Navigation
27
Μαρ
location
Αθήνα
13oC
Αρκετά σύννεφα
9 Φεβ 2016

Πως η Ιαπωνία ρίχνει «βόμβα» σε Ιράν και Ρωσία

Χαβιάρι Κόσμος

Η Ιαπωνία βρήκε νέο τρόπο να χτυπήσει τις αγορές, «ταρακουνώντας» χώρες κολοσσούς στον χώρο τους όπως το Ιράν και η Ρωσία, καθώς ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη εξαγωγή μαύρου χαβιαριού.  Είναι η πρώτη φορά που εξάγονται από τη Ιαπωνία τα αβγά οξύρρυγχου. Το ψάρι καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια μεθοδικά γι αυτόν τον σκοπό με κρατική επίβλεψη και το νέο για τις μαζικές εξαγωγές έχει ταρακουνήσει τις αγορές.

Το καλύτερο χαβιάρι αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία παράγεται στον Νομό Miyazaki – στα νότια της Νήσου Kyushu. Το ήπιο νερό της περιοχής, που προέρχεται από ορεινές πηγές διατηρεί θερμοκρασία στους 17°C όλο τον χρόνο και ως εκ τούτου θεωρείται ιδανικό για την παραγωγή χαβιαριού. Ανάμεσα στους παραγωγούς της περιοχής είναι και ο 71χρονος Φουμίχο Χαμακάνα, ο οποίος έχει στην κατοχή του 5.000 λευκούς οξύρρυγχους που εκτρέφει μεθοδικά για 8 χρόνια μέχρι να φτάσουν σε μήκος το 1,5 μέτρο. Τα αποτελέσματα των κόπων του φέτος ήταν πολύ καλά: τα μεγάλα ψάρια αποδίδουν κατά μέσο όρο 3,5 κιλά χαβιάρι το καθένα, το οποίο τιμάται περίπου 7 ευρώ (1.000 γεν) το γραμμάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η καλλιέργεια χαβιαριού στην Ιαπωνία είναι ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα μελετών που γίνονταν στις υδατοκαλλιέργειες τα τελευταία 30 χρόνια. Συγκεκριμένα στο Miyazaki το οποίο φημιζόταν για την εκτροφή μοσχαριών και χοίρων, άρχισε να μελετά προ τριακονταετίας την εκτροφή του οξύρρυγχου, τον οποίο αρχικά εισήγαγε από την Σοβιετική Ενωση.

Με τα αποτελέσματα των πειραμάτων να μην είναι ικανοποιητικά, οι Ιάπωνες δοκίμασαν και την εκτροφή του λευκού οξύρρυγχου από τη Βόρειο Αμερική. Αυτή η αλλαγή τους δικαίωσε: το 2011 έγινε δυνατή η πρώτη μαζική κρατική παραγωγή χαβιαριού και το 2013 άρχισε η παραγωγή με σκοπό το εμπόριο. Από τότε, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια το γιαπωνέζικο χαβιάρι διατίθεται στα πολυτελέστερα εστιατόρια της χώρας με γαλλική κουζίνα και αστέρια Michelin στο Τόκιο, καθώς και στα πολυτελή ντελικατέσεν της περιοχής Ginza. Τώρα λοιπόν, αφού το προϊόν δοκιμάστηκε για δύο χρόνια από την πιο απαιτητική πελατεία της χώρας, ήρθε η ώρα να… κατακτήσει τον κόσμο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού Miyazaki στοχεύει να επεκτείνει τη βιομηχανία του χαβιαριού περίπου 10 δις γεν (7,5 εκ ευρώ) ετησίως, σύμφωνα με την αλιευτική πολιτική της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.

Η δε παραγωγή στην περιοχή «από 60 κιλά το 2014 και 120 κιλά το 2015 φέτος εκτιμάται να φτάσει τα 300 κιλά», σύμφωνα με τον Μοτού Σακαμότο, επικεφαλής της Ενωσης Παραγωγών Χαβιαριού του Miyazaki (Bloomberg). Ο οποίος συνεχίζει: «Το δικό μας χαβιάρι έχει πιο ήπια γεύση από τα εισαγόμενα και η υφή του είναι πιο απαλή, σαν κρέμα. Αν το δοκιμάσετε με σάκε, είναι τέλειο!».

Η εκτροφή του οξύρρυγχου άρχισε λόγω του κινδύνου του ψαριού με εξαφάνιση. Ο περιορισμός στην υπεραλιεία τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής του χαβιαριού και εν συνεχεία στην ενθάρρυνση της ιχθυοκαλλιέργειας. Και δεν είναι μόνο οι Ιάπωνες που πειραματίζονται… Χαβιάρι παράγει πλέον μια φάρμα και στη Βρετανία, με οξύρρυγχους από τη Σιβηρία αλλά με ασήμαντα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

kinima_ypervasi