Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
17 Φεβ 2017

Ήρθε η ώρα για την Αντιπολίτευση να αναλάβει την …διαπραγμάτευση

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Είναι η πρώτη φορά, στα 7 χρόνια Μνημονίων, που οι γραφειοκράτες των «θεσμών», τα «γκρίζα κοστούμια» των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης και της Ουάσιγκτον, έχουν άμεση προσωπική πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σηκώνουν το τηλέφωνο και μιλούν απευθείας με υπουργούς, συμβούλους ακόμη και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό ίσως έχουν στρεβλή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στη χώρα.

Μετά από 7 χρόνια, οι «θεσμοί» συνειδητοποίησαν ότι όταν συνεννοούνται για τις τεχνικές λεπτομέρειες, με τους κορυφαίους της ελληνικής γραφειοκρατίας, δεν καταλήγουν σε αποτέλεσμα αφού το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης είναι υποταγμένο στους κομισάριους των κομμάτων που κυβερνούν.

Τα στελέχη της Κομισιόν έπεσαν πρώτα στην παγίδα.

Για να μπορέσουν να προχωρήσουν τις συζητήσεις και να παράξουν αποτέλεσμα, συμμάχησαν με τα κυβερνητικά στελέχη. Υιοθέτησαν τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις και τη ρητορική υπουργών ελπίζοντας ότι από κοινού θα καταφέρουν να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν την «ανοιχτή ελληνική πληγή» στο κορμί της Ευρώπης.

Άθελά τους, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ενεπλάκησαν στους βυζαντινισμούς της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Το λάθος τους είναι κατανοητό και δικαιολογήσιμο.

  • Στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», η επίλυση βασικών προβλημάτων, η θεσμοθέτηση ή απλή υιοθέτηση ρυθμίσεων, δεν καθορίζονται από την υψηλόβαθμη γραφειοκρατία αλλά από το ανώτερο πολιτικό προσωπικό.

Οι τεχνοκράτες των «θεσμών» αντί να συζητούν τις τεχνικές λεπτομέρειες των νομοθετικών παρεμβάσεων με τους αντίστοιχους επικεφαλής της ελληνικής γραφειοκρατίας εμπλέκονται σε ατέρμονες, πολιτικές, ασαφείς, χρονοβόρες, ανούσιες συζητήσεις με πολιτικούς που έχουν εντελώς διαφορετικό σκεπτικό και σχεδιασμό.

  • Οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.
  • Για τους τίτλους των τηλεοπτικών δελτίων και όχι για το περιεχόμενο των νόμων και των διατάξεων.

Η αποτυχία αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι προφανής.

Οι «θεσμοί» αποκτούν λανθασμένη πληροφόρηση για τις εξελίξεις και αποσπούν διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα από φθηνούς και αγράμματους πολιτικάντες.

  • Μέχρι να αποκτήσει η Ελλάδα ένα «εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης», ένα «εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση» και κατά συνέπεια μια «εθνική ομάδα εκπροσώπησης» που θα το υλοποιήσει, είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την ίδια την αντιπολίτευση.

Τα κόμματα του «ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού τόξου», η ευρωπαϊκή αντιπολίτευση πρέπει επιτέλους να συντονιστούν.

Να απαιτήσουν στο ανώτατο επίπεδο των Ευρωπαϊκών θεσμών ότι τα τεχνικά κλιμάκια, τουλάχιστον, θα έχουν τακτικές επαφές και με μιαν (κοινή) ομάδα εμπειρογνωμόνων της αντιπολίτευσης.

Οι επικεφαλής των «θεσμών», στην επταήμερη έως δεκαήμερη επίσκεψη τους στην Ελλάδα κάθε φορά, πρέπει να έχουν μιαν από κοινού ενημέρωση σε ειδική συνεδρίαση μιας Επιτροπής της Βουλής, με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων.

  • Αυτό δεν αποτελεί αντιπολιτευτική πρόταση.
  • Είναι αναγκαιότητα για να υιοθετούνται και κάθε φορά εφικτές και εφαρμόσιμες πολιτικές.

Στην χώρα που ακόμη και η διανομή του γάλακτος είναι «έντονα πολιτική και κομματική υπόθεση», η εκάστοτε αντιπολίτευση οφείλει να συμμετέχει υπεύθυνα και δεσμευτικά στις διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς».

Η σημερινή Αντιπολίτευση οφείλει να ζητήσει, εξηγώντας στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκών Οργάνων αλλά και τους ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι “τεχνικά κλιμάκια” όλων των κομμάτων ή για λογαριασμό του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να έχουν όχι μόνον τακτική ενημέρωση από τους θεσμούς αλλά και να καλούνται στις εργασίες από κοινού διαμόρφωσης των εξειδικεύσεων του Μνημονίου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα πράγματα θα οδηγούνται διαρκώς σε αδιέξοδο, όπως αυτό που βιώνουμε τώρα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτελεί ουσιαστικά μέρος του «πολιτικού προβλήματος» στη χώρα, επιδεινώνοντας την κρίση με επικίνδυνες συνέπειες…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ