Navigation
25
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Νεφοσκεπής
13 Ιούν 2016

Παραπέμπονται 104 άτομα της «μαφίας των ακινήτων»

Ακίνητα Οικονομία

Τι αναφέρει η εισαγγελέας Π. Φάκου για τον τρόπο δράσης της «μαφίας των ακινήτων»

του Στέλιου Βορίνα

Τον λεπτομερή τρόπο δράσης της επονομαζόμενης «μαφίας των ακινήτων» περιγράφει η εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτα Φάκου, στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών, με την οποία ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη 104 άτομα.

Στην πρότασή της, η οποία αποτελείται από περίπου 4.700 σελίδες, η κα Φάκου αναφέρει ότι η εν λόγω εγκληματική οργάνωση, που είχε ως «διευθυντήριο» τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, τον πολιτικό μηχανικό Σταύρο Γεωργιτσογιαννάκο και τον δικηγόρο Σπύρο Βλασσόπουλο (είναι και οι τρεις προφυλακισμένοι), δραστηριοποιούνταν σε δύο κυρίως κατευθύνσεις:

α) Ο αρχιμανδρίτης ενημέρωνε τους δύο προαναφερόμενους συνεργάτες του και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης «για τις συνθέσεις των αστικών και ποινικών Δικαστηρίων και, γενικότερα, συγκέντρωνε διάφορες πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική επάρκεια, τον χαρακτήρα και την εν γένει προσωπικότητα δικαστών και εισαγγελέων που συγκροτούν Δικαστήρια, ενώπιον των οποίων επρόκειτο να εκδικαστούν υποθέσεις που ενδιέφεραν την εγκληματική οργάνωση.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, παρίσταναν ψευδώς από κοινού με τον Σταύρο Γεωργιτσογιαννάκο και τον Σπύρο Βλασσόπουλο, στους διαδίκους που είχαν ζητήσει τη βοήθειά τους, ότι κάποιο ή κάποια από τα μέλη του Δικαστηρίου ήταν γνωστοί, συγγενείς, ή φίλοι τους και ότι, δήθεν, είχαν τη δυνατότητα να παρέμβουν αθέμιτα σε αυτούς, χρηματίζοντάς τους, ώστε να επηρεαστούν και η υπόθεσή τους να έχει ευνοϊκή εξέλιξη για τα συμφέροντά τους». Η «ταρίφα»ανερχόταν ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης από 25.000 έως 70.000 ευρώ.

β) Το «διευθυντήριο» έδινε εντολές σε άλλα μέλη της σπείρας (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) να προβαίνουν στη σύσταση εταιρειών χωρίς νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και στη συνέχεια, καταρτίζοντας εικονικές συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων, «είτε κατέλαβαν και εκμεταλλεύτηκαν παράνομα“ορφανά” ακίνητα είτε εκβίαζαν,είτε επιχείρησαν να εκβιάσουν, τους αληθείς ιδιοκτήτες των ακινήτων». Ακόμη, εξαπάτησαν ή επιχείρησαν να εξαπατήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κυρίως τραπεζικές εταιρείες που είχαν κατασχέσει ακίνητα οφειλετών τους προς εκπλειστηριασμό, καθώς με εταιρείες-μαϊμού και, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, επικαλούνταν εικονικές μακροχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, αφού έτσι «αποτρεπόταν η προσέλευση πλειοδοτών».

Τα αδικήματα κακουργηματικής μορφής, τα οποία αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι –κατά περίσταση– είναι ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκδοση ψευδών βεβαιώσεων κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση και απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, σε συνδυασμό με τον Ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται ένας πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ένας πρώην υποψήφιος του ΛΑΟΣ και ένας γνωστός επικοινωνιολόγος. Ακόμη, η εισαγγελέας, Π. Φάκου, στην πρότασή της ζητά να διαβιβαστούν αντίγραφα της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή σε αυτή την εγκληματική οργάνωση στελέχους του ΣΔΟΕ, για το οποίο υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις ότι χρηματιζόταν.

Τέλος, με την ίδια εισαγγελική πρόταση ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο εκ των «εγκεφάλων» Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος εμπλέκεται και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με δεδομένο ότι υπάρχουν νομίμως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες γίνεται αναφορά στη μεταφορά χρημάτων από το εξωτερικό.Την τελική κρίση για την υπόθεση θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, με βούλευμα που θα εκδώσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 11/06

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress