Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Ασθενής Βροχή
1 Ιούν 2016

Το τέλος του 2016 φέρνει «ανάπτυξη» αλλά και φτώχεια

Κρίση Μιζέρια Οικονομία

Για ακόμη μια δύσκολη χρονιά προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ που τονίζει την ανάγκη για λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας ενώ παράλληλα βλέπει την ανάπτυξη να έρχεται το 2017 με αύξηση 1,9%, αφού πρώτα καταγραφή μείωση του ΑΕΠ το 2016. Παράλληλα ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι μέρος από το εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην ελάφρυνση της φτώχειας.

Ειδικότερα, «ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να γίνει θετικός στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προσθέτει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της φοροδιαφυγής και των κόκκινων δανείων.Για το σύνολο του 2016, προβλέπεται μικρή μείωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 0,2% μετά τη μείωσή του κατά 0,3% το 2015.

Μικρή υποχώρηση της ανεργίας

Για την ανεργία, η έκθεση αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ υψηλή και προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αλλά υποχωρεί σταδιακά. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 24% από 24,9% το 2015 και 26,5% το 2014, ενώ για το 2017 εκτιμάται περαιτέρω αποκλιμάκωσή του στο 23,2%. «Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου Οργανισμού Απασχόλησης και η επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας θα μείωναν την ανεργία», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Δημόσιο χρέος

Για το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ υψηλό και ότι είναι απαραίτητη μία περαιτέρω ελάφρυνσή του. «Το τεράστιο βάρος του δημόσιου χρέους υπονομεύει τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη, καθιστώντας αναγκαία κάποιας μορφής πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους (για παράδειγμα, με την επιμήκυνση των λήξεων)», επισημαίνεται. «Επιτυχείς διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους βιωσιμότητας του χρέους», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.  Με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στο 176,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 172,7% το 2017 από 177,4% το 2015.Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το 2015 καταγράφηκε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, μία επίδοση καλύτερη από τον στόχο για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Για το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, προβλέπεται μείωση του ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% το 2017 από 7,3% το 2015 (έχουν συνυπολογισθεί και οι δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα τέλη του έτους αυτού).

Πληθωρισμός

«Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα ενισχύσουν προσωρινά τον πληθωρισμό το 2016, αλλά αυτός θα παραμείνει αρνητικός ή κοντά στο μηδέν, λόγω της πολύ χαλαρής οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει η έκθεση. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μηδενικό πληθωρισμό για το 2017 (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), ενώ για τον αποπληθωριστή της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπει ότι θα είναι θετικός και θα διαμορφωθεί στο 0,5% το επόμενο έτος. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο ΟΟΣΑ προβλέπει έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ φέτος και έλλειμμα 0,9% το 2017 έναντι ελλείμματος 0,1% το 2015.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της φοροδιαφυγής και των «κόκκινων» δανείων. «Η εφαρμογή πολιτικών, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα σχολικά γεύματα και στεγαστικά προγράμματα θα μειώσουν τη φτώχεια και την ανισότητα, που αυξήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενίσχυε τη δικαιοσύνη και θα αύξανε τα έσοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Η διαχείριση του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας πιστώσεων για επενδύσεις», σημειώνεται.

Για τη χρηματοδότηση των πολιτικών για την ελάφρυνση της φτώχειας και τη μείωση της ανεργίας σημειώνεται ότι έσοδα μπορούν να προκύψουν, επίσης, από τον «εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Μεταρρυθμίσεις

Αναφορά γίνεται στις μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή την επόμενη δεκαετία. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να μετατοπισθεί η οικονομική διάρθρωση προς την κατεύθυνση των εξαγωγών και της επέκτασης νέων επιχειρήσεων. Η χαλάρωση των ρυθμίσεων στους κλάδους δικτύων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Ο περαιτέρω περιορισμός των ρυθμιστικών διαδικασιών και του γραφειοκρατικού βάρους στις εταιρείες θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress