Navigation
24
Μαΐ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
26 Μαρ 2020

Η «σκιά» του Covid-19 στα φωτοβολταϊκά

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ Νέα

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, πρόεδρος του ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών), ο οποίος βλέπει να ανακάμπτει σιγά-σιγά η κινεζική αγορά φωτοβολταϊκών – φ/β (κυρίαρχος τροφοδότης πάνελ της παγκόσμιας αγοράς), αλλά δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η δική μας, με δεδομένο ότι αυτό συναρτάται από τις διαστάσεις εξάπλωσης του Covid-19. Μιλήσαμε μαζί του, λίγο πριν από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού. Συνεπώς , η όποια θετική προσέγγιση για τα φ/β σε κάποιες απαντήσεις του εξαρτάται φυσικά και από τον περιορισμό της λοιμώδους νόσου.

Έχετε πει ότι το 2012 «είχαμε 19.700 άμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης, άλλες 31.400 έμμεσα συντηρούμενες (θέσεις εργασίας που συντηρούνται στην ευρύτερη οικονομία από την τόνωση της κατανάλωσης που επιφέρει η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών), επενδυτές φ/β (35.000 οικιακούς καταναλωτές και 15.000 εταιρείες που επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά πάρκα), πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα (ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φ/β, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους). Σε ποια κατάσταση βρίσκεται συγκριτικά (σε αριθμούς) σήμερα ο χώρος των φ/β σε σχέση με το 2012;

Με την κατάρρευση της αγοράς μετά το 2013, είχαμε μια απώλεια θέσεων εργασίας της τάξης του 95%. Ευτυχώς όμως η κατάσταση αλλάζει με την επανεκκίνηση της αγοράς, και έτσι το 2019 ξαναγυρίσαμε στα επίπεδα του 2010, είχαμε δηλαδή περίπου 4.000 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 5.000 έμμεσες και συνεπαγόμενες. Η πρόβλεψή μας είναι ότι οι αριθμοί αυτοί θα υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αυξάνεται σταδιακά η ετήσια εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο σημαντικότερος στόχος είναι: να ενισχύσουμε την αγορά της αυτοπαραγωγής με ιδιοκατανάλωση (net-metering) που και νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί σε όλη την Ελλάδα και την αγορά εν γένει θα ενισχύσει, αλλά και ότι η αποκεντρωμένη παραγωγή και το δίκτυο βοηθά και το περιβάλλον, καθώς αποτελεί στην πράξη μέτρο εξοικονόμησης της ενέργειας.

Ποια είναι η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα στα φ/β και πώς «μεταφράζεται» αυτό σε αριθμούς πάνελ;

Στα τέλη του 2019, η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας ήταν 2.828 μεγαβάτ (MW). Αν και διαχρονικά η ισχύς κάθε πάνελ έχει μεταβληθεί (η τάση είναι να εγκαθιστούμε πάνελ ολοένα και μεγαλύτερης ονομαστικής ισχύος), μια εκτίμηση είναι ότι έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα περί τα 11 εκατ. πάνελ.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε σε ημερίδα που διοργανώσατε (στις 19 Φεβρουαρίου 2020) ότι το μέλλον των ΑΠΕ διαγράφεται εξαιρετικά αισιόδοξο. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η δήλωση και, αν ναι, πώς αιτιολογείται;

Ναι, μας βρίσκει σύμφωνους για πολλούς λόγους: Υπάρχει (πλέον) ένας νέος εθνικός θεσμοθετημένος στόχος για τα φωτοβολταϊκά έως το 2030 (συνολικά εγκατεστημένη ισχύς 7.700 μεγαβάτ), που σημαίνει ότι, για να πιάσουμε τον στόχο, θα πρέπει να εγκαθιστούμε κατά μέσο όρο 500 μεγαβάτ τον χρόνο. Έχουμε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, από μεγάλους και μικρούς παίκτες. Διαμορφώνεται πλέον ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Και το κόστος των φωτοβολταϊκών θα συνεχίσει την πτωτική πορεία του και, όντας πλέον η φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, η αγορά μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσουμε, Πολιτεία και φορείς, είναι η εξέλιξη της αγοράς να είναι ομαλή, σταθερή 400-500 MW ανά έτος μέχρι το 2030. Έτσι , θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για καινοτομίες (αυτοματοποίηση, αποθήκευση, ηλεκτροκίνηση, έξυπνες ενεργειακές λύσεις κ.λπ.), που θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Πρέπει δηλαδή να αποφευχθούν τα λάθη του προηγούμενου κύκλου που οδήγησαν σε υπερθέρμανση της αγοράς και σχεδόν μηδενισμό της σε 2-3 χρόνια.

Αισιοδοξείτε για την ελαχιστοποίηση του χρόνου αδειοδοτήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση;

Παρόλο που ο Σύνδεσμός μας ήταν ο μόνος που διαχρονικά ζητούσε κατάργηση ορισμένων αδειών και απλοποίηση άλλων, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς φοβόταν δραστικές αλλαγές. Σήμερα βλέπουμε ότι το ΥΠΕΝ κινείται προς την κατεύθυνση προτάσεων του Συνδέσμου μας, που άλλωστε συνάδουν και με τις νέες Κοινοτικές Οδηγίες για τις ΑΠΕ (όλη η αδειοδοτική διαδικασία για τις ΑΠΕ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δύο χρόνια –συν ένα ακόμη σε εξαιρετικές και αιτιολογημένες περιπτώσεις–, ενώ στα φωτοβολταϊκά (λόγω της φύσης της τεχνολογίας) είναι πιστεύουμε εφικτό οι χρόνοι αυτοί να πέσουν στο μισό.

Βέβαια σημαντικό είναι να έχουμε στον νου μας ότι η ψήφιση και του καλύτερου νόμου δεν αρκεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Χρειάζεται και μία αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση που θα μπορεί και θα θέλει να υποστηρίξει τις αλλαγές.

Πόσες άδειες εκκρεμούν σήμερα στη ΡΑΕ και υπάρχει κορεσμός;

Εκκρεμούν περίπου 1.150 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 23.500 μεγαβάτ. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και περίπου 4.000 αιτήσεις, που πάνε απευθείας στον ΔΕΔΔΗΕ για όρους σύνδεσης, καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος που έχει να επιλύσει η απλοποίηση των διαδικασιών. Ο κορεσμός αφορά κυρίως τα δίκτυα μέσης τάσης (δηλαδή τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές), αφού τα πολύ μεγάλα έργα συνδέονται στην υψηλή τάση και οι επενδυτές κατασκευάζουν τους δικούς τους υποσταθμούς. Η αντιμετώπιση του κορεσμού στη μέση τάση πρέπει να είναι θέμα προτεραιότητας για το υπουργείο και τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε και αυτή η κατηγορία της αγοράς να μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου του 2030.

Ακούστηκε στην ημερίδα ότι το business plan της επένδυσης θα πρέπει να γίνεται βάσει της εγγύησης προϊόντος και όχι βάσει της απόδοσης. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Ένα business plan πρέπει να λάβει υπόψη του μια πληθώρα παραγόντων. Το αρχικό επενδυτικό κόστος, το κόστος χρηματοδότησης, το κόστος λειτουργίας και φυσικά την ποιότητα του εξοπλισμού και τις εγγυήσεις ότι ο εξοπλισμός αυτός θα αποδώσει τα προσδοκώμενα σε βάθος 20-30 ετών. Εκείνο που ενδιαφέρει τελικά τον επενδυτή είναι αφενός το σταθμισμένο κόστος παραγωγής και βέβαια οι αποδόσεις που θα έχει από αυτήν τη μακροχρόνια επένδυση.

Ποια είναι η οικονομική επίπτωση της τεχνολογίας στην εξέλιξη των φ/β;

Η ραγδαία και εντυπωσιακή βελτίωση της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών (ιδίως την τελευταία διετία) συνηγορεί στο να μειωθεί το σταθμισμένο κόστος παραγωγής και συνεπώς να αυξηθούν οι αποδόσεις. Η βιομηχανία φωτοβολταϊκού εξοπλισμού κερδίζει το στοίχημα, παρέχοντας ολοένα και καλύτερα αλλά και φθηνότερα προϊόντα. Το μειωμένο κόστος επένδυσης είναι πολύ σημαντικό ώστε να διατηρούνται βιώσιμες οι επενδύσεις χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση του καταναλωτή, αφού οι τιμές πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των δημοπρασιών θα μειώνονται.

Το θεσμικό πλαίσιο ευνοεί την αυτοπαραγωγή;

Παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή στη χώρα μας είναι από τα πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη, εντούτοις υπάρχουν ακόμη θέματα που χρήζουν βελτιωτικών διορθώσεων. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να θεσμοθετηθεί ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (που σήμερα ισχύει μόνο για φορείς Δημοσίου, αγρότες και ενεργειακές κοινότητες) για όλους και κυρίως για επιχειρήσεις των οποίων οι εγκαταστάσεις δεν είναι κατάλληλες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα πρέπει να εγκατασταθεί σε άλλον χώρο.

Υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι οι ΑΠΕ «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τι λέτε γι’ αυτό;

Αυτό συνέβαινε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι τιμές αποζημίωσης κάποιων τεχνολογιών ΑΠΕ (όπως τα φωτοβολταϊκά) ήταν υψηλές σε σχέση με τις τιμές χονδρικής. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Τα νέα φωτοβολταϊκά είναι η φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής (φθηνότερη από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν είναι κοντά στην τιμή χονδρεμπορικής ή και πιο κάτω. Τα νέα έργα φωτοβολταϊκών δεν επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές – μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν και να μειωθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (ανταγωνιστικές χρεώσεις).

Λείπουν συστήματα ανακύκλωσης

Ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος θεωρεί ότι «η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να πέσει το κόστος της αποθήκευσης».

Πότε θα είμαστε έτοιμοι να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα ώστε τα φ/β και οι ΑΠΕ γενικότερα να μπορούν να τροφοδοτούν το σύστημα ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες;

Ο συνδυασμός φωτοβολταϊκού με αποθήκευση ενέργειας μπορεί από τεχνική άποψη να υποκαταστήσει τους συμβατικούς σταθμούς. Ευτυχώς, το κόστος της αποθήκευσης πέφτει διαρκώς και εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία ο συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης θα είναι οικονομικά ανταγωνιστικός των μονάδων αερίου. Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε (μέσω της αποθήκευσης) να πετύχουμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.

Όταν «γερνάει» ένα φ/β πάρκο, ανακυκλώνεται ή εγκαταλείπεται ρυπαίνοντας το περιβάλλον;

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά η περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας μας προβλέπει την υποχρεωτική αποξήλωση του εξοπλισμού, την αποκατάσταση του χώρου και την υποχρεωτική ανακύκλωση όλου του εξοπλισμού ενός φωτοβολταϊκού σταθμού μετά το πέρας λειτουργίας του. Λείπει ακόμη η δημιουργία εγκεκριμένων, από τους αρμόδιους φορείς, συστημάτων ανακύκλωσης των φωτοβολταϊκών, κάτι που ελπίζουμε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress