Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Ασθενής Βροχή
3 Ιούν 2016

Παραδοχή Τσακαλώτου για την καταστροφή των νέων της Ελλάδας

Ευκλείδης Τσακαλώτος Οικονομία

Μετά την πόρτα που έφαγε η Ελλάδα από τον Μάριο Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζητά στήριγμα στον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Μπορεί εδώ και δέκα μέρες ο κύριος Τσακαλώτος επαναλαμβάνει συνεχώς πως «η αξιολόγηση έκλεισε» και έχουν μείνει απλώς κάποιες «ουρές», η κυβέρνηση αναγκάζεται συνεχώς σε νέες υποχωρήσεις, φέροντας προς ψήφιση νέες τροπολογίες, που αλλάζουν τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψήφισε τον Μάιο.

Αυτό συνεχίστηκε, με νέες διατάξεις που επιτρέπουν την ανάθεση της διαχείρισης (πχ της είσπραξης) από σήμερα κιόλας σε ξένα funds των δανείων α΄κατοικίας, πολύ πριν δηλαδή από τις 31.12.2017 όπου θα επιτραπεί και η πώλησή τους.

Επιπλέον η κυβέρνηση έφερε και διάταξη που επιτρέπει την απευθείας πώληση στα funds από τώρα και όλων των εγγυημένων από το κράτος δανείων, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι «κόκκινα» αλλά εξυπηρετούμενα και τα έχουν λάβει ΔΕΚΟ, κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ ή ακόμα και ιδιώτες, χωρίς να κάνει κάποια ρητή αναφορά που να εξαιρεί πυροπαθείς, σεισμόπληκτους κλπ.

Νέες πιέσεις από τους δανειστές μετά το καλοκαίρι

Ο κύριος Τσακαλώτος μάλιστα παραδέχτηκε σε εκδήλωση του γερμανικού Ινστιτούτου ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες πως μετά το καλοκαίρι οι δανειστές θα ασκήσουν πιέσεις για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στα εργασιακά. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και θα γίνουν, αλλά ζήτησε να έχει η κυβέρνηση και… στήριξη από τα συνδικάτα στον αγώνα που θα δώσει.

Υποστήριξε πως συγκρούστηκε με τους θεσμούς, σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και ο φόρος εισοδήματος, αλλά αναγκάστηκε και ενέδωσε, συμβιβάστηκε και, τελικώς, «κάτι κερδίσαμε». Και ομολόγησε απερίφραστα πως οι νέοι θα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από ό,τι σήμερα σε όλους τους τομείς, οικονομικά, κοινωνικά.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ίσως, τόνισε πως έχασε και αριστερούς φίλους του αφότου έγινε υπουργός, επειδή «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πει καλά πράγματα για μένα και έχασα». Και αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να αρχίσει να λέει και κάποια άσχημα, για να ανακτήσει την «αριστερή αξιοπιστία» του.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κύριος Τσακαλώτος έδειξε πως μετά τη συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φέρνοντας άμεσα και σχετικά νομοσχέδια (πλαστικό χρήμα, λαθρεμπόριο σε καύσιμα και τσιγάρα κλπ).

Φάνηκε όμως να κρατά «μικρό καλάθι», σε σχέση με δηλώσεις και υποσχέσεις προκατόχων του, λέγοντας πως το κράτος διαθέτει μεν στοιχεία για τα εμβάσματα στο εξωτερικό αλλά είναι χρονοβόρο να τα ελέγξει με λεπτομέρεια. Τόνισε πως πρέπει να γίνει αντιστοίχιση με τα εισοδήματα, γιατί πρέπει να είναι σίγουρο το πόσα ακριβώς κεφάλαια διέθετε και έβγαλε κάποιος στο εξωτερικό. «Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν είναι εύκολο να τους βρούμε. Αλλά είναι προτεραιότητα η φοροδιαφυγή και η διαφθορά» τόνισε, προαναγγέλλοντας και ρύθμιση για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress