Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Ασθενής Βροχή
13 Ιούν 2016

Οι Έλληνες ξεπουλάνε «αντί πινακίου φακής»

Ξεπούλημα Πωλητήριο Οικονομία

Ό,τι αποκτήθηκε με θυσίες και ιδρώτα βγαίνει «στο σφυρί», για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες της οικογένειας

Για να αντεπεξέλθουν τόσο στις ανάγκες όσο και στους υπέρογκους φόρους, οι Έλληνες πουλάνε όσα κατάφεραν να αποκτήσουν τα προηγούμενα χρόνια… Από υπερσύγχρονα smartphones, έναντι 2 ευρώ, διαμερίσματα με τιμή εκκίνησης ακόμα και τα 3 χιλιάρικα μέχρι τους οικογενειακούς τάφους στα λεγόμενα «χάι» νεκροταφεία
του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Εξαθλίωση χωρίς όρια… Οι Έλληνες, αφού ξεπούλησαν τα σπίτια τους, τα αντικείμενα, τα έπιπλα, τα κτήματα και ό,τι άλλο πολύτιμο είχαν, στην ανάγκη τους να επιβιώσουν, έφτασαν να πουλούν τώρα ακόμα και τους οικογενειακούς τους τάφους.

Σε όλα τα νεκροταφεία της χώρας, υπάρχουν τάφοι που διατίθενται από οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και, αφού «σκότωσαν» την αξιοπρέπειά τους, ξεθάβουν τους προγόνους τους, «ξηλώνουν» τις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματά τους και παραδίδουν τον οικογενειακό τάφο στον νέο αγοραστή.

Κυρίως πρόκειται για παιδιά ή εγγόνια πρώην εύπορων οικογενειών (βιομηχάνων, επιχειρηματιών αλλά και απλών ανθρώπων), τους οποίους η οικονομική κρίση κυριολεκτικά «τσάκισε» και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δυσβάστακτες καθημερινές υποχρεώσεις που απορρέουν από τους μνημονικούς νόμους.

Πριν από μερικά χρόνια, η αποκάλυψη της τότε δημάρχου Βέροιας,κας Χαρούλας Ουλσούτζογλου Γεωργιάδη, είχε προκαλέσει σοκ.

«Υπήρξε περιστατικό με μια κυρία που ήρθε στο δημαρχιακό μέγαρο ζητώντας να πουλήσει τον οικογενειακό τάφο που είχε αγοράσει παλιότερα από τον δήμο. Από τότε ακολούθησαν και πολλοί άλλοι δημότες…»

Σήμερα, το ίδιο γίνεται σχεδόν καθημερινά στο Νεκροταφείο του Σχιστού, της Μεταμόρφωσης και της Θεσσαλονίκης.

Στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, πρόσφατα βγήκαν σε πλειστηριασμό περισσότεροι από 50 οικογενειακοί τάφοι, μεταξύ των οποίων κάποιοι παλαιών και γνωστών αθηναϊκών οικογενειών: ενός δοξασμένου στρατηγού, ενός πολύ επιτυχημένου δικηγόρου, δύο συμβολαιογραφών και ενός πασίγνωστου αλλά ατέκνου μεγαλογιατρού.

Οι αγγελίες στις εφημερίδες για μεταβίβαση τάφων σε ενδιαφερομένους είναι συχνές.

Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

Μετς, Α΄ Νεκροταφείο, οικογενειακός τάφος – Θέση Α΄ παραχωρείται, ελεύθερος, τιμή 30.000 ευρώ, μεσίτες δεκτοί.

Κερατσίνι: Πωλείται τάφος στο Κοιμητήριο Σχιστού σε διακεκριμένη θέση, τιμή 10. 000 ευρώ.

Παλαιό Φάληρο: Νεκροταφεία, Αχιλλέως και Αγίου Πέτρου, πωλείται οικογενειακός τάφος στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου, φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, με κολόνες και αγαλματάκια. Περιέχει έξι οστεοφυλάκια και έξι θέσεις ταφής. Τιμή παρά πολύ καλή, λόγω μεγάλης ανάγκης, ελεύθερος, τιμή 100.000 ευρώ.

Στο Κοιμητήριο Δήμου Καλλιθέας, μνημείο οικογενειακό, ζώνη πολυτελείας, με μαρμάρινο παρεκκλήσιο, πωλείται.

Τάφος στην Πάτρα, μεταβιβάζεται.

Ζωγράφου, Νεκροταφείο, οικογενειακός τάφος, Α΄ ζώνη, προνομιούχος θέση, γωνιακός. Από την κεντρική είσοδο του Κοιμητηρίου και επί του κεντρικού δρόμου, γωνιακός με τον πρώτο κάθετο φαρδύ παράδρομο.

Για τάφο των 85.500 ευρώ έγινε κλήρωση μεταξύ δύο υποψήφιων αγοραστών, για τάφο 83.500 ευρώ μεταξύ έξι υποψηφίων, για τάφο 83.000 ευρώ υπήρχαν εννιά αιτήσεις, για τάφο 68.000 ευρώ υπήρχαν οκτώ αιτήσεις, ενώ για τον φθηνότερο τάφο που πουλήθηκε 25.000 ευρώ υπήρξαν τρεις υποψήφιοι αγοραστές, που μπήκαν στην κληρωτίδα.

Οι τιμές, λοιπόν, αρχίζουν από 8.000-10.000 ευρώ και φθάνουν… στα ύψη.

Οι περίπου πενήντα οικογενειακοί τάφοι που πουλήθηκαν στο Νεκροταφείο της Αθήνας ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: τους «τάφους πολυτελείας», που βρίσκονται στους Τομείς 14 και 15, εκείνους της «μεσαίας κατηγορίας» στους Τομείς 12, 17 και 18 και στους οικονομικούς στους Τομείς 11 και 11Α.

Η αντικειμενική αξία για έναν τάφο που βρίσκεται στη «ζώνη πολυτελείας» και έχει εμβαδόν μέχρι 12 τετραγωνικούς τεκτονικούς πήχες (περίπου 6,75 τ.μ.) έχει καθοριστεί στα 5.493,76 ευρώ ανά ΤΤΠ, ενώ για τάφους άνω των 12 ΤΤΠ η τιμή είναι 5.860,35 ευρώ ανά ΤΤΠ.

Με απλά ελληνικά, η αντικειμενική αξία ενός τάφου εμβαδού 6,75 τ.μ. υπολογίζεται περίπου στα 65.925,12 ευρώ. 

Στη «μεσαία κατηγορία», για έναν τάφο με εμβαδόν μέχρι 12 ΤΤΠ (περίπου 6,75 τ.μ.), η αντικειμενική αξία έχει καθοριστεί στα 3.295,23 ευρώ ανά ΤΤΠ, ενώ για τάφους άνω των 12 ΤΤΠ η τιμή είναι 3.662,84 ευρώ ανά ΤΤΠ. Δηλαδή, η αντικειμενική αξία ενός τάφου εμβαδού 6,75 τ.μ. είναι περίπου 43.954,08 ευρώ.

Τέλος, για έναν τάφο στην «οικονομική κατηγορία» με εμβαδόν μέχρι 12 ΤΤΠ (περίπου 6,75 τ.μ.) έχει καθοριστεί στα 2.198,52 ευρώ ανά ΤΤΠ, ενώ για τάφους άνω των 12 ΤΤΠ η τιμή είναι 2.563,07 ευρώ ανά ΤΤΠ. Με λίγα λόγια, η αντικειμενική αξία ενός τάφου εμβαδού 6,75 τ.μ. είναι περίπου 30.756,84 ευρώ (πιο ακριβά και από γκαρσονιέρα).

«Οι φήμες που θέλουν το Α΄ Νεκροταφείο να είναι υπερπλήρες και να μην έχει πια χώρο είναι μύθος», αποκάλυψε υπάλληλος της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων. «Πουλήθηκαν περίπου πενήντα οικογενειακοί τάφοι. Αυτοί αγοράστηκαν από κάποιους για τις οικογένειές τους, “πηγαίνουν” από γενιά σε γενιά, αλλά δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ούτε να πουληθούν σε τρίτους, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο. Σε περίπτωση που ένας τέτοιος τάφος ανήκει σε κάποιον που δεν έχει οικογένεια και παιδιά, τότε επανέρχεται στην κυριότητα του δήμου, που μπορεί να τον ξαναπουλήσει. Πάντως, στο Α΄ Νεκροταφείο, πέρα από τους οικογενειακούς, υπάρχουν και οι τάφοι τριετίας, στους οποίους θάβεται και ο περισσότερος κόσμος».

Για την απόκτηση ενός τάφου, πάντως, πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Όταν ο δήμος αναρτήσει τον σχετικό πίνακα, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για «παραχώρηση δικαιώματος χρήσης», στην οποία θα αναφέρεται ο τάφος τον οποίο επιθυμεί να αποκτήσει. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται και από εγγυητική επιστολή τράπεζας ίσης αξίας με το 1/12 της αξίας του τάφου που διεκδικεί.

Περιορισμός ως προς την εκδήλωση ενδιαφέροντος για περισσότερους από έναν τάφους δεν υπάρχει, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλεται εγγυητική επιστολή που να καλύπτει το 1/12 της αξίας του ακριβότερου από τους διεκδικούμενους τάφους, ενώ κάθε πολίτης μπορεί να αποκτήσει μέχρι έναν το πολύ.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν αρνηθούν να αποπληρώσουν τον τάφο (η διαδικασία της αποπληρωμής γίνεται με μηνιαίες δόσεις), που ενδεχομένως έχουν κερδίσει μέσω κλήρωσης, τότε αυτομάτως θα χάσουν την αξία της εγγυητικής επιστολής που εκπίπτει υπέρ του δήμου ως ποινική ρήτρα. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στην περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει –πέραν του προβλεπόμενου χρονικού ορίου– κάποια από τις δόσεις του, αφού τότε θα χάσει επιπλέον και τα χρήματα των προηγούμενων δόσεων που έχει ήδη καταβάλει.

Ξεπουλιούνταιτα πάντα

Σε ό,τι αφορά το «όνειρο του Έλληνα», δηλαδή ένα δικό του σπίτι, εκεί πραγματικά κυριαρχεί μια απέραντη τραγωδία.

Στα όρια της απόγνωσης οι ιδιοκτήτες, για να απαλλαγούν από τα χαράτσια, τα «σκοτώνουν» σε τιμές κάτω του εξευτελισμού.

Χαρακτηριστικόπρόσφατο παράδειγμα, η πώληση ενός διαμερίσματος τέταρτου ορόφου 110 τετραγωνικών στην οδό Πατησιών, στην πλατεία Αμερικής, που άλλαξε χέρια για… 9.500 ευρώ.

Γκαρσονιέρα στην ίδια περιοχή, με αντικειμενική αξία 14.000 ευρώ, σήμερα προσφέρεται 5.500 ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει ελπίδανα πουληθεί.

Σε σχέση με το 2010, η πτώση ξεπερνά το… 91%! 

Η ελληνική κτηματαγορά θα βρίσκεται σε διαρκή απαξίωση, με κύριο χαρακτηριστικό τα περισσότερα από 250.000 απούλητα ακίνητα και, κυρίως, τις εξωφρενικά χαμηλές τιμές που καταγράφονται σε πολλές περιπτώσεις. Διότι, πλέον, αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των διαμερισμάτων που πωλείται κάτω από 10.000 ευρώ, ακόμη και σε τιμές-σοκ, της τάξης των… 4.000 ευρώ.

Αυτό ισχύει και για πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται πολύ φθηνά σε αρκετά ελληνικά νησιά, καθώς και για άλλοτε ακριβές βίλες σε προάστια της Αθήνας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βρει κανείς τέτοια σπίτια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, βίλες στα βόρεια προάστια που πωλούνται 5 εκατ. ευρώ τώρα δίνονται 1 εκατ. ευρώ, ενώ παραθεριστικά ακίνητα των 3 εκατ. ευρώ προσφέρονται στη μισή τιμή.

Αγγελίες που προκαλούν σοκ

 • Αγροτεμάχιο αμφιθεατρικό 760 τ.μ., 3.000 μέτρα από τη θάλασσα, με μεταφερόμενο συντελεστή δόμησης 200 τ.μ., άρτιο όταν αποχαρακτηριστεί, με 27 μ. πρόσοψη στη λεωφόρο Ραμνούντας, τιμή 6.000 ευρώ.
 • Οικόπεδο 218 τ.μ., υπό ένταξη στη Σαλαμίνα, τιμή 8.500 ευρώ.
 • Διαμέρισμα 31 τ.μ. του 1963 με κεντρική θέρμανση στου Γκύζη, τιμή 4.000 ευρώ.
 • Στούντιο 27 τ.μ του 1964, τιμή 5.000.
 • Εξάρχεια διαμέρισμα 25 τ.μ. με φυσικό αέριο του 1950, τιμή 5.500.
 • Μουσείο, Εξάρχεια 25 τ.μ. προς 5.500 ευρώ, διαμέρισμα του 1950.
 • Δυάρι 52 τ.μ. στον Άγιο Νικόλαο του 1968, τιμή 6.000.
 • Εξάρχεια 40 τ.μ., τιμή 7.000.
 • 28 τ.μ. στα Άνω Πατήσια, γκαρσονιέρα του 1970, τιμή 6.900.
 • Θεσσαλονίκη,δυάρι 58 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, του 1960,6.000 ευρώ.
 • Θεσσαλονίκη, Ροτόντα 35 τ.μ., με 7.000 ευρώ, διαμέρισμα του 1963.
 • 15.000 ευρώ, ισόγειο διαμέρισμα 42 τ.μ, κατασκευής 1980 στην Πετρούπολη.
 • 13.500 ευρώ, διαμέρισμα 44 τ.μ., κατασκευής 1965, στην περιοχή Γκύζη, τρίτου ορόφου χωρίς ασανσέρ.
 • 15.000 ευρώ, ισόγειο διαμέρισμα 31 τ.μ., κατασκευής 1975, με φυσικό αέριο και ασανσέρ, στον Πειραιά.
 • 17.000 ευρώ, ισόγειο διαμέρισμα 33 τ.μ., κατασκευής 1973, μπάνιο, με κεντρική θέρμανση, στον Άλιμο.
 • 12.000 ευρώ, γκαρσονιέρα 29 τ.μ., κατασκευής 1967, με θέα σε κήπο στην Αθήνα.
 • 20.000 ευρώ, διαμέρισμα 45 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 1965, άριστης κατάστασης, στην Κυψέλη.
 • 17.000 ευρώ, ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., κατασκευής 1965, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα ενεχυροδανειστήρια, τέλος, πραγματοποιούν τα τελευταία πέντε χρόνια μεγάλους τζίρους, καθώς άνεργοι και πολίτες με μικρά εισοδήματα πουλάνε όχι μόνο αντικείμενα αξίας (ρολόγια, χρυσαφικά), αλλά ακόμα και κινητά, tablet, laptop για λίγα χρήματα.

Περιπτώσεις που συγκλονίζουν

 • Άνδρας νεαρής ηλικίαςεπισκέφθηκε κατάστημα και πούλησε το κινητό του για μόλις 2 ευρώ.
 • Πολλοί άνθρωποι που είναι άνεργοι βάζουν αγγελίες στις εφημερίδες και πουλάνε τα παλιάπαπουτσάκια των παιδιών τους ακόμα και για 5 ευρώ.
 • Σχετική αγγελία: «Παπούτσια αφόρετα 5-10 ευρώ το ζευγάρι, πέδιλα (κεντητά), μπότες, κλειστά παπούτσια, νούμερα από 23 έως 29 (από 3 έως 4 ετών), τιμή 5 ευρώ»!
 • Μια άλλη κυρία πουλά μία παιδική ζακέταπανάκριβης φίρμας για παιδάκι 2 με 3 ετών, αντί 50 ευρώ.
 • Μια κυρία από το Μαρούσι πουλάει στολή αγγελάκι για ένα αγόρι και ένα κορίτσι 4 έως 5 ετών για 7 ευρώ!
 • Ακόμη και τις αχρησιμοποίητες πάνες των μωρών τους πουλάνε: «Πάνες παιδικές…, καινούργια συσκευασία και οικονομική, νούμερο 6 (2 πακέτα) και νούμερο 7 (4 πακέτα) το κουτί, τιμή 10 ευρώ».

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 11/06

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress