Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
25 Νοέ 2019

Η άγνωστη… κόντρα του Ευάγγελου Μυτιληναίου με τον Μπιλ Γκέιτς

gates mitilinaios Νέα

Σε leader του ελληνικού οικονομικού γίγνεσθαι ανακηρύσσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος θα παίξει ακόμη πιο μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο.

Η σφυγμομέτρηση της MRB για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κατατάσσει τον επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου στους πλέον πετυχημένους και αξιοθαύμαστους επιχειρηματίες εντός και εκτός συνόρων, και μάλιστα εφάμιλλο του ιδρυτή της Microsoft και πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, Μπιλ Γκέιτς. Στη φετινή έρευνα του ΣΕΒ συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά ερώτηση με ελεύθερη απάντηση, σχετικά με το ποιοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες συνδυάζουν χαρακτηριστικά επιτυχίας και θαυμασμού. Τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις των στελεχών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας ποσοστά πάνω από 8%, κατέλαβαν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (Έλληνες) και ο Μπιλ Γκέιτς (ξένοι).

Η τιμητική αυτή διάκριση για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίο ανεβάζει το επίπεδο του επιχειρηματία, αλλά και το όνομα της εταιρείας του. Επιπλέον, ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θεωρείται από μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους επιχειρηματικούς εταίρους. Πέραν αυτών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει ανακηρυχθεί και σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατόπιν απόφαση της Συγκλήτου και μετά από εισήγηση του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, για την εξαιρετική συμβολή του στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Γιγαντώνεται

Η διάκριση του Ευάγγελου Μυτιληναίου ως ενός εξαιρετικά επιτυχημένου και αξιοθαύμαστου επιχειρηματία έρχεται σε ένα εξαιρετικό timing, το οποίο συνδυάζεται με σημαντικές εξελίξεις στην περαιτέρω προσπάθεια μεγέθυνσης.

Ο Όμιλος Mytilineos προχωρά στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστικής αξίας ύψους €500 εκατ., με λήξη το 2024, μέσω της θυγατρικής του στο Λουξεμβούργο, Mytilineos Financial Partners. Ο Όμιλος σπεύδει να αξιοποιήσει την ευνοϊκή χρονική συγκυρία μετά την αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch. Η εταιρεία Μytilineos βρίσκεται στη βαθμίδα «ΒΒ», δηλαδή πάνω από την αντίστοιχη που έχει θέσει ο αμερικανικός οίκος τις ελληνικές τράπεζες, και ήδη έχει μπει σε περίοπτη θέση στη λίστα των μεγάλων επενδυτικών funds, τα οποία διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους με βασικό κριτήριο τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.

Ο πακτωλός κεφαλαίων που θα αντλήσει ο Όμιλος Μytilineos δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις, καθώς θα χρηματοδοτηθούν «γενικοί σκοποί», ενώ ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης ή βρίσκονται υπό εξέταση επενδύσεις ύψους €1 δισ. στην ηλεκτροπαραγωγή, τη μεταλλουργία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ενδεικτικό της τεράστιας αποδοχής του Ομίλου Mytilineos είναι ότι διαχειριστής του βιβλίου προσφορών θα είναι οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Nomura International, καθώς και οι Alpha Bank, Eurobank Ergasias¸ Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς.

Σε θέση μάχης

Η απολιγνιτοποίηση και το τέλος εποχής της ΔΕΗ μέσα στα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την ταχεία στροφή προς τις «καθαρές» μορφές ενέργειας, βάζουν τον Όμιλο Mytilineos στην πρώτη γραμμή των μεγάλων projects.

Επιπλέον, ενδεικτικό στοιχείο της αλματώδους εξέλιξης του Ομίλου είναι η μεγάλη συμφωνία με την General Electric για την προμήθεια των δύο αεριοστροβίλων του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 2.000 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προοπτική αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο καθιστά την επένδυση της Mytilineos εξαιρετικά σημαντική τόσο για τον Όμιλο όσο και για το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Επιπλέον, διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σε έργα ΑΠΕ 200 ΜW.

Ο Όμιλος Mytilineos καθίσταται πλέον ένας ισχυρός πόλος της αγοράς, που αυξάνει σταθερά τα μερίδιά του, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Η θυγατρική Protergia αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο ιδιώτη στη λιανική αγορά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, τα μεγέθη του μεταλλουργικού κλάδου του Μυτιληναίου εκτινάσσονται και η θυγατρική ΜΕΤΚΑ αναλαμβάνει το ένα μετά το άλλο μεγάλα projects εντός και εκτός συνόρων.

Μέσα στα σχέδια του Ομίλου περιλαμβάνεται και η απόκτηση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς διαθέτει πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια. Στα επόμενα χρόνια, ο Όμιλος θα είναι ακόμη πιο ισχυρός «παίκτης» στην αγορά ενέργειας όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, έχει αναληφθεί η δέσμευση ότι σε 11 χρόνια, δηλαδή το 2030, πρέπει να διπλασιαστεί η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ στο 57%, από 29% που είναι σήμερα.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict