Navigation
22
Ιαν
location
Αθήνα
8oC
Ασθενής Βροχή
31 Μαρ 2016

Η κυβέρνηση… «πανηγυρίζει» την σύνταξη των 384 ευρώ

συντάξεις χρήματα Χρήμα & Πολίτης

«Ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες των συνταξιούχων για καλύτερες μέρες έβαλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος που σημείωσε πως οι δανειστές έχουν αποδεχθεί την πρόταση της ελληνικής πλευράς για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, ξεχνώντας και αυτός με την σειρά του τις προεκλογικές υποσχέσεις (και) για τις συντάξεις.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε με έμφαση ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως η συζήτηση γίνεται στα τεχνικά κλιμάκια με το ΔΝΤ να αντιδρά εκ νέου στις κυβερνητικές προτάσεις. Εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη «γιατί έχουμε κάνει τα πάντα».

Ο Υφυπουργός Εργασίας κατηγόρησε για τη μη ολοκλήρωση των συζητήσεων και στη ΝΔ λέγοντας ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, που πρέπει να έχουμε συμφωνία ακόμα και πριν τις 16 Απριλίου που θα γίνει το Eurogroup, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει θέμα μη συμφωνίας, αντικειμενικά και πρακτικά,  και βάζει πλάτη σε εκείνους που δεν θέλουν συμφωνία για τη χώρα».

Σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι «σχετίζονται με την εισφοροδοτική δυνατότητα των πολιτών, των ασφαλισμένων, τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται και τις αποδόσεις που θα έχουμε με το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στον φορέα που οργανώνουμε» και ανέφερε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα επειδή έχουμε πρόβλημα ανεργίας και μικρά εισοδήματα είναι πράγματι αυξημένα, δεν είναι ίδιο το ποσοστό με κάθε περίπτωση. «Πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλλει πάρα πολλές εισφορές να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της φοροδοτικής του συνδρομής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τάσος Πετρόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι διαφορές θα γεφυρωθούν με κοινή λογική, πιστεύω θα επικρατήσει». «Κάποιοι μέσα στο χώρο που διαπραγματευόμαστε και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική» εξήγησε.
Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε ότι αυτές έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται, σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξουν «θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης» και «μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις».

Μίλησε για «πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά», αλλά όπως είπε «επειδή οι επικουρικές αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών» η πολιτεία δεν συνεισφέρει απλά «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

Μιλώντας στο πρωινό του MEGA ο κ. Πετρόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόβλεψη του ΟΟΣΑ που εμπεριέχεται στη συμφωνία με τους δανειστές και σύμφωνα με την οποία σε τρία χρόνια θα έχει καταγραφεί 3% ανάπτυξη, κάτι που θα επηρεάσει θετικά το ύψος των συντάξεων. «Είναι αναμενόμενο, εάν δεν το πετύχουμε αυτό τότε όλο το πρόγραμμα δεν θα έχει πετύχει», τόνισε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress