Navigation
22
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Λίγα σύννεφα
2 Οκτ 2017

Έθεσαν την Ελλάδα στην τρίτη ταχύτητα της νέας Ευρώπης

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η χαλάρωση των πιέσεων από τους «θεσμούς», η συμβιβαστική διάθεση του ΔΝΤ και τα καλά λόγια των Ευρωπαίων πολιτικών, εντάσσονται στην νέα στρατηγική απομόνωσης του «ελληνικού ζητήματος».

Στο λαμπερό παλάτι του Καντριόργκ, με τα 1.000 στρέμματα κήπων και τα υπέροχα σιντριβάνια που χτίστηκε το 1725 από τον Τσάρο Πέτρο τον Α’, στο Ταλίν της Εσθονίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαμόρφωσαν το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων για την νέα αρχιτεκτονική της γηραιάς ηπείρου.

 Με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2019 και τις επόμενες Ευρω-εκλογές, η ευρωζώνη θα μετατραπεί σε μια Ένωση πολλών ταχυτήτων όπου:

  • οι πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται χωρίς βέτο αλλά με ειδική πλειοψηφία,
  • θα αφαιρεθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις πολλές από τις δυνατότητες χάραξης πολιτικής (Ενιαίο Υπουργείο Οικονομικών Ευρωζώνης, πλήρης εναρμόνιση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενιαίο τραπεζικό σύστημα με απόλυτη εγγύηση καταθέσεων κλπ).
  • Εκτός από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, θα υπάρχει ενιαία αμυντική πολιτική και θα δημιουργηθεί μια νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών στα πρότυπα της αμερικανικής CIA.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το «ελληνικό ζήτημα» δεν απασχολεί πλέον τους Ευρωπαίους ηγέτες και -από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν παράγει ελλείμματα και δεν ζητά νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα- όλοι ήδη έχουν κατατάξει τη χώρα μας στην τελευταία ταχύτητα και αντιμετωπίζεται ήδη ως «χώρα ειδικών συνθηκών» στο περιθώριο των εξελίξεων.

  • Ο ελληνικός στόχος για «clean exit», καθαρή και αυτόνομη έξοδο στις αγορές, χωρίς την προληπτική γραμμή πίστωσης που είχαν οι άλλες μνημονιακές χώρες, ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική των Ευρωπαίων που χρειάζονται χρόνο για να χτίσουν τους νέους θεσμούς και τις νέες προϋποθέσεις προτού χρειαστεί να παρέμβουν στην Ελλάδα.

Έτσι δικαιολογείται η διαλλακτική στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις παρεκκλίσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τις μνημονιακές συμφωνίες έτσι ερμηνεύεται και η απροσδόκητα συγκαταβατική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών.

  • Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, σημαντικό είναι να εξελίσσεται ομαλά το Ελληνικό Πρόγραμμα με τις αξιολογήσεις και τους στόχους ώστε τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και να δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια μικρότερα του 5%.
  • Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημαντικό είναι να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει δώσει στην Ελλάδα και γι’ αυτό η όποια «διευθέτηση πληρωμών» του ελληνικού χρέους αποφασισθεί το επόμενο καλοκαίρι θα έχει στόχο πρώτα την αποπληρωμή του ΔΝΤ και δεύτερο την επιμήκυνση κάποιων ομολόγων του ΕFSF.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά πολύτιμο πολιτικό χρόνο μέχρι την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος του χρόνου την Άνοιξη, και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέρα για να διευρύνει πολιτικά την εμβέλεια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επόμενης εκλογικής μάχης.

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, οι παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα ώστε να ξεκινά ένας νέο γύρος διαπραγματεύσεων αποτελούν στρατηγική «αγοράς πολιτικού χρόνου» για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ τα προβλήματα της οικονομίας οξύνονται. Ακόμη και η εκταμίευση της μικρής υποδόσης των 800 εκατ. Ευρώ που έχει συνδεθεί με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθυστερεί.

Το  EuroWorkingGroup μετέθεσε την λήψη της απόφασης για την εκταμίευση για τις 31 Οκτωβρίου.

Για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας και να καταβάλλει εγκαίρως μισθούς και συντάξεις, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «σκουπίζει» όλα τα ρευστά διαθέσιμα των Κρατικών φορέων (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμοί, Δήμοι, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) αφήνοντάς τους ρευστότητα μόνον για τις ανάγκες ενός δεκαπενθημέρου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict