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, στα πλαίσια της μεταμνημονιακής εποπτείας. Να διερευνήσει δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις δυνατότητες για την περεταίρω ιδιωτικοποίησή τους. Η υποκρισία φαίνεται από δύο παραδείγματα: Περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε το οικόπεδο σε δύο ιδιωτικές εταιρείες, την ισπανική REPSOL, και την ελληνική ENERGEAN. Και περίπτωση Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε και αυτό το οικόπεδο στις ίδιες εταιρείες. Μηδέν συμμετοχή των ΕΛΠΕ και του ελληνικού Δημοσίου και στις δύο παραχωρήσεις! Ο κόσμος έχει μνήμη και κρίση.

Κατά την απολιγνιτοποίηση προσανατολίζεστε σε μια λελογισμένη σταδιακή πορεία για λόγους ενεργειακής επάρκειας της χώρας – π.χ. με κάποιους περιβαλλοντικούς κανόνες, λειτουργία της«Πτολεμαΐδας 5»;

Επιταχύνουμε την απολιγνιτοποίηση, για προφανείς περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους – πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστά ζημιογόνα(λόγω εκπομπών ρύπων) τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο στόχος για πλήρη απόσυρσή τους (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα -ΕΣΕΚ) είναι φιλόδοξος. Γνωρίζουμε ότι η απόσυρση λιγνιτικής ισχύος των 4.000ΜW είναι περίπλοκη άσκηση. Βασική παράμετρος του σχεδιασμού μας είναι η ασφάλεια εφοδιασμού και η επάρκεια του ενεργειακού συστήματος.Ο ΑΔΜΗΕ έχει επικαιροποιήσει τη μακροπρόθεσμη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος,ώστε να έχουμε εικόνα για το πώς προβλέπεται να εξελιχθεί η ζήτηση για ρεύμα τα επόμενα χρόνια, οι αιχμές των φορτίων κ.λπ.

Για την «Πτολεμαΐδα V», ήταν εσφαλμένη η απόφαση για κατασκευή της, καθώς ήταν σαφές ότι η Ευρώπη είχε μπει σε τροχιά απανθρακοποίησης. Ήταν λάθος και των τριών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει(ΠΑΣΟΚ, ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ). Τώρα πρέπει να περιορίσουμε τις απώλειες της ΔΕΗ. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση της Επιχείρησης.Το θέμα εντάσσεται στο συνολικό businessplan της επιχείρησης, που θα οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο.Η «Πτολεμαΐδα V»,πάντως,δεν θα παραμείνει αναξιοποίητη ή ημιτελής!

Υπάρχει προθεσμία στο χρονικό πλαίσιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ ΑΕ χωρίς να «μπαίνει μέσα»(να έχει αφομοιώσει δηλαδή και το κόστος από την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων) και να προσφέρει τιμολόγια ρεύματος χωρίς «ψιλά γράμματα»; Και επίσης, υπάρχει χρονοδιάγραμμα α)στο κυνήγι των πραγματικών στρατηγικών κακοπληρωτών και β) στον τερματισμό των ρευματοκλοπών;

Η οικονομική χρήση του 2018 έκλεισε με ζημίες 903,7 εκατ. ευρώ. Προσβλέπουμε σε βελτίωση των αποτελεσμάτων κατά τη φετινή χρήση, μετά και τα μέτρα που λάβαμε (κατάργηση ΝΟΜΕ, απόδοση 200 εκατ. ευρώ από παλαιά ΥΚΩ) και φυσικά τις αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου υπολογίζουμε ότι το κόστος θα αποσβεστεί από τη ΔΕΗ μέσα σε 2-3 χρόνια, χωρίς να επιβαρυνθούν φορολογούμενοι και ασφαλιστικά ταμεία. Δεν υπάρχουν «ψιλά γράμματα» στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία είναι διαφανή (ανταγωνιστικό σκέλος και ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, περίπου τα μισά από αυτά που μπορεί να εισπράξει η επιχείρηση, τα χρωστάνε 60.000 άτομα που δεν ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Έχει δοθεί εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε 30.000 αποκοπές ρεύματος «μπαταχτσήδων» και να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου των ρευματοκλοπών. Την ίδια στιγμή, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις απαιτήσεων της ΔΕΗ –ένα ακόμη εργαλείο για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών. Η λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία (υπάγονται καταναλωτές που δεν μπορούν να βρουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, συνήθως λόγω οφειλών) θα πάψει να είναι μονοπώλιο της ΔΕΗ, θα επιμερίζεται στους πέντε μεγαλύτερους παίκτες της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού. Εξετάζουμε και κανονιστικά μέτρα για την πάταξη του «ενεργειακού τουρισμού», που ορισμένοι επιτήδειοι μεταπηδούν από έναν πάροχο στον άλλον, αφήνοντας χρέη.

Σε ποια κατεύθυνση θα κινείται το μοντέλο αντικαταστάτης των προθεσμιακών προϊόντων – δημοπρασιών ΝΟΜΕ;

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ (ένα μεταβατικό μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας), διά των οποίων η ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, είχαν ως αποτέλεσμα να γράψει η ΔΕΗ ζημιές της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Το βασικό εργαλείο για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας και την άρση, σε μεγάλο βαθμό, των στρεβλώσεων που την χαρακτηρίζουν είναι το targetmodel. Πρόκειται για το νέο μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, η ενεργοποίηση του οποίου θα επιτρέψει σύντομα τη σύζευξη της αγοράς ηλεκτρισμού με την κοινή ευρωπαϊκή αγορά – πρώτα μέσω Ιταλίας και στη συνέχεια μέσω Βουλγαρίας.Έτσι θα δρέψουμε τα οφέλη του αυξημένου διασυνοριακού ανταγωνισμού (δικαιότερες τιμέςχονδρεμπορικής), που θα περάσουν στη συνέχεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Το targetmodel θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2020, χωρίς καθυστέρηση. Υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ για δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που απαιτούνται για την εφαρμογή του από τον ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) – η ΡΑΕ θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις αν παραβιάζονται οι προβλεπόμενες προθεσμίες.

Για τα προσδοκώμενα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ ο υπουργός ΠΕΝ επισημαίνει:

Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας της μητρικής ΔΕΗ, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια που θα επιτρέψουν τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για ψηφιοποίηση δικτύου μέσω εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών και συστημάτων τηλεμέτρησης. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού της εταιρείας(διαχωρισμός κλάδων υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων και την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στους πρώτους δύο κλάδους), θα οδηγήσει σε εκσυγχρονισμό της αγοράς φυσικού αερίου και θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών.Για τις υποδομές, στο μέτρο που δεν υπάρχει ανταγωνισμός και το έσοδο είναι ρυθμιζόμενο, ο ιδιώτης έχει κάθε λόγο να προχωρήσει σε επενδύσεις – η διεύρυνση του δικτύου συνεπάγεται περισσότερους πελάτες για τον ίδιο.

Στο νέο τοπίο της ταχείας απολιγνιτοποίησης της χώρας, το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο-«γέφυρα» μέχρι τη βέλτιστη αξιοποίηση των ΑΠΕ.

«Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Οι τριμερείς και οι τετραμερείς φαίνεται να μην επηρεάζουν εμπράκτως την Τουρκία που έχει κάνει εισβολή–και κατά δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη– επί εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προκλητικότητα της Άγκυρας δεν πτοείται ούτε από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, ούτε και από τη (χαλαρή) στάση της ΕΕ. Εκτιμάται ότι μπορούμε να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις για συνεκμετάλλευση,συνδιαχείριση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο;

Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως και αυτά της Κύπρου. Αναδεικνύουμε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με κάθε ευκαιρία στα διπλωματικά φόρα. Συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία με τη συμπερίληψη, για παράδειγμα, των ελληνικών θέσεων στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ομόφωνη καταδίκη της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων. Εξασφαλίσαμε επίσης δηλώσεις υποστήριξης των ελληνικών θέσεων από τις ΗΠΑ – συγκεκριμένα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο. Οι περιφερειακές συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος αναμφισβήτητα αναβαθμίζουν τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο της χώρας μας.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη δεσμευτική Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διότι βλάπτεται η οικονομία της χώρας;

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, ενώ πρέπει όλοι μαζί να τρέξουμε με ταχύτητα μπροστά.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict