Μετοχές ΧΑ πηγή: metrics trade
Τιμές Χρηματιστηρίου με καθυστέρηση 15 λεπτών

Saxo Bank: 10 ακραίες προβλέψεις για το 2014

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

saxo bank

Τις «Ακραίες Προβλέψεις» της για το 2014 παρουσίασε η Saxo Bank. Όπως επισημαίνεται, οι πιθανότητες πραγματοποίησης κάποιας από αυτές είναι πολύ χαμηλές, ωστόσο η ομάδα στρατηγικών αναλύσεων της Saxo Bank βασίζεται «σε μία σειρά εφικτών, αλλά με λίγες πιθανότητες, εξελίξεων στις αγορές και πολιτικών γεγονότων».

Οι ακραίες προβλέψεις για την επόμενη χρονιά κινούνται από την επιβολή φόρου περιουσίας στην Ε.Ε. και τη διαγραφή του κρατικού χρέους από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, έως και την απότομη προσγείωση πέντε εταιρειών («Fat Five») του κλάδου τεχνολογίας και την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου Brent, καθώς οι αγορές θα «πλημμυρίσουν» από πετρέλαιο.

Επιπλέον, μία από τις προβλέψεις είναι και το ότι ο αποπληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί, μετά από μία δεύτερη φάση του αδιεξόδου στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο, ενώ η Γερμανία είναι πιθανό να χάσει την πρωτοκαθεδρία της στην ανάπτυξη και να καταγράψει ύφεση.

Οι προβλέψεις για τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία και την Τουρκία θα είναι απαισιόδοξες εάν η επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης (tapering) στις ΗΠΑ οδηγήσει σε μεγαλύτερα περιθώρια κόστους άντλησης κεφαλαίων λόγω αύξησης των επιτοκίων, που θα οδηγήσει στην «αποκάλυψη» όσων έχουν ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και στη «διάβρωση» της αξίας των νομισμάτων τους.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μία νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή, όταν μία αντι-ευρωπαϊκή συμμαχία μεταξύ κρατών-μελών θα καταστεί η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγο της Saxo Bank,  στόχος δεν είναι οι συγκεκριμένες προβλέψεις να χαρακτηριστούν απαισιόδοξες.

«Πρόκειται για κρίσιμα γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αλλαγή – ελπίζουμε προς το καλύτερο» δήλωσε σχετικά.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, όλες οι αλλαγές, καλές ή κακές, πραγματοποιούνται ύστερα από περιόδους κρίσεων και την αποτυχία του παλιού τρόπου αντιμετώπισης των πραγμάτων πρόσθεσε.

«Στην παρούσα κατάσταση, η αντιμετώπιση του παγκόσμιου πλούτου και της διανομής του εισοδήματος παραμένει εξαιρετικά μονόπλευρη, το οποίο σημαίνει ότι οι σημαντικές αλλαγές είναι πιο πιθανές από ποτέ, κυρίως λόγω της ύπαρξης μη βιώσιμων ανισορροπιών» ανέφερε ο κ Jakobsen, προσθέτοντας ότι το 2014 θα μπορούσε και πρέπει να είναι η χρονιά που η εντολή για αλλαγή καθίσταται όχι μόνο απαραίτητη αλλά και εφαρμόσιμη.

Ακολουθούν αναλυτικότερα οι «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2014

 • Ο φόρος περιουσίας στην Ε.Ε. προαναγγέλλει την επιστροφή σε μια σοβιετικού τύπου οικονομία

Ο αποπληθωρισμός και η έλλειψη ανάπτυξης θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιβολή φόρου περιουσίας σε όσους έχουν αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ ή δολαρίων, στο όνομα της άρσης των ανισοτήτων και της δημιουργίας ενός «αναχώματος» στις κρίσεις. Αυτό θα είναι το τελικό βήμα προς ένα ολοκληρωτικό Ευρωπαϊκό κράτος και το χαμηλότερο σημείο για τα ατομικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Το προφανές, όσον αφορά το κομμάτι των συναλλαγών, είναι να αγοράσει κάποιος αγαθά αξίας (hard assets) και να πουλήσει τα υπερ-τιμολογημένα άυλα επενδυτικά προϊόντα.

 • Η αντιευρωπαϊκή συμμαχία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο

Μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, μια πανευρωπαϊκή, αντίευρωπαϊκή διακρατική συμμαχία θα αποτελεί την μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγει έναν αντί-ευρωπαίο Πρόεδρο για την Ε.Ε. και οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών αποτυγχάνουν να εκλέξουν πρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγώντας την Ευρώπη σε μια νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή.

 • Οι «Fat Five» της τεχνολογίας θα ξυπνήσουν με ένα «δυσάρεστο πονοκέφαλο» το 2014

Με τις εταιρείες του τομέα τεχνολογιών πληροφορικής στις ΗΠΑ να κινούνται περίπου 15% χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση του ΔείκτηS&P 500, μια μικρή ομάδα μετοχών του τεχνολογικού τομέα διαπραγματεύονται με ένα πολύ υψηλό premiumτης τάξης του 700% πάνω από την αποτίμηση της αγοράς. Αυτές οι εταιρείες, οι λεγόμενες «Fat Five» (Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media και Yelp) αποτελούν μια νέα φούσκα μέσα στην παλιά, καθώς οι επενδυτές επενδύουν υπερβολικά σε ασυνήθιστα σενάρια ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

 • Η απεγνωσμένη Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε διαγραφή δημοσίου χρέους μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας Δολαρίου-Γιεν (USD-JPY) κάτω από το 80

Το 2014, η παγκόσμια ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών των επενδυτικών προϊόντων υψηλού κινδύνου και στην επιστροφή των επενδυτών στο Γιεν με την ισοτιμία USD-JPY να υποχωρεί κάτω από το 80. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, πολύ απλά διαγράφει όλο το κρατικό χρέος που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, με μια απλή αλλά μη δοκιμασμένη λογιστική πρακτική. Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα αγωνιώδες ταξίδι προς την πλήρη αβεβαιότητα και ενδεχομένως σε μια καταστροφή με άγνωστες παρενέργειες.

 • Αποπληθωρισμός στις ΗΠΑ: Καταφθάνει στη γειτονιά σας

Οι δείκτες μπορεί να υποδεικνύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενισχύεται, η αγορά κατοικίας όμως παραμένει ασταθής και οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν ανύπαρκτες. Με το Κογκρέσο να ετοιμάζεται να ανεβάσει και τη δεύτερη πράξη του έργου «πώς να αποσυντονίσετε την οικονομία των ΗΠΑ» τον Ιανουάριο, η επενδυτική, εργασιακή και καταναλωτική εμπιστοσύνη θα πληγούν εκ νέου. Αυτό θα οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα την επόμενη χρονιά και όχι υψηλότερα, με τον αποπληθωρισμό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC).

 • Η ποσοτική χαλάρωση θα εστιάσει στα στεγαστικά δάνεια

Η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων και σε αύξηση των τιμών των επενδυτικών προϊόντων υψηλού κινδύνου, δημιουργώντας μια τεχνητή αίσθηση βελτίωσης της οικονομίας. Οι σοβαρές προκλήσεις παραμένουν, κυρίως για την αγορά κατοικίας. Ως εκ τούτου η FOMC θα εστιάσει στα στεγαστικά δάνεια το 2014, μετατρέποντας το 3ο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) σε ένα 100% πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων ομολόγων κάτι που θα αυξήσει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια το μήνα και άρα θα απομακρύνει από την επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης.

 • Υποχώρηση του πετρελαίου Brent στα 80 δολάρια/βαρέλι με τους παραγωγούς να αδυνατούν να ανταποκριθούν

Η παγκόσμια αγορά θα πλημμυρίσει με πετρέλαιο εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής από μη συμβατικές μεθόδους και της αυξημένης παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τα hedge funds θα οικοδομήσουν θέσεις πώλησης (short), βοηθώντας το Brent να υποχωρήσει στα 80 δολάρια/βαρέλι. Μόλις οι παραγωγοί καταφέρουν να μειώσουν την παραγωγή, το πετρέλαιο θα αντιδράσει. Συνεπώς, η αγορά θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το ύψος των τιμών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

 • Η Γερμανία σε ύφεση

Η σταθερή υπέρ-απόδοση της Γερμανίας θα φτάσει στο τέλος της το 2014, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις. Τα χρόνια της υπερβολικής λιτότητας στη Γερμανία οδήγησαν ακόμα και τις ΗΠΑ να στραφούν στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ένα συντονισμένο σχέδιο από άλλες βασικές οικονομίες προκειμένου να μειωθεί  το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Προσθέστε σε αυτά τη σημαντική μείωση των τιμών ενέργειας στις ΗΠΑ, η οποία «προσκαλεί» τις γερμανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη Δύση, τημείωσηανταγωνιστικότηταςεξαιτίαςτηςαύξησηςτωνπραγματικώνμισθών, τις πιθανές απαιτήσεις από τον νέο κυβερνητικό εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(SPD),για τη βελτίωση της ευημερίας της χαμηλής και μεσαίας τάξης στη Γερμανία και τέλος την αναδυόμενη Κίνα, η οποία θα επικεντρωθεί στην εγχώρια κατανάλωση και θα έχετε μια ξαφνική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

 • Υποχώρηση του CAC 40 ^FCHI-0,74% κατά 40%

Οι μετοχές θα δεχθούν πλήγμα όταν γίνει αντιληπτό ότι το μόνο που δίνει ώθηση στην αγορά είναι η «θεωρία του μεγαλύτερου κορόιδου». Εντωμεταξύ, η δυσφορία στη Γαλλία μεγαλώνει εξαιτίας της κακοδιαχείρισης από την κυβέρνηση Ολάντ. Οι τιμές των κατοικιών, οι οποίες δεν προχώρησαν ποτέ σε διόρθωση μετά την κρίση, θα υποχωρήσουν σημαντικά, επηρεάζοντας τόσο την κατανάλωση όσο και την εμπιστοσύνη. Ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί περισσότερο από 40% στο τέλος του χρόνου και σε σύγκριση με τα υψηλά του 2013, με τους επενδυτές να βλέπουν την πόρτα της εξόδου.

 • Οι «5 Εύθραυστοι» («Fragile Five») υποχωρούν κατά 25% έναντι του δολαρίου

Η αναμενόμενη επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ (tapering) θα αυξήσει το κόστος κεφαλαίων εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό θα αφήσει χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτεθειμένες, τη στιγμή που οι επενδυτές μειώνουν την ανάληψη κινδύνων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα νομίσματα τους χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση κυρίως με το δολάριο. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πέντε χώρες: Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Ινδονησία και Τουρκία.

Το xrima.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του toxrima.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το toxrima.gr:
 • e-mail: press@toxrima.gr
 • Tηλ: 210 36 34 330
 • Fax: 210 36 45 608
Με ετικέτα: , , , ,
Δημοσιεύθηκε Επικαιρότητα, Τράπεζες - Ασφάλειες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

29 Jan 2015

Οι συνταξιούχοι… του Μαξίμου
Έκπληκτοι έμειναν οι νέοι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα τους [...]

29 Jan 2015

Βαρουφάκης: Για 3 δισ. ευρώ και… γραβάτα βάζω!
Χαρδούβελης προς Βαρουφάκη στο τέλος της σεμνής τελετής στο υπουργείο Οικονομικών: «Όταν [...]

29 Jan 2015

Οι καθαρίστριες… ξανάρχονται!
Μόνο που δεν έπεσαν στην αγκαλιά του Γιάννη Βαρουφάκη οι συγκεντρωμένες [...]

29 Jan 2015

Αυξήθηκαν τα κέρδη της Deutsche Bank
Καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα της Deutsche Bank στο τέταρτο [...]

29 Jan 2015

Μητσοτάκης: Χάσαμε το κέντρο
Στους λόγους που οδήγησαν στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις [...]

Very Sorry Banner
nkconsulting
devfest
usaygr

29 Jan 2015

Μητσοτάκης: «Χάσαμε» το κέντρο
Για το μεταρρυθμιστικό έργο [...]

29 Jan 2015

Σαμαράς:Αναμένεται να περάσει στην «αντεπίθεση»
Με απόφαση του Σαμαρά η σημερινή συνεδρίαση [...]

29 Jan 2015

Ποιοι είναι οι Θεσσαλονικείς που θα καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα;
Οι "παλιοσειρές" και οι... "νεοσύλλεκτοι" [...]

29 Jan 2015

Τα 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες άγγιξε το Facebook
Με ανακοίνωση της εταιρείας.. [...]

Lykavitos