Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
30 Δεκ 2019

«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία»

east med xartis Νέα

Μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών, αρχικώς στη Μαδρίτη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ –στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα–, στη συνέχεια στην ελληνική Βουλή και εσχάτως με την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, ήρθε στην επιφάνεια το σχέδιο προώθησης του… μισοβυθισμένου αγωγού East Med, που εσχάτως έγινε νόμος του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών, με ενστάσεις για αμερικανική συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη Μαδρίτη οι δυο υπουργοί, Κωστής Χατζηδάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Yuval Steinitz, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη του, στρατηγικής σημασίας, project του East Med, καθώς και της (παραπαίουσας) ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι ο κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη, αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας», επισημαίνοντας: «Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου East Med (σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας) θα προχωρήσει». Όπως «θα προχωρήσει και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και στις αρχές του 2020 θα πέσουν σχετικές υπογραφές στην Αθήνα.

Ελπιδοφόρα εξέλιξη, αν και μέλλει να δούμε στην πράξη αυτή την ενεργειακή και γεωστρατηγική προοπτική, δεδομένου ότι το Τελ Αβιβ κρατάει μια πολύ προσεκτική στάση απέναντι στην Άγκυρα, η οποία μέσω των παράλογων απαιτήσεών της (πρόσφατη συμφωνία με την Τρίπολη) επιδιώκει την αποτροπή της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στρατηγική Τουρκίας

Τελευταίως είδαν το φως της δημοσιότητας τοποθετήσεις που προβληματίζουν. Σταχυολογούμε:

·        David Kornbluth (εμπειρογνώμονας για την ενεργειακή νομοθεσία στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ): «… Ακόμη και χωρίς την πρόσφατη τουρκική διακήρυξη θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, δεν υπάρχει πραγματική δυνατότητα τοποθέτησης του αγωγού East Med χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας λόγω της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων για το έργο που αφορά το φυσικό αέριο και θα χαιρόμασταν να συμμετάσχει επίσης και η Τουρκία(!). Η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο (του αγωγού) επειδή θέλει να διασφαλίσει τη συνέχεια (της εξάρτησης) των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο».

·        Amichai Stein (δημοσιογράφος σε κρατικό κανάλι, αναφερόμενος σε αξιωματούχους του Ισραήλ): Είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν την πρόταση της Τουρκίας για δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, «εάν οι Τούρκοι είναι σοβαροί. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τον αγωγό Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας (προς Ευρώπη) μέσω Ιταλίας».

Για την ιστορία, να θυμίσουμε τι έλεγε (πριν κλιμακώσει τόσο επικίνδυνα την επιθετικότητά της η Άγκυρα) ο Τούρκος στρατηγικός αναλυτής Μπερίκ Γκιουνάι: « …Η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της πιο σύντομης, φτηνής και ασφαλέστερης οδού αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Ωστόσο ο διάδρομος (για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου) που θα δημιουργηθεί δεν πρέπει να καθορίζεται αποκλειστικά από πολιτικές αποφάσεις, αλλά και από τα ενεργειακά κόστη που επιβάλλουν οι εταιρείες εξόρυξης. Είναι βέβαιο ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει στην ευρωπαϊκή αγορά, είτε μας αρέσει είτε όχι, και η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να υποτιμήσει ότι οι αγωγοί μπορούν να περάσουν μέσα από την Ελλάδα, ακόμη και αν αυτή η διαδρομή είναι πιο δαπανηρή. Είναι αναγκαίο για την Τουρκία να δημιουργήσει μια νέα κυπριακή στρατηγική, που θα διατηρήσει την Κύπρο στον άξονα της Τουρκίας και όχι της ΕΕ, ώστε οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου να περάσουν μέσω της Τουρκίας, προκειμένου αυτή να καταστεί ένας αποτελεσματικός παίκτης στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Ο Μπερίκ Γκιουνάι πρόσθετε επίσης: Η Τουρκία χρειάζεται μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο, στην οποία οι δύο πλευρές θα έχουν ίσα δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική, τη διοίκηση και την ενέργεια, αλλά υπό την προστασία της Τουρκίας (εγγυήσεις), σε αντίθεση με το 1960, όταν οι Έλληνες είχαν το πλεονέκτημα».

Πολιτικό project

Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις για την εξέλιξη του East Med (σ.σ: σε συνέδρια και στον υπογράφοντα) του δόκτορος Charles Ellina, με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ανώτερες διοικητικές θέσεις (διευθύνων σύμβουλος της Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd), και του Γιάννη Μπασιά, προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ ΑΕ:

·    Charles Ellinas: «Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med είναι πολιτικό έργο(project) με ελάχιστες πιθανότητες να κατασκευαστεί στην Ευρώπη, καθώς δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την τιμή άλλων προμηθευτών φυσικού αερίου!».

·    Γιάννης Μπασιάς: «Ο East Med θα μπορούσε να αποτελέσει κυρίαρχη επιλογή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις – ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου δεν ικανοποιούν τα αναγκαία οικονομικά κριτήρια για να υποστηρίξουν επενδύσεις καινούργιων υποδομών και μεταφοράς. Χρειάζονται διπλάσιοι όγκοι κοιτασμάτων».

Ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της FLOW Energy SA, μας δίνει και μια άλλη παράμετρο: «Τη στιγμή που η τουρκική εξωτερική πολιτική, αλλά και μια σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα –ο καθένας με τον τρόπο που του αναλογεί και για διαφορετικούς λόγους φυσικά– ακύρωσης των ελληνικών εξορύξεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι τιμές φυσικού αερίου συνεχίζουν να καταρρέουν στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν έλθει σε δυσχερή θέση πολλές εξορυκτικές εταιρείες. Από τον Μάιο του 2017 είχαμε επισημάνει την γεωπολιτική σπουδαιότητα νοτιοδυτικά της Κρήτης και την ανάγκη διαμόρφωσης προληπτικής εξωτερικής πολιτικής υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα σε συνεργασία με την ιταλική πλευρά για την οριστικοποίηση του τριπλού σημείου Ελλάδος-Ιταλίας-Λιβύης».

Σήμερα, συνεχίζει ο δρ. Ηλίας Κονοφάγος, «η ισχύουσα κατάσταση στη διεθνή αγορά σε συνδυασμό με την άτυπη ανορθόδοξη επιχειρηματική εισβολή της Τουρκίας μέσω της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, προσπαθεί να δώσει τη χαρακτηριστική βολή στην επενδυτική προσπάθεια της Ελλάδας, πριν αυτή αναδείξει τον ορυκτό της πλούτο νότια της Κρήτης – έκβαση που επηρεάζει και τον East Med, αν δεν βρεθούν άλλα μεγάλα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ».

Κοντολογίς βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και θα μείνουμε εκεί, αν δεν κάνουμε restart, επανεκκίνηση, και μάλιστα άμεση. Όσο για την ελπίδα… πεθαίνει πάντα τελευταία!

 «Απόλυτη ανάγκη η διεξαγωγή μιας γεώτρησης»

Όλες οι ανά τον κόσμο πετρελαϊκές εταιρείες έχουν προβεί σε σημαντικές μειώσεις των προγραμματισμένων επενδύσεων εξορύξεων, υπογραμμίζει  ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της FLOW Energy SA: «Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πολιορκείται ήδη από επικείμενες πτωχεύσεις και αντίστοιχες περικοπές προϋπολογισμών επενδύσεων. Η παραγωγή παραμένει προς το παρόν διεθνώς στάσιμη. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης το αίτημα προ μερικών εβδομάδων της ΕΛΠΕ ΑΕ, να αναβάλει την υποχρέωση διεξαγωγής γεώτρησης εντός 2019 για το 2021 στον Πατραϊκό Κόλπο! Ο τομέας των επενδύσεων για ερευνητικό και παραγωγικό εξοπλισμό ανάπτυξης κοιτασμάτων καθώς και εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί επίσης σημαντικά.

Παράλληλα οι οικονομικές επιδόσεις των μετοχών των εταιρειών παροχής υπηρεσιών (Halliburton, Schlumberger και Baker Hughes) σε εξορύξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αναμένεται να οδηγηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Το ερώτημα είναι, αν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για έρευνες και τυχόν εκμετάλλευση κοιτασμάτων θα παραμείνουν τελικά στη χώρα ή όχι. Ευτυχώς οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί στην Ελλάδα είναι αρκετά ευέλικτες, ώστε να μπορέσουν αντέξουν μεσοπρόθεσμα στις επερχόμενες πιέσεις της αγοράς. Θα μπορέσουμε όμως να πραγματοποιήσουμε επιπλέον νέες συμβάσεις εξορύξεων ή όχι στην υποθαλάσσια ελληνική επικράτεια;  Από πολιτικής και γραφειοκρατικής άποψης, το ελληνικό σύστημα έχει επιδείξει εξαιρετική ανικανότητα στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, έχοντας απολέσει μία ολόκληρη άγονη δεκαετία χωρίς προσέλευση γεωτρύπανου και χωρίς ανακάλυψη κάποιου μικρού ή μεγάλου κοιτάσματος στην Ελλάδα. Το συντομότερο δυνατόν η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη από την διεξαγωγή μιας γεώτρησης, για τυχόν ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, παρόμοια με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου».

Ειδάλλως… άντε γεια!

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ