Navigation
20
Απρ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
24 Οκτ 2016

O ΕΝΦΙΑ τέλος – Έρχεται ΦΑΠ(α)!

ΕΝΦΙΑ-Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε δομικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα λέγεται πλέον ΦΑΠ, με ποσό είσπραξης τα 2,65 δισ. ευρώ.

Η όλη διαδικασία των αλλαγών συμπυκνώνεται στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. «H καλύτερη λύση είναι ένας φόρος στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα, ανά άτομο», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «θα έχουμε φορολόγηση με βάση την εμπορική αξία του κάθε ακινήτου, με ένα μικρό αφορολόγητο όριο, χωρίς εξαίρεση για τα αγροτεμάχια. Δεν μπορεί, λόγω τεχνικών δυσκολιών, αυτοί που έχουν αγροτεμάχια στη Μύκονο να μην πληρώνουν φόρους. Είπαμε ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορεί αυτοί που εκτόξευσαν τους φόρους στα ακίνητα στα 3,5 δισ. ευρώ να μιλούν τώρα. Λέγαμε προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά λέγαμε και ότι θα έχουμε φόρο στην ακίνητη περιουσία… και το ένα και το άλλο. Είτε θα προχωρήσουμε σε ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ σε άτομα με προβλήματα υγείας και εισοδηματικά κριτήρια είτε, αν προλάβουμε, θα κάνουμε τον νέο φόρο».

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχουμε εφαρμογή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων. Σε ερώτηση της νομικού Ολυμπίας Νικολοπούλου στον υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο υπουργός απάντησε ότι «εξετάζεται το καλύτερο με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες. Η νέα πραγματικότητα είναι ότι η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του».

Έτσι λοιπόν:

1. Κάθε ακίνητο θα έχει τον δικό του φόρο. Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός, πάμε σε φόρο συνόλου περιουσίας.

2. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει συμπληρωματικός φόρος άνω των 200.000 ευρώ.

3. Ενδέχεται το αφορολόγητο να υποχωρήσει έως τα 50.000 ευρώ.

4. Θα πάμε σε αύξηση των συντελεστών φόρου.

5. Θα δοθεί ειδικό βάρος στις ευπαθείς ομάδες.

6. Για τις μικρές ιδιοκτησίες, θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις και ελαφρύνσεις.

7. Οι έχοντες μεγαλύτερες ιδιοκτησίες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο.

8. Θα διευρυνθεί η βάση του φόρου, ώστε οι υπόχρεοι να είναι περισσότεροι, αφού το ποσό είσπραξης πρέπει να είναι 2,65 δισ. ευρώ.

9. Θα έχουμε διεύρυνση της βάσης του φόρου δηλαδή, για εκτός σχεδίου οικόπεδα, χωράφια, βοσκότοπους, ιδιωτικές δασικές εκτάσεις.

10. Αναμένεται υψηλότερος φόρος από αυτόν του 2016. Θα αρχίζει από το 1 ευρώ και θα φτάνει τα 16 ευρώ το στρέμμα.

11. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από τα αγροτεμάχια θα υποστηρίξουν τον σχεδιασμό ελάφρυνσης των μικρών ιδιοκτησιών.

12. Θα έχουμε περισσότερους φορολογικούς συντελεστές για ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 150.000 ευρώ.

13. Σε όσες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής του φόρου, υπάρχει έκπτωση από 50% έως και 100%, εξετάζεται να υπολογίζονται εισοδήματα τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος. Όλα αυτά τα εισοδήματα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, αλλά υπολογίζονταν μέχρι και φέτος στο ακαθάριστο εισόδημα όσων έχουν την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με σκοπό να μειώσουν τον αριθμό των ευεργετούμενων.

Η εξέλιξη αυτή αφορά τα εξής εισοδήματα:

α) Επιδόματα τέκνων.

β) Επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων του ΟΓΑ.

γ) Επιδόματα τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

δ) Αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης, δηλαδή οι αποζημιώσεις απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου.

ε) Επιδόματα ανεργίας που εισπράχθηκαν από τον ΟΑΕΔ.

στ) Το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων.

Θα υπάρχουν κριτήρια για έκπτωση 50% ή απαλλαγής από τον φόρο.

1. Για έκπτωση 50%: Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ισχύουν τα εξής: Η αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2. Για απαλλαγή σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις: Καθαρό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Σύνολο της επιφάνειας ακινήτων 150 τ.μ.

Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «ο νέος φόρος ακινήτων πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ούτε τιμωρίας των μεγάλων περιουσιών ούτε αχαλίνωτης παροχολογίας, που εντέλει δημιουργεί μεγαλύτερο φόρο σε πολλούς. Ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή οι Έλληνες που έχουν ένα σπίτι, έχουν πληρώσει άνω των 15 δισ. σε φόρους ακινήτων λόγω των τριών μνημονίων».

Τι λένε οι ιδιοκτήτες ακινήτων 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν ότι «είναι ιδιαίτερα οδυνηρές οι εκπλήξεις στα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ 2016. Μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν πρόκειται να μπορέσει να ανταποκριθεί στα παράλογα αυξημένα ποσά που τους ζητούνται να πληρώσουν. Οι φετινές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ εμφανίζουν μικρές μειώσεις μόνο σε φορολογούμενους οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ έχουν στοχοποιήσει ως «θύματά» τους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες και ιδιαίτερα τις εξής κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων:

1. Τους φορολογουμένους που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

2. Τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).

3. Τους ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων (αύξηση 23%-25%).

4. Τους φορολογουμένους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000 /τ.μ., στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.

5. Τους φορολογουμένους με ακίνητα σε περιοχές που έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου. Για παράδειγμα, αν η τιμή ζώνης από 2.000 /τ.μ μειώθηκε σε 1.650 /τ.μ, ή από 1.500 /τ.μ σε 1.250 /τ.μ, ουδεμία απολύτως μείωση έγινε στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.

6. Τις επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κ.λπ., νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιουμένων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.

Η χαριστική βολή αναμένεται να δοθεί από την εξαγγελία της «αντικατάστασης» του ΕΝΦΙΑ με ακόμη πιο ληστρικό ΦΑΠ, ο οποίος, με πρόσχημα κάποιο αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία, θα πολλαπλασιάσει τις φορολογικές υποχρεώσεις των ήδη επιβαρυμένων πολιτών και θα τους οδηγήσει σε πλήρη στάση πληρωμών. Ο νέος φόρος, καταλήγουν οι ιδιοκτήτες, θα είναι βαρύς.

Του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 22/10

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress