Navigation
26
Μαΐ
location
Αθήνα
30oC
Λίγα σύννεφα
10 Οκτ 2016

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Τεχνοκράτης με ένστικτο πολιτικού…

Κωνσταντίνος Μίχαλος Οικονομία

Ξυπνά κάθε μέρα από τ’ άγρια χαράματα. Ασχολείται πρώτα με τις εκκρεμότητες της οικογενειακής επιχείρησης και τις προσωπικές του επενδύσεις και μετά κατεβαίνει στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Μέχρι να καταλήξει όμως στην οδό Σταδίου, θα έχει προηγουμένως εμφανιστεί σε έναν τουλάχιστον τηλεοπτικό σταθμό και θα έχει δώσει δυο-τρεις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις…

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Δεν υπάρχει εργαζόμενος στο ΕΒΕΑ που θα πει κακό λόγο για τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο. Είναι οικείος και προσιτός. Γνωρίζει τα επιμελητηριακά θέματα σε βάθος. Ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως είναι πεισματάρης και «με πλατφόρμα γνώσεων». Όταν βάλει κάτι στο μυαλό του, δεν σταματά να προσπαθεί, μέχρι να το πετύχει.

Είναι όμως και ισορροπιστής. Αποφεύγει τις συγκρούσεις –όσο μπορεί–, πάντα στρογγυλεύει τις θέσεις του, αναζητά διαρκώς τον «χρυσό συμβιβασμό» για να «προχωρήσει το θέμα ένα βήμα παραπέρα». Είναι αγχώδης και υπερκινητικός. Θέλει να βρίσκεται παντού. Συμμετέχει σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις που τον αφορούν έμμεσα ή άμεσα. Έχει πάντοτε μια τεκμηριωμένη άποψη να καταθέσει, αλλά και έναν καλό λόγο για όσους διαφωνούν μαζί του. Είναι καλοσπουδαγμένος τεχνοκράτης, με γνώσεις και πολυποίκιλη επαγγελματική εμπειρία.

 

Διαθέτει, ωστόσο, πολιτικό ένστικτο. Ξέρει να ζυγίζει τις καταστάσεις και να μην εξωθεί τις κρίσεις στα άκρα. Είναι τεχνοκράτης με πολιτικό ένστικτο. Ξέρει να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες όταν δημιουργούνται και δρα με ταχύτητα. Όταν αποτυγχάνει, αποσύρεται διακριτικά και ξαναπροσπαθεί. Ξέρει να περιμένει. Δεν είναι δημοσιοσχετίστας πολιτικάντης. Εφαρμόζει όμως επικοινωνιακή στρατηγική υψηλού επιπέδου και «χτίζει την εικόνα του» ακατάπαυστα.

Στο τέλος, φτάνει πάντα σ’ ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Φωτογραφίες με ηγέτες

Το γραφείο του είναι γεμάτο από φωτογραφίες από συναντήσεις του με ηγέτες. Από τον Αραφάτ μέχρι τον Σαρκοζί, από τον Βαρθολομαίο μέχρι τον Πάπα. Σε περίοπτη θέση, η φωτογραφία της γυναίκας του, Αθηνάς, και των τεσσάρων παιδιών του.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος δεν είναι απλώς ένας συνδικαλιστής των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Είναι ένας άνθρωπος της αγοράς που οι καλές σπουδές μαζί με τις απίστευτες γνωριμίες τού έχουν δώσει ένα σημαντικό προβάδισμα τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. Στα 28 του χρόνια, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση Swan ΑΕ, η οποία παράγει και εξάγει μπαλόνια και πλαστικές συσκευασίες.

Το 2012, μέσα στην κρίση και τα μνημόνια, αποφάσισε να επεκταθεί στον χώρο των τροφίμων. Αξιοποίησε τη μακροχρόνια φιλία του με τον Γιώργο και τον Χρήστο Μπίκα και τη μετέτρεψε σε μια ισχυρή επιχειρηματική συμμαχία, την εταιρεία M Trade Solutions. Δημιούργησαν ένα πρότυπο εμπορευματικό κέντρο αποθήκευσης και διανομών στη Βιομηχανική Ζώνη Κρυονερίου Αττικής, με το εμπορικό σήμα «Τhe foodballer».

Από εκεί διακινούνται περίπου 10.000 κωδικοί προϊόντων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φυσικά, επεκτάθηκε στο εξωτερικό και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις διεθνείς του επαφές.

Ο όμιλος επιχειρήσεών τους σήμερα απαρτίζεται από επτά εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και δύο εταιρείες με έδρες στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και της βιομηχανίας κρέατος, των εισαγωγών τροφίμων από όλο τον κόσμο, του εμπορίου, του foodservice, των αντιπροσωπειών, του logistic services, της εστίασης και της Ενέργειας.

Κάποια εποχή, στη δεκαετία του ’80, όταν ήταν νέος και σπούδαζε στη Βρετανία, έκανε και τον χρηματιστή ή καλύτερα τον σύμβουλο επενδύσεων. Εκπαιδεύτηκε στα χρηματιστηριακά στην εταιρεία ED&F MAN και μετά απασχολήθηκε ως Commodity Broker στο City του Λονδίνου. Είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ της Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Εconomics & Ρolitical Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών.

Από τότε διαπραγματευόταν τα πάντα. Φήμες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή, όταν σπούδαζε στο Λονδίνο, πούλησε σε εφοπλιστές και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης λιμένων στη… Σιέρα Λεόνε. Δεν υπάρχει όμως κανείς που δηλώνει δυσαρεστημένος ή χαμένος από τη συναλλαγή.

Έχει μόνο προσωρινούς αντιπάλους

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος δεν έχει εχθρούς. Μόνο προσωρινούς αντιπάλους. Κατάγεται από την Πάτρα, γεννήθηκε το 1960 και η οικογένειά του ήταν πάντα μέσα στην πολιτική. Ο πατέρας του, Χρήστος Μίχαλος, υπήρξε βουλευτής της ΕΡΕ και διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη. Επιχειρήσεις και πολιτική. Οικονομία και κοινωνία. Πάντα μαζί, πάντα ταυτόχρονα.

Το 1993, όταν έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στις εκλογές του ΕΒΕΑ, εξελέγη 4ος κατά σειρά ως μέλος του ΔΣ. Περίμενε υπομονετικά την απόσυρση του Δρακούλη Φουντουκάκου από την προεδρία του ΕΒΕΑ και το 2006 δημιούργησε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο που του χάρισε για πρώτη φορά την προεδρία. Επανεξελέγη θριαμβευτικά τον Δεκέμβριο του 2011, με το απίστευτο ρεκόρ των 14.000 σταυρών. Για έναν περίπου χρόνο, μεταξύ 2005 και 2006, διετέλεσε γενικός γραμματέας στο «υπερυπουργείο Οικονομικών» του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Προτίμησε, τελικά, να ασχοληθεί με την προεδρία του ΕΒΕΑ και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Από τον Μάρτιο του 2012 είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Τον Οκτώβριο του 2013 εξελέγη αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων και έναν μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013, εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Προτιμά να ασκεί πολιτική μέσω της οικονομικής, επιχειρηματικής και συνδικαλιστικής του δράσης. Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ήδη έχει αναδειχθεί σε προνομιακό τακτικό συνομιλητή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά τις γνώσεις αλλά και τη μεγάλη του εμπειρία στα τεκταινόμενα της πραγματικής οικονομίας…

Καταθέτει προτάσεις

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος δεν μιλά αόριστα. Καταθέτει προτάσεις, συχνά ρηξικέλευθες, και κατόπιν αναζητά συναινέσεις. Ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε να ζητούν άδεια από την Αστυνομία όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Είχε προτείνει οι πορείες να γίνονται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Τον Μάρτιο του 2007, ο κ. Μίχαλος πρότεινε οι δήμαρχοι να αποφασίζουν ποιες και πόσες Κυριακές μπορούν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και, ως λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας, εισηγήθηκε την ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία πρατηρίων βενζίνης από τα σούπερ μάρκετ και να καταργηθεί το ωράριο εργασίας των βενζινοπωλών. Ακόμη και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος κατάφερε να συνεννοηθεί, παρά τις προφανείς, χαώδεις πολιτικές διαφορές.

Κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει κίνητρα τόσο για τους ξένους όσο και για τους εγχώριους επενδυτές. Πιστεύει ότι κάποια στιγμή κάποιες από τις προτάσεις του θα γίνουν δεκτές, για να επιτευχθεί ο «εθνικός στόχος» της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 100 δισ. ευρώ, που είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress