Navigation
21
Ιούλ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
22 Αυγ 2015

Η ελληνική αντεπίθεση στο ελαιόλαδο

Ελιά Οικονομία

H οικονομία της Ελλάδας μπορεί να πιέζεται από όλες τις πλευρές λόγω των μέτρων λιτότητας, τους κεφαλαιακούς ελέγχους, και τις πολιτικές δυνάμεις είτε πρόκειται για εσωτερικές, είτε για εξωτερικές. Αλλά με την απαρχή του «μαζέματος» των ελιών τον Οκτώβριο, μερικοί από τους επίδοξους επιχειρηματίες της χώρας προσβλέπουν σε μία σπάνια ευκαιρία για να «αρπάξουν» το μερίδιο της αγοράς του φυσικού ελαιόλαδου από την Ισπανία και την Ιταλία (1η και 2η στην παγκόσμια παραγωγή, αντίστοιχα).

Ο κακός καιρός, μία μυστηριώδης νόσος των δέντρων, και μία φρουτόμυγα η οποία λατρεύει τις ελιές, όλα πλήττουν την παραγωγή στην Ιταλία. Τουλάχιστον το 1/10 από τα 10 εκατομμύρια δέντρα στην περιοχή της Puglia έχουν πληγεί από την επονομαζόμενη «έμπολα των ελαιόδεντρων» (οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι το βακτήριο Xylella fastidiosa) η οποία σκοτώνει αργά τα δέντρα. Ως αποτέλεσμα, οι ελαιοπαραγωγοί της Ιταλίας προετοιμάζονται για ακόμη μία κακή σοδειά, μετά από την μειωμένη κατά 34% σοδειά του 2014-2015, στους 302.000 τόννους. Η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε πάνω από 50% στους 825.700 τόννους, ενώ φαίνεται πως θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω ξηρασίας.

Η Ελλάδα είχε υπερδιπλασιασμό της σοδειάς της την περίοδο 2014-2015 στους 300.000 τόννους, ενώ η τοπική βιομηχανία ελπίζει πως τα νούμερα θα παραμείνουν υψηλά και στην φετινή σεζόν. Λόγω όλων αυτών των παραγόντων, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τιμή. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των τιμών, οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία και την Ισπανία έχουν αυξηθεί κατά 114% και 84% στα 5,66 ευρώ και 3,59 ευρώ, αντίστοιχα. Αντιθέτως, οι τιμές του ελληνικού λαδιού έχουν αυξηθεί κατά 24% στα 3,09 ευρώ ανά κιλό.

Η ανταγωνιστική τιμή βοηθά τους μικρομεσαίους παραγωγούς οι οποίοι και αποτελούν την πλειονότητα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) αναφέρει πως οι εξαγωγές από την πιο πρόσφατη σοδειά προς τις ΗΠΑ (η μεγαλύτερη καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο), έχουν αυξηθεί κατά 28% από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%.

Η Ελλάδα έχει 520.000 ελαιοπαραγωγούς, πολλοί από τους οποίους βασίζονται σε κλασσικές μεθόδους μαζέματος της σοδειάς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress
kinima_ypervasi