Navigation
15
Δεκ
location
Αθήνα
18oC
Λίγα σύννεφα
17 Οκτ 2016

Έντεκα κοινωνικές ομάδες στη «σέντρα» των μέτρων του 2017

Κρίση Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Επιβαρύνσεις χωρίς τέλος… Ανάπτυξη με φόρους; «Αδύνατον», απαντούν οι ειδικοί.

Δείτε τι έρχεται σε 11 κοινωνικές ομάδες. Κατ’ αρχάς φόροι 2,5 δισ. ευρώ και μειώσεις συντάξεων 780 εκατ. ευρώ! Δυστυχώς, έρχονται όλα μαζί! Και αυξήσεις φόρων. Και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Και μειώσεις συντάξεων.

Οι 11 κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο προετοιμάζονται… Είναι οι άτυχοι του νέου Προϋπολογισμού, οι οποίοι θα σηκώσουν το τεράστιο βάρος. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας… Συνταξιούχοι, μισθωτοί, επαγγελματίες, επιστήμονες, ιδιοκτήτες ακινήτων, αγρότες, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, νοικοκυρές και νέοι.

Οι απώλειες εισοδήματος θα είναι άνω του 15%-20%, ενώ ουσιαστικά ένας μισθός και μία σύνταξη χάνονται στον «Καιάδα» των αυξήσεων. Οι χαμένοι των νέων μέτρων αμέτρητοι…

Περισσότερο, όμως, θα πληγούν οι εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι νέες επιβαρύνσεις πολλές… Μόνο λόγω ασφαλιστικών εισφορών και φόρων στα 12.000 ευρώ, το κράτος θα παίρνει άνω των 7.700 ευρώ. Τα 2/3 των εσόδων στο κράτος… Ήδη οι κορυφαίοι του εμπορίου και των ελεύθερων επαγγελματιών, κ.κ. Κορκίδης και Μίχαλος, κάνουν λόγο για επερχόμενα λουκέτα χιλιάδων επιχειρήσεων. Πλέον, το εισόδημα κόβεται σε δύο μέρη! Τα 2/3 στο κράτος και το 1/3 στους επαγγελματίες.

2. Επιστήμονες. Στην περίπτωσή τους, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι θα καταβάλουν υπέρογκα ποσά στο κράτος. Σε οριακές καταστάσεις των 100.000 ευρώ εισοδήματος, θα πληρώσουν στο κράτος 110.000 ευρώ! Κορυφαίοι παράγοντες της νομικής επιστήμης, όπως ΔΣΑ, ΙΣΑ και οικονομικό επιμελητήριο, κάνουν λόγο για οικονομικό στραγγάλισμα… Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου επισημαίνει ότι «αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι νέοι επιστήμονες, που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των εισφορών και των φόρων».

3. Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις. Οι νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό τις πλήττουν καίρια. Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος τονίζει ότι «ο φορολογικός συντελεστής αυξάνει από το 26% στο 29%». Αυτό σημαίνει ότι το 48% των κερδών χωρίς την προκαταβολή πάει στο κράτος!».

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος ενοικίων πάει από το 12% στο 15%, ενώ ετήσια ενοίκια άνω των 12.000 έχουν συντελεστή από το 33% στο 35%. Άνω των 35.000 ευρώ ο φόρος πάει στο 45%, ενώ «τρέχουν» αυξημένες η έκτακτη εισφορά, η προκαταβολή και ο φόρος εισοδήματος!

5. Αφορολόγητο μισθωτών – συνταξιούχων. Η μείωση του αφορολόγητου φέρνει φόρους… Ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης σημειώνει ότι «στα 15.000 ευρώ, ο επιπλέον φόρος ξεπερνάει τα 155 ευρώ, ενώ για υψηλότερα εισοδήματα ξεπερνάει τα 500-1.200 ευρώ».

6. Συνταξιούχοι. Τους αρπάζουν 780 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΚΑΣ, επικουρικών, μερίσματος, πλαφόν και νέων επιβαρύνσεων… Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος κάνει λόγο «για άμεσες επιβαρύνσεις από 230 ευρώ τον μήνα, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 2.650 ευρώ τον χρόνο!».

7. Αγρότες. Όσοι διαθέτουν και ακίνητη περιουσία να ετοιμάζονται για νέες επιβαρύνσεις. Οι έχοντες αγροτεμάχια θα χάσουν πολλά, ενώ τέλος η επιστροφή φόρου πετρελαίου. «Οι επιβαρύνσεις του νέου Ασφαλιστικού», κατά τον φοροτεχνικό Παναγιώτη Παντελή, «θα είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ…».

8. Νέοι συνταξιούχοι. Θα δουν μειώσεις στις νέες συντάξεις από 30% έως 35%, αφού οι συντελεστές αναπλήρωσης θα αλλάξουν επί τα χείρω το τοπίο του συνταξιοδοτικού. Να φανταστείτε ότι μόλις το 28% του μισθού θα είναι η κατώτερη αναπλήρωση! Δηλαδή, στα 1.000 ευρώ σύνταξη 380 ευρώ μόλις!

9. Νοικοκυριά. Έρχεται αύξηση φόρων στην άμεση φορολογία άνω του 1 δισ. σε καφέ, μπίρα, τηλέφωνα internet και συνδρομητική τηλεόραση.

10. Ιδιοκτήτες Ι.Χ. Η αύξηση της βενζίνης λόγω Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ εξακοντίζει, κατά την πρόεδρο των Πρατηριούχων κα Ζάγκα, «άνω των 10 λεπτών τις τιμές σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά και στη βενζίνη…».

11. Νέα ύφεση στην αγορά. Η αγορά θα υποστεί αναπόφευκτα σημαντική μείωση τζίρου, αφού θα «φύγουν» 2,5 δισ. από φόρους και 730 εκατ. από τις συντάξεις. «Πώς λοιπόν θα κινηθεί;» ρωτούν οι κ.κ. Κορκίδης και Μίχαλος.

Του Γιώργου Αυτιά

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15/10

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress