Navigation
26
Ιούν
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
5 Οκτ 2015

Αλλάζει η χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ

Χρήματα Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τροποποιήσει – και μάλιστα αναδρομικά – την οδηγία που αφορά στη χρηματοδότηση έργων ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013. Σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς εθνικής συμμετοχής με το συμβολικό ποσοστό του 5% η Κομισιόν προωθεί την κατάργησή του, έτσι ώστε η χρηματοδότηση των έργων να γίνεται εξ ολοκλήρου από τα κοινοτικά Ταμεία.

Σχέδιο του τροποποιημένου κανονισμού θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί. Το εγχείρημα από νομικής απόψεως είναι άκρως αμφιλεγόμενο, ωστόσο για την Ελλάδα στην περίπτωση που ο κανονισμός εγκριθεί σημαίνει εξοικονόμηση περίπου δύο δισ. ευρώ. Το επιχείρημα το οποίο επικαλείται η Επιτροπή είναι ότι το σχέδιο δεν επιφέρει επιπλέον κόστος στον ευρωπαίο φορολογούμενο και ότι θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μόνο εγκεκριμένα κονδύλια για την περίοδο 2007 – 2013. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ή δεν είναι εφικτή η εθνική συμμετοχή για ένα έργο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει τη χρηματοδότησή του εξ ολοκλήρου, τότε τα έργα που θα γίνουν τελικά θα είναι απλώς λιγότερα. Αλλά το ύψος του ποσού που θα εμβάσει η ΕΕ στα ελληνικά ταμεία θα παραμείνει το ίδιο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, θεωρώντας ότι θα ανακουφιστεί κάπως η ελληνική οικονομία. Αλλά και η αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση με πλειοψηφία.

Αντίθετα, στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης επικρατεί οργή. Ο Χέρμπερτ Ρόιλ από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκάλεσε το σχέδιο «εξωφρενικό». «Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν εγκαταλείπει καθ΄ολοκληρία τον έλεγχο επί αυτών των έργων», δηλώνει. Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Γιόαχιμ Τσέλερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, κάνει λόγο για «αμαρτωλή περίπτωση». Τα επιχείρηματά του: «οι Έλληνες στο παρελθόν κατάφερναν πάντα να ξεφεύγουν, δεν γίνεται να αλλάζει κανείς τους κανόνες για μια μόνο χώρα, τι να πουν χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα»;
Μάλιστα η ευρωβουλευτής Ίνγκε Γκρέσλε, από το ίδιο κόμμα μετέφερε πριν από μερικές μέρες στους συναδέλφους τις εντυπώσεις της από έργα που επισκέφθηκε τελευταία στην Ελλάδα. «Η πραγματοποίησή τους δεν αποτυγχάνει στην έλλειψη χρημάτων αλλά σε άλλα προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό» είπε χαρακτηριστικά. Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με άλλους ευρωβουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα δεν έκρυψε την αντίθεσή του.

Η δυσαρέσκεια διογκώνεται, γιατί κατά τα φαινόμενα θα υπάρξουν και άλλοι ειδικοί κανονισμοί για την Ελλάδα. Καταρχήν, θα επιστραφεί στη χώρα το ποσό από τη χρηματοδότηση που παρακρατά η ΕΕ ως ένα είδος εγγύησης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Κατά δεύτερον, η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 ξεκινά με ένα «δώρο» προς την Ελλάδα: Για τα έτη 2015 και 2016 θα επισπευσθεί η χρηματοδότηση της Αθήνας για αναπτυξιακά έργα. Άγνωστο παραμένει εάν υπάρχει χρόνος για να γίνει ενδελεχής έλεγχος για το εάν οι κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν με σωστό τρόπο. Στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έθεταν μετ΄ επιτάσεως σχετικές ερωτήσεις και σημείωναν ότι τα σχέδια της Κομισιόν δεν καλύπτονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν ωστόσο δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται. Σε ερώτηση του SPIEGEL ONLINE δόθηκε η απάντηση ότι «οι ελληνικές αρχές θα ελέγχουν διεξοδικά τα έργα που χρηματοδοτούνται κατά 100% από την ΕΕ και θα διαχειρίζονται σχολαστικά τους πόρους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress