Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
19 Δεκ 2016

Έβαλε φωτιά στις συνομιλίες για να κρύψει το παγόβουνο

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Ο κύβος ερρίφθη αμέσως μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Νίσυρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε στην παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
  • Μετέτρεψε την «απλή διαδικασία της β’ αξιολόγησης» σε μια περίπλοκη, σκληρή κι επικίνδυνη  διαπραγμάτευση που ξαφνικά δεν αφορά μόνο τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης αλλά και την προ-νομοθέτηση σκληρών μέτρων για πρωτογενές πλεόνασμα του 6-7 δις Ευρώ ετησίως. 
Οι αποφάσεις στο Βερολίνο ελήφθησαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, μετά από μια σύντομη σύσκεψη και αφού ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών διάβασε προσεκτικά την μετάφραση της αποδελτίωσης του ελληνικού Τύπου με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο ακριτικό νησί :
 
  • «Δεν θα ρωτήσουμε όμως κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όταν έχουμε υπέρβαση των στόχων». 
Αυτή ήταν η φράση του Έλληνα Πρωθυπουργού που πυροδότησε την έκρηξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που αμέσως επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ντάιζεμπλουμ και «πάγωσε» προσωρινά -και μόνο για τις εντυπώσεις- τη διαδικασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων του ΕSM για την εξυπηρέτηση του Ελληνικού Χρέους.
 
  • Αφού δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μοχλό πίεσης για «κούρεμα» του ελληνικού Χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να το μεταχειριστεί ως αποδιοπομπαίο τράγο μιλώντας για «ανόητους τεχνοκράτες που έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς».
 Μόνο που η στρατηγική αυτή περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την δύσκολη θέση της Ελλάδας που ήδη έχει να αντιμετωπίσει μια επανάληψη της «κρίσης ρευστότητας και των άδειων ταμείων » του περασμένου καλοκαιριού.
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέτυχε να φέρει το παιχνίδι στα 2 γήπεδα όπου αδιαμφισβήτητα είναι απολύτως κυρίαρχος: Στην Φραγκφούρτη που είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στις Βρυξέλλες που συνεδριάζουν τακτικά οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
  • Στο πλαίσιο του Eurogroup όπου οι αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πρώτον λαμβάνονται ομόφωνα και δεύτερον ο Γερμανός υπουργός επηρεάζει άμεσα τουλάχιστον 7 ομολόγους του οι οποίοι εκπροσωπούν κυβερνήσεις με συμφέροντα και ιδεολογίες ταυτόσημα της Γερμανίας.
 
Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει ρήγμα στους θεσμούς με τη βοήθεια των Ευρωσοσιαλιστών έπεσε στο κενό αφού εκτός από θερμά λόγια συμπαράστασης, σε επίπεδο συσχετισμού δυνάμεων η Ελλάδα ανήκει σε μια θλιβερή μειοψηφία πολιτικών δυνάμεων σε αποδρομή.
 
Ακόμη κι αν καταφέρει η Ελλάδα –απίθανο σενάριο- να διώξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το πρόγραμμα, ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει και απαιτεί την εφαρμογή σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.
 
Έξοδος στις αγορές και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με έκδοση νέων ομολόγων αποκλείεται αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκδώσει μια αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του Χρέους.
  • Οι «ανόητοι τεχνοκράτες του ΔΝΤ» είναι δυστυχώς απαραίτητοι σύμμαχοι στην προσπάθεια της Ελλάδας για να την απεξάρτησή της από το Μνημόνιο ΙΙΙ στα οποία έχει εμπλακεί λόγω της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
 
Το παρασκήνιο ενός εφάπαξ επιδόματος
 
Σε απόλυτο συντονισμό, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών με τον Πόουλ Τόμσεν αλλά και τους σκληρούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν σθεναρά στην απόφαση που πήρε μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας για τη διανομή του εφάπαξ χρηματικού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.
 
Τη στιγμή που οι θεσμοί επισημαίνουν πως ο κρατικός Προϋπολογισμός της Ελλάδας έχει την υψηλότερη ποσοστιαία δαπάνη για τη χρηματοδότηση συντάξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε προκλητικά να χορηγήσει το επίδομα, μόνο στους συνταξιούχους. Επί της ουσίας, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος δεν είναι υψηλό: Θα χορηγηθούν 617 εκατ. Ευρώ ενώ το ποσό περικοπής του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους για το 2016 και 2017 είναι 586 εκατ. Ευρώ!
 
  • Όσον αφορά στο πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πίεση στο προσφυγικό το άμεσο δημοσιονομικό κόστος είναι της τάξης των 120 εκατ. Ευρώ και η κυβέρνησης σωστά επέλεξε αυτό το ποσό να επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του 2016 και όχι τον Προϋπολογισμό του 2017 με τον υψηλό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος.
 Ο Αλέξης Τσίπρας εξάντλησε τον πολιτικό χρόνο που αγόρασε:
 
Απέσπασε την έγκριση για χαμηλά και εφικτά πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και 2016 (0,5% και 1,75%) υποσχόμενος θηριώδες πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.
 
Υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη με καταστροφικούς φόρους, εισφορές και χαράτσια αλλά κράτησε αλώβητες τις κρατικές δαπάνες που συντηρούν το κομματικό κράτος.
 
  • Οι Γραμματείες της Κυβέρνησης αυξήθηκαν από 70 σε 140. Οι δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης εκτινάχθηκαν στο 55,6% του ΑΕΠ. Οι δαπάνες του Κράτους αυξήθηκαν κατά 1,7 δις Ευρώ. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και οι δαπάνες μισθοδοσίας τους αυξήθηκαν κατά 146 εκατ. Ευρώ.
 Έφτασε όμως η χρονιά υλοποίησης των φιλόδοξων και μεγαλεπήβολων στόχων που περιγράφει το Μνημόνιο ΙΙΙ σε αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων ταυτόχρονα με μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
 
Γι’ αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέλεξε τη σύγκρουση με τα φαντάσματα του παρελθόντος….

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict