Navigation
14
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αραιή συννεφιά
24 Φεβ 2020

Η μεγάλη στροφή των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ

ΕΛΠΕ Νέα

«Αν και η καρδιά των ΕΛΠΕ θα συνεχίσει να χτυπά για πολλά ακόμα χρόνια στα τρία διυλιστήρια (Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Θεσσαλονίκης)», τα Ελληνικά Πετρέλαια στρέφουν το βλέμμα σε ένα πιο φωτεινό μέλλον, με πράσινες επενδύσεις που έχουν «στόχο την προσεχή τριετία το 5% με 10% των EBITDA να προέρχεται από τις ΑΠΕ» και επίτευξη του βραχυπρόθεσμου πλάνου «για 300 MW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς – μεσοπρόθεσμη επιδίωξη τα 600 MW έως το 2025».

Για την προσεχή πενταετία, ο όμιλος «έχει προγραμματίσει συνολικά για ανανεώσιμες πηγές και αναβάθμιση-βελτίωση των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης επενδύσεις ύψους μέχρι και ενός δισ. ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε επένδυση στα διυλιστήρια Ελευσίνας 1,7 δισ. ευρώ.

 Φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνης

Στις αρχές της εβδομάδας, σε γνωστό ξενοδοχείο υπογράφτηκε από την Ελληνικά Πετρέλαια και την Juwi η συμφωνία εξαγοράς, με ίδιους πόρους του ομίλου, ενός φωτοβολταϊκού (φ/β) πάρκου στην Κοζάνη –που αντιστοιχεί στο 9% της ισχύος φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, είναι 20 φορές πιο μεγάλο από τα ήδη υπάρχοντα στην Ελλάδα και τέταρτο στην Ευρώπη–, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης από την πωλήτρια γερμανική εταιρεία η οποία κατέχει χαρτοφυλάκιο 5000 MW πράσινων επενδύσεων σε πολλές χώρες. Ενδιαφέρον είναι το προφίλ του έργου για την τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπου χρειάστηκαν 9 μήνες! Η επένδυση ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Το φωτοβολταϊκό πάρκο, που προβλέπεται «να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2021», εκτείνεται σε έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων και αποτελείται από 18 υποέργα με 500.000 πάνελ διπλής όψεως κινεζικής κατασκευής». Σημειώνεται ότι θα ήταν κακή εξέλιξη να πάει πίσω το έργο με αλλαγή προθεσμιών παραλαβής, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού!

Προσέλκυση επενδυτών

Μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προς τους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στον χώρο των ΑΠΕ αποτελεί η συμφωνία των ΕΛΠΕ, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, αρχής γενομένης από την κατάργηση της Άδειας Παραγωγής (και την αντικατάστασή της από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και την απλούστευση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Συνδυαζόμενες οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο τοπίο, έτσι ώστε να μπορούμε να πιάσουμε τον στόχο που θέτει μια καινούργια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ η αδειοδότηση για τις ΑΠΕ θα πρέπει να κρατάει δύο χρόνια. Η στροφή των Ελληνικών Πετρελαίων στις ΑΠΕ υπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και υποστηρίζει τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή και είναι απάντηση στη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης».

Ετήσια EBITDA

Η σημερινή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ετήσια EBITDA των 600 με 800 εκατ. ευρώ είναι μόλις 2 εκατ. ευρώ, με το πάρκο της Κοζάνης θα εκτοξευτεί στα 20 εκατ. ευρώ, και αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για ανάπτυξη και άλλων έργων πράσινης ενέργειας, η συνεισφορά τους θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, τόνισε με τη σειρά του ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, υπογραμμίζοντας: «Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι δύο λέξεις οι οποίες πιθανόν να μην ανταποκρίνονται 100% σε αυτό το οποίο είμαστε. (Ελληνικά). Το 75% της δραστηριότητάς μας είναι εκτός Ελλάδος, γιατί εισάγουμε το 100% από περισσότερες από 20 χώρες και εξάγουμε το 60%. Άρα έχουμε καταφέρει να φύγουμε από τα στενά πλαίσια της Ελλάδος. Και (Πετρέλαια). Ενδυναμώνουμε το χαρτοφυλάκιο που έχουμε, έξω από τη διύλιση και την εμπορία πετρελαιοειδών, στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή». Τα ΕΛΠΕ (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Σιάμισιη, δεν έχουν καταλήξει αν στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κατέβουν μαζί με την Edison στο σχήμα Elpedison ή χωριστά από τον εταίρο τους) «αποτελούν τα τελευταία 60 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της χώρας, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ την τελευταία εικοσαετία για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και την παραγωγή πιο ποιοτικών και “καθαρών” καυσίμων».

Ο όμιλος «έχει θέσει ως στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το έτος 2030, ενώ ήδη από το 2014 οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 25%. Σαν σύστημα (ΕΛΠΕ)», συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, «καταναλώνουμε περίπου 16 τεραβατώρες τον χρόνο σαν ενέργεια. Η ελληνική αγορά είναι της τάξεως των 55 τεραβατώρων τον χρόνο. Είναι μεγάλα τα μεγέθη μας. Προφανώς δεν είναι ηλεκτρική ενέργεια αυτό που καταναλώνουμε, είναι όμως ενέργεια, εκλύει CO2. Υπάρχει μια αλλαγή στο μείγμα των καυσίμων. Βλέπετε ότι ο λιγνίτης φεύγει σιγά-σιγά από το μείγμα των καυσίμων, η πυρηνική ενέργεια έχει ακόμη τα ερωτηματικά της, κάποιες χώρες τη στηρίζουν, κάπου δεν τη στηρίζουν, το φυσικό αέριο έρχεται πολύ πιο δυναμικά, σαν ένα μεταβατικό καύσιμο στην ενέργεια. Το μεταβατικό μπορεί να είναι πέντε, δέκα, είκοσι, πενήντα χρόνια, δεν το ξέρει κανένας, πάντως σίγουρα δεν θα είναι πέντε με δέκα χρόνια, γιατί για να περάσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι αν θέλετε το μέλλον, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη για να εγκατασταθούν οι νέες μονάδες και, βεβαίως, για να μπορέσουμε να λύσουμε και το πρόβλημα που λέγεται αποθήκευση».

Οικονομικά οφέλη

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, διευκρίνισε ότι «η τιμή 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, είναι χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή» (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας), δηλαδή «το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς».

Εκ μέρους της Juwi Hellas μίλησε ο διευθύνων σύμβουλός της, Τάκης Σαρρής, επισημαίνοντας: «Το έργο στην Κοζάνη αναπτύσσεται από το 2012 και ακόμη εκκρεμούν ορισμένες τελευταίες αδειοδοτήσεις! Μετά από τόσα χρόνια», πρόσθεσε, «είναι αδειοδοτικά ώριμο, με το επόμενο βήμα να περιλαμβάνει την άδεια εγκατάστασης. Αναφορά για το έργο έκανε και ο Stephan Hansen, μέλος του ΔΣ της Juwi, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή του έργου: Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και θα αποδίδει, μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ τον χρόνο στην τοπική κοινωνία.

Θέσεις εργασίας και μηδενικές εκπομπές

«Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας κατασκευάζει τη μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στην χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου.

Ένα έργο που καλύπτεται, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, με ίδιους πόρους που προέρχονται από τις εκδόσεις ομολόγων μέσω των οποίων τα τελευταία χρόνια τα ΕΛΠΕ έχουν «σηκώσει» περί τα 3 δισ. ευρώ. Σήμερα «τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν εξασφαλισμένη πολύ ευνοϊκή χρηματοδότηση (επιτόκιο της τάξης του 1,6% με 1,7%). Με δεδομένη ωστόσο την πρόθεσή τους για περαιτέρω διείσδυση στις ΑΠΕ, και τη στρατηγική δημιουργίας ενός “αποθέματος μάχης” πιθανόν μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης, να ενισχύσουν την ήδη καλή ρευστότητά τους και να έχουν την δυνατότητα άμεσων κινήσεων στην πράσινη οικονομία».

Κατά την κατασκευή του φ/β πάρκου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ανάμεσα στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, «θα δημιουργηθούν 300 με 350 θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία του άλλες 20. Θα παράγονται 300 GWh ετησίως, που θα εξασφαλίσουν την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά. Το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι 300.000 τόνοι , ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους».

 του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict