Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
26 Μαρ 2019

«Δεν τίθεται θέμα fracking»

ορυχεία λατομεία Νέα

Ανησυχίες ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης «αφήνει παράθυρα για το fracking, τη μέθοδο εξόρυξης «μη συμβατικών» τύπων πετρελαίου και φυσικού αέριου από σχιστόλιθο (shalegas & shale oil), παραπλανώντας τους πολίτες με τον θεσμό των «Περιφερειακών Παρατηρητηρίων» για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων», εκφράζουν οι «Πράσινοι -Αλληλεγγύη» (ομάδα που έχει αποχωρήσει από τους Οικολόγους Πράσινους): «Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εξορύξεις στην Ήπειρο. Θα ήταν σημαντικό να απαγορευτεί η μέθοδος, μια και οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί για έρευνα και εξόρυξη στην Ήπειρο είναι ιδιαίτερα σημαντικές φυσικές περιοχές και διαθέτουν σημαντικό υδάτινο πλούτο. Η μέθοδος θα απειλούσε όχι μόνο τα επιφανειακά οικοσυστήματα αλλά και τα υπόγεια νερά, το υπέδαφος τις ανθρώπινες κοινωνίες».

Θέση κοινοπραξίας

Η επίσημη θέση της κοινοπραξίας Repsol-Energean Οil (που μας επανέλαβαν όταν ρωτήθηκαν) είναι: «The project in Ioannina does not involve exploring forum conventional resource. The application off racking is not viable in Greece». Δηλαδή, το έργο στα Ιωάννινα δεν περιλαμβάνει την εξερεύνηση για μη συμβατικές πηγές. Η εφαρμογή της υδραυλικής ρωγμάτωσης (hydraulic fracking) δεν είναι βιώσιμη στην Ελλάδα για τις έρευνες στην περιοχή Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Τονίζουν επίσης ότι «το πρόγραμμα ερευνών στην “παραχώρηση των Ιωαννίνων” δεν περιλαμβάνει την έρευνα για μη συμβατικά κοιτάσματα -σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο».

Πηγές της Energean Οil μας είπαν ότι «δεν υπάρχουν καν έρευνες που να δείχνουν ότι υπάρχουν σχιστολιθικά πετρώματα. Κάποιες ενδείξεις στη Θράκη, καθώς στην Ανατολική Θράκη έχουν δώσει άδειες οι Τούρκοι» (σ.σ. σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες του ΙΓΜΕ πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνες σχιστολιθικού αερίου στην Ελλάδα εντοπίζονται στη Θράκη –πιθανή συνέχεια των κοιτασμάτων της Τουρκίας– και ενδεχομένως στην Ήπειρο. Παρεμπιπτόντως αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ έχουν καταγγείλει ότι με την σύσταση από την κυβέρνηση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, μπαίνει ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ).

Με τον κατηγορηματικό τρόπο «No fracking, absolutely not» είχε απαντήσει ο Willy Hernandez, Country Manager της Repsol, για το ζήτημα όταν είχε ερωτηθεί αν θα χρησιμοποιούσε η εταιρεία τη μέθοδο αυτή.

Αντιδράσεις φορέων 

Επιμένουν ωστόσο κάποιοι φορείς ότι τίποτα δεν αποκλείεται αφού δεν «αναφέρεται ρητά (τροπολογία άρθρο 79 του Ν. 4602/2019) κάτι τέτοιο πουθενά». Ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και νυν συμπρόεδρος της ηγετικής ομάδας «Πράσινοι – Αλληλεγγύη» δήλωσε: «Αντί για απαγόρευση, το ΥΠΕΝ προώθησε στο σχέδιο νόμου για την «έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις – μια τροπολογία με την οποία ανοίγει αντί να κλείσει την πόρτα, αντιμετωπίζοντας το σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο ως “μη-υδρογονάνθρακες” (τροποποίηση του υφιστάμενου ορισμού των υδρογονανθράκων στον Ν. 2289/1995, άρθρο 1, παρ. 1), κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο είναι υδρογονάνθρακες, απλώς η μέθοδος εξόρυξής τους είναι διαφορετική (“μη συμβατική”), αλλά αυτό δεν κάνει ασφαλή ούτε τη μέθοδο εξόρυξης ούτε τα προϊόντα της. Η τροπολογία δεν απαγορεύει την επικίνδυνη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωση – fracking. Εξάλλου στις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογραφεί δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο, που θα μπορούσε να το επιβάλλει η κυβέρνηση ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, που (συμμετείχε παλαιότερα σε αρκετές ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων Πράσινων ενάντια στην εξόρυξη με αυτήν τη μέθοδο), θεωρεί επίσης «παραπλανητική την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του θεσμού των “Περιφερειακών Παρατηρητηρίων για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων”, τα οποία θα συγκροτούνται με απόφαση δύο υπουργείων (ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ) και θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Τα “Παρατηρητήρια” αυτά θα συγχρηματοδοτούνται από μέρη άμεσα εμπλεκόμενα με τις εξορύξεις (ΕΔΕΥ ΑΕ – εταιρείες, Πράσινο Ταμείο) και θα συνεδριάζουν με την παρουσία ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥΕ ΑΕ και εταιρειών. Είναι μια καλυμμένη προσπάθεια για “εξασφάλιση κοινωνικής αποδοχής” και παραπομπή θεμάτων σε “επιτροπές” που θα εξαρτιόνται οικονομικά από τις εταιρείες εξορύξεις και η σύνθεσή τους θα καθορίζεται από δύο υπουργούς, άρα ελάχιστη ανεξαρτησία μπορεί να έχουν, ακόμα και αν στη σύνθεσή τους προβλέπονται και κάποιοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων».

Υπερβολές λίγων

Παράγοντες της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς υποστηρίζουν ότι με αυτά που ισχυρίζονται λίγοι «προσπαθούν να τρομάξουν τον κόσμο στην Ήπειρο και όπου αλλού θα γίνουν έρευνες: στην αρχή μιλούσαν για 11.000 γεωτρήσεις (!), μετά έπιασαν τους σεισμούς, στη συνέχεια τα νερά κ.λπ. Η έρευνα προχωρεί μια χαρά, έχει τελειώσει το 25% και δεν έχει υπάρξει πρόβλημα. Μπροστά πάει ο Στρατός με το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, που καθαρίζει από βλήματα, νάρκες, και μετά τα συνεργεία με τη μονάδα περιβάλλοντος –αρχαιολόγοι, δασολόγοι, μηχανικοί περιβάλλοντος, ορνιθολόγοι– και άλλοι αρμόδιοι φορείς». Σημειώνεται ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων αφορούν έναν μεγάλο κύκλο συμβάσεων στο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, με συμμετοχή μεγάλων εταιρειών όπως η Repsol, Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ και Energean Οil.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία για τυχόν εφαρμογή της μεθόδου fracking, μας είπε και ο Γιώργος Μυκονιάτης, διευθυντής Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της ΕΛΠΕ Upstream , ο οποίος μετείχε προσφάτως σε ενημερωτική εκδήλωση στον Δήμο Κυθήρων με θέμα την «προγραμματιζόμενη έρευνα για πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια τεμάχια δυτικά της Κρήτης και των Κυθήρων». Εξήγησε στους δημότες «τα τεχνικά θέματα τα ζητήματα ασφαλείας καθώς και τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες».

Ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης πιστεύει ότι «η εξόρυξη υδρογονανθράκων μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή» και έφερε ως παράδειγμα «την Καβάλα και τη Θάσο, όπου εξορύσσεται αργό πετρέλαιο για περισσότερα από 30 χρόνια χωρίς να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά ή άλλα προβλήματα. Και με απολύτως θετική συμβολή στην ανάπτυξη των περιοχών και τη δημιουργία σταθερών και βιώσιμων θέσεων εργασίας».

Οι οικολόγοι επιμένουν ότι τα πράγματα δεν είναι απλά όταν μιλάμε για υδρογονάνθρακες υπενθυμίζοντας: H πρόσφατη απόφαση της Νορβηγίας να «μηδενίσει την έκθεση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της σε μετοχές πετρελαιο-βιομηχανικών και επιχειρήσεων φυσικού αερίου» (μετοχές αξίας 37 δισ. δολαρίων σε Shell, BP, Total, Chevron και ExxonMobil) έρχεται σε συνέχεια αποφάσεων πολλών funds, πανεπιστημίων και άλλων οικονομικών παραγόντων για απόσυρση των επενδύσεών τους από πετρελαϊκές εταιρίες και δραστηριότητες (disvest). Αυτό αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έχουν πλέον μεγάλο οικονομικό ρίσκο, όχι μόνο περιβαλλοντικό -κλιματικό».

Οι κίνδυνοι από την υδραυλική ρωγμάτωση

Περιβαλλοντικά προβλήματα από τη ρύπανση που προκαλείται στην περιοχή γύρω από τις μονάδες άντλησης, μέχρι επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα με μεθάνιο, είναι οι κίνδυνοι από τη μέθοδο εξόρυξης υδραυλικής ρωγμάτωσης (hydraulic fracking) για την απόκτηση μη συμβατικών τύπων πετρελαίου και φυσικού αέριου από σχιστόλιθο (shalegas & shaleoil).Τελευταίως «έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς γύρω από το θέμα του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου. Μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων βρίσκονται αποθηκευμένες σε μικρές ρωγμές και πόρους πετρωμάτων (σχιστόλιθοι και πολύ λεπτόκοκκα πετρώματα) που έχουν εξαιρετικά χαμηλή διαπερατότητα. Οι υδρογονάνθρακες αυτοί είναι γνωστοί ως «σχιστολιθικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο» και θεωρούνται «μη συμβατικοί», αλλά είναι υδρογονάνθρακες.

Η μέθοδος fracking για την εξόρυξή τους περιλαμβάνει τη χρήση εκατοντάδων χιλιάδων λίτρων νερού και χημικών διαλυτών υπό πολύ υψηλή πίεση και σε μεγάλο βάθος (μπορεί να φθάνει και τα 2 χλμ) κάτω από την επιφάνεια της Γης. Με τη μεγάλη πίεση που ασκείται για τη διοχέτευση νερού και χημικών, τα πετρώματα διαλύονται ελευθερώνοντας το πετρέλαιο και αέριο, αλλά έτσι παράγονται τεράστιες ποσότητες αποβλήτων. Η εμπειρία από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί έχει δείξει ότι υπάρχουν σοβαρότατα τεχνικά εμπόδια και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, που εικάζεται ότι αφορούν και στην πρόκληση σεισμών μικρού μεγέθους».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict